efhmerida1

Στα ύψη η αντιπαράθεση για τον LNG

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για το θέμα της επένδυσης του LNG. Σε πανηγυρικό ύφος, ορμώμενος από την συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ και τις αναφορές στην πόλη μας, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης χαρακτήρισε ως μια ιστορική μέρα την 6η Φεβρουαρίου 2012, όταν το δημοτικό συμβούλιο είπε «ναι» και άνοιξε, όπως είπε, το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για τα «άφαντα» αντισταθμιστικά οφέλη και ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

«Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον ξακουστή σε όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Λαμπάκης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν μας το χάρισε κανείς». Τόνισε πως όταν ήρθαν οι εκπρόσωποι της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, ο αγώνας κατά των χρυσωρυχείων βρίσκονταν σε οίστρο. «Κανείς δεν πλησίαζε στην περιοχή αν ήταν να συγκρουστεί. Ήξεραν ότι μόνο αν ήθελε η τοπική κοινωνία θα μπορούσαν να προχωρήσουν με το έργο αυτό». Γι’ αυτό ο ίδιος, όπως είπε, ενημερώθηκε κι αφού πείσθηκε για μηδενική προσβολή στο περιβάλλον, έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, «στις 6 Φεβρουαρίου 2012, μία ιστορική μέρα, όπως αποδείχθηκε, γνωμοδότησε θετικά. Αν τότε λέγαμε όχι, σήμερα δεν θα υπήρχε το έργο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας πως η προοπτική αυτής της επένδυσης έφερε στο λιμάνι επιχειρηματικά ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο. «Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης κέρδισε τη μάχη αυτού του έργου, που θα συμβάλλει στην αναγέννηση της περιοχής και όλης της περιφέρειας».

Την αντίδρασή του στα λεγόμενα Λαμπάκη εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος. «Δεν βάλαμε εμείς τον ακρογωνιαίο λίθο του LNG… Αν σήμερα το δημοτικό συμβούλιο πει όχι στο έργο, τι θα γίνει; Θα ακυρωθεί;». Ανέφερε ακόμη πως «δεν πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη στην περιοχή μας θα έρθει από τους Αμερικάνους», στηλιτεύοντας την απόφαση του πρωθυπουργού να χρεώσει με δις ευρώ τον ελληνικό λαό, αγοράζοντας F16 από τις ΗΠΑ, που δίνουν δουλειά μόνο στους Αμερικάνους.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος και Δημότες» Απόστολος Φωτιάδης επισήμανε ότι αφού το παρελθόν της πόλης βασίστηκε στο σιδηρόδρομο, το μέλλον της ανήκει στο λιμάνι. «Είμαστε φανατικά υπέρ της δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στην περιοχή μας», είπε ο κ. Φωτιάδης, χαρακτηρίζοντας ως ουτοπία τη θεωρία ότι μπορεί να υπάρξει σύγχρονη κοινωνία χωρίς καπιταλισμό.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης σημείωσε πως χάρηκε όταν άκουσε το όνομα της Αλεξανδρούπολης στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ, ωστόσο κατηγόρησε το δήμαρχο ότι ο ίδιος είχε προβεί από πολύ νωρίς σε μεγαλόσχημες δηλώσεις περί αντισταθμιστικών, λέγοντας μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις από αυτά. «Θέλατε να πάρετε την κοινή γνώμη με το μέρος σας και 5 χρόνια μετά δεν έχει υπάρξει ούτε ένα αντισταθμιστικό για το δήμο» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης συμπληρώνοντας «κάνατε εσκεμμένη διαφήμιση υπέρ του έργου με ψευδή στοιχεία».

Υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων που θα αποτρέψουν την περαιτέρω φυγή των νέων της περιοχής στο εξωτερικό τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Τώρα» Νίκος Τζανίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που είχε εγείρει η Καβάλα για αντίστοιχη επένδυση. «Εσύ ήσουν υπέρ του χρυσού και του κυανίου και αντιδράς με τον αέρα;» ήταν η άμεση απάντηση του κ. Λαμπάκη, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τζανίδη, ο οποίος αρνήθηκε ότι είναι υπέρ του χρυσού και ζήτησε από το δήμαρχο να ανακαλέσει. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών η οποία έληξε με παρέμβαση του προέδρου του ΔΣ Κώστα Γκοτσίδη.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαυρίδης από την πλευρά του σημείωσε ότι το 2012 το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για το έργο, βάζοντας όμως μία σειρά προϋποθέσεων, τις οποίες ακόμη δεν έχουμε δει, όπως είπε, να υλοποιούνται. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχει ζητηθεί η άποψη ενός ανεξάρτητου επιστήμονα για τον LNG και τις επιπτώσεις του. «Αν και για τον χρυσό είχαμε ακούσει μόνο την εταιρεία, όπως κάναμε για τον LNG, θα λέγαμε κι εκεί ναι;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής γενναιότητας από την αντιπολίτευση, που θα έπρεπε να έχει πει ένα μπράβο για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής σε ένα τόσο μεγάλο θέμα. Για το θέμα των αντισταθμιστικών είπε ότι θα λυθεί άμεσα, αφού για να προχωρήσει η όποια συζήτηση είναι απαραίτητη η σύσταση της κοινοπραξίας, κάτι που τώρα εξυφαίνεται.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr