Στα 112.987.841 ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2018

Ποιες οι βασικές του κατευθύνσεις και στοχεύσεις όπως παρουσιάστηκαν μαζί με τον προϋπολογισμό, στο δημοτικό συμβούλιο. Διαφωνίες παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για νέες επιβαρύνσεις για τους δημότες και για ‘έκθεση ιδεών’.

Τα δύο βασικά εργαλεία που έχει ο κάθε δήμος στη διάθεσή του, εν είδη «οδικού χάρτη» για την υλοποίηση έργων και για την οικονομική του διαχείριση, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός για το 2018, παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2018 έχει προϋπολογισμό 112.987.841 ευρώ, τα περίπου 89 εκ αφορούν σε τεχνικά έργα και τα υπόλοιπα σε ενεργειακά. Μεταξύ των μεγαλύτερων έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι η κατασκευή γυμνασίου και λυκείου στο ΚΕΓΕ με 9,5 εκ ευρώ, το λύκειο Φερών με 3, η κατασκευή ΧΥΤΥ με 5,5 εκ ευρώ, η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με 23 εκ ευρώ, το νέο κλειστό γυμναστήριο με 7 εκ ευρώ, η ανάπλαση δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού με 2,3 εκ ευρώ, η ανάδειξη των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι με περίπου 5,5 εκ ευρώ, η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης με 2,5 εκ ευρώ. Κύριες πηγές χρηματοδότησης για τα περισσότερα έργα είναι το ΕΣΠΑ, η ΣΑΤΑ του δήμου, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας σημείωσε πως το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 καταρτίστηκε με βάση τις ανάγκες που έφτασαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην υπηρεσία καθώς και ύστερα από διαβούλευση με τους προέδρους των κοινοτήτων και των δημοτικών ενοτήτων Φερών και Τραϊανούπολης, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας και οικισμών Γιάννη Βαταμίδη.

Μιλώντας εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Γουμενίδης σημείωσε πως το ποσό που έχει προϋπολογιστεί, σε αντιστοιχία με τη ΣΑΤΑ είναι υπερβολικά μεγάλο, ωστόσο σημείωσε πως η παράταξη θα υπερψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμά ότι περιλαμβάνει έργα που έχει ανάγκη η πόλη. Υπογράμμισε τέλος, ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε Φέρες και Τραϊανούπολη.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος εκτίμησε ότι «το τεχνικό πρόγραμμα που είναι ένα εργαλείο για το δήμο αποτυπώνει το τι μέλλει γενέσθαι, δηλαδή την επιβάρυνση του εισοδήματος του δημότη. Παρατηρούμε μία στροφή στα λεγόμενα μεγάλα έργα, στους μεγάλους ομίλους και επιχειρήσεις. Αυτό βεβαίως ίσως είναι καλό για την τοπική αγορά, γιατί θα δοθούν μεροκάματα». Σημείωσε πως η παράταξή του έχει άλλη αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, προτείνοντας την ύπαρξη ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μέσα από το οποίο, το ίδιο το κράτος θα χρηματοδοτεί τα έργα ώστε να μην επιβαρύνεται ο δημότης. «Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει – συγχωρήστε μου την έκφραση – μια φοροληστρική επιδρομή για να υλοποιηθεί», κατέληξε ο κ. Δευτεραίος.

Για μία ‘έκθεση ιδεών’ έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τώρα» Νίκος Τζανίδης, εκτιμώντας πως το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου περιλαμβάνει το τι ΘΑ μπορούσε να γίνει στο δήμο μέσα στο επόμενο έτος, αφού δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μέσα στο 2018.
Ωστόσο, ανέφερε πως η διαβούλευση έγινε με σωστό τροπο, προτείνοντας να υπάρξει και μία πλατφόρμα ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και να προτείνουν έργα και οι δημότες. Τέλος, σημείωσε πως θα έπρεπε ο δήμος να βρει κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς.

Ο χαρακτηρισμός «έκθεση ιδεών» που χρησιμοποίησε ο κ. Τζανίδης προκάλεσε αντιδράσεις. Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης ο οποίος απευθύνθηκε στον κ. Τζανίδη, καλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί και επισημαίνοντας πως «είναι εύκολο να λέμε μεγάλες κουβέντες και υπερβολές, αλλά καλό είναι να μιλάμε συγκεκριμένα».

Απαντώντας, ο κ. Τζανίδης σημείωσε ότι όντως υπάρχει πληθώρα έργων, ωστόσο μόνο κάποια από αυτά θα υλοποιηθούν εντός του 2018, ζητώντας να μάθει ακριβώς ποια θα είναι αυτά για να εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του και α μην ψηφίσει λευκό, αλλά υπέρ.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Κουκουράβας σημείωσε πως οι μηχανικοί δεν φημίζονται για εκθέσεις ιδεών, αλλα είναι πρακτικοί άνθρωποι. «Έχουμε έργα για τα οποία είμαστε μελετητικά πανέτοιμοι. Αυτό θα έπρεπε να ρωτήσετε. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το τεχνικό μας πρόγραμμα. Έχουμε ανοικτά μάτια και αυτιά σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Κλείνοντας τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως «δεν κάνουμε έκθεση ιδεών, εσείς μιλάτε γενικά και αόριστα», τονίζοντας πως από την πρώτη ακόμη θητεία η δημοτική αρχή υλοποιεί το πρόγραμμα της παράταξης «Πόλη και Πολίτες». «Αυτό το πρόγραμμα υλοποιώ, όχι κάτι που δεν θέλει ο λαός. Το τεχνικό πρόγραμμα πάντα συμβαδίζει με το πρόγραμμά μας». επισήμανε ότι μέσα στο 2018, με έναρξη έργων, θα καταναλωθούν πάνω από 100 εκ ευρώ, ένα κονδύλι για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει, όπως είπε, που θα διαθέσει για έργα στο λιμάνι και για δημιουργία νέου τελωνείου.

Ο προϋπολογισμός

Καμία παρατήρηση για διορθώσεις δεν υπήρξαν φέτος από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, για τον προϋπολογισμό του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2018. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργο Παντελίδη ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός και ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της νοικοκυρεμένης διαχείρισης από τη δημοτική αρχή. Για τα έσοδα σημείωσε πως δεν επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση, δεδομένης και της γενικότερης δύσκολης οικονομίας συγκυρίας.

Ο προϋπολογισμός για το 2018 ανέρχεται σε 53.457.393 ευρώ. Τα τακτικά έσοδα ανέρχονται σε περίπου 28 εκ ευρώ και τα έκτακτα σε 8,5 εκ ευρώ.

Στα έξοδα του δήμου, τα περίπου 9 από τα 53,4 εκ ευρώ αφορούν τους μισθούς του προσωπικού.

Ο κ. Δευτεραίος σημείωσε πως υπάρχει μία διαρκής μείωση της κεντρικής χρηματοδότησης προς του δήμους, εκτιμώντας πως ο προϋπολογισμός δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα και γι’ αυτό η παράταξη θα τον καταψηφίσει.

Ο κ. Τζανίδης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «πυροτέχνημα σε στυλ Τσίπρα» σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του δήμου και του ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γουμενίδης έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση από το κράτος που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαρκεί αύξηση αρμοδιοτήτων προς τους δήμους, με αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση να προσπαθεί με ίδιους πόρους και χρηματοδοτικά προγράμματα να τα βγάλει πέρα.
Ο δήμαρχος σημείωσε από την πλευρά του ότι η ο δήμος Αλεξανδρούπολης, μεταξύ των δήμων της ΑΜΘ είναι στην πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων παρά την γενικότερη οικονομική κατήφεια, ζητώντας από την αντιπολίτευση να επιβραβεύσει μια φορά τη δημοτική αρχή για τους οικονομικούς τους χειρισμούς.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο