efhmerida1

«Στην Αλεξανδρούπολη η μία από τις δύο έδρες του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού»

Πρόταση της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» για διεκδίκηση της έδρας της βόρειας Ελλάδας από το Δήμο μας. «Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Δημόκριτος», δεν μπορούν να λείπουν από το προσκλητήριο της Νέας Εποχής σε θέματα Τεχνολογίας»

Τη διεκδίκηση της εγκατάστασης της μίας από τις δύο έδρες της νέας διοίκησης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού στην Αλεξανδρούπολη προτείνει η δημοτική παράταξη «ΑΝΑΣΑ». Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής Παύλος Μιχαηλίδης, «ο

Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Δημόκριτος», δεν μπορούν να λείπουν από το προσκλητήριο της Νέας Εποχής σε θέματα Τεχνολογίας».

Όπως σημειώνεται στην πρόταση της παράταξης, στις 20/12/2017 ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή, το σχέδιο νόμου με θέμα «Αδειοδότηση Διαστημικών Δραστηριοτήτων, καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων, Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού & λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με το άρθρο 18, συνίσταται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε.».

Έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων, με απόφαση δε του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μπορεί να οριστεί ως ΕΔΡΑ ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣ της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν δύο διοικήσεις της Υπηρεσίας, μία στη Νότια Ελλάδα με θεματολογία και εξειδίκευση στη γεωργία και στην Άμυνα και μία διοίκηση στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητα τις διεθνείς διασυνδέσεις, ώστε τα οφέλη από τη διάχυση να είναι πολλαπλασιαστικά σε όλη τη χώρα.

Ήδη στην Καλαμάτα, τόσο το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας, όσο και κυβερνητικοί βουλευτές, διεκδικούν με αξιώσεις (έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό) την μια από τις δύο αυτές έδρες καθώς και την “χρήση τού Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας για Διαστημικές Εμπορικές Εφαρμογές”.

«Τα οφέλη από τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας, αφορούν τόσο την εθνική μας ασφάλεια (εποπτεία συνόρων, marine traffic) όσο και τη συνδρομή της στη γεωργία (παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών, καιρικών και εδαφολογικών συνθηκών), στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών.

Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Δημόκριτος», δεν μπορούν να λείπουν από το προσκλητήριο της Νέας Εποχής σε θέματα Τεχνολογίας» σημειώνει ο κ.  Μιχαηλίδης και υπογραμμίζει: «Μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, αποτελεί και η πρόσφατη βράβευση (8/12/2017) της «Πρίσμα Ηλεκτρονικά» για την υψηλότερη ανάπτυξη των εξαγωγών της στον τομέα της Διαστημικής Τεχνολογίας. Η βράβευση διοργανώθηκε από το Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών si-Cluster και πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κυρίου Νίκου Παππά. Επί πλέον η συμφωνία για ίδρυση στην Ελλάδα Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη διαστημική τεχνολογία– όπως ήδη υπάρχουν σε 18 χώρες της Ευρώπης- θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις αυτές και σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Αλεξανδρούπολη με την μοναδική στρατηγική -γεωπολιτική της θέση, μαζί με την Καλαμάτα, μπορούν να αποτελέσουν τις δύο σχεδιαζόμενες έδρες της διοίκησης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.»

Ως δημοτική παράταξη θα πάρουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, με σκοπό να ενημερώσουμε τους τοπικούς φορείς για μια συντονισμένη και από κοινού διεκδίκηση ενός τόσου σημαντικού εγχειρήματος για την περιοχή μας» καταλήγει η πρόταση της «ΑΝΑΣΑ».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr