Στα «χαρακώματα» για τον ζεόλιθο ο βόρειος Έβρος

Συνεχίζουν τον αγώνα οι κάτοικοι Πετρωτών Έβρου για ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας του ζεόλιθου.

Η διαδικασία για την ίδρυση της εταιρείας ολοκληρώνεται από τους πρώτους 150 μετόχους που θα  υπογράψουν ως τις 10 Ιουλίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για συγκεκριμένη περιοχή από την οποία θα γίνει εξόρυξη, αφού δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας στην περιοχή, ώστε η επένδυση να έχει πραγματικά οφέλη για τον τόπο.

Τον Μάρτη, το ΥΠΕΚΑ έδωσε άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου του βιομηχανικού ορυκτού, σε δημόσια έκταση 84 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, στην Εταιρεία Όλυμπος ΑΕ και για 15 χρόνια. Οι κάτοικοι έθεσαν όρο για την εξόρυξη τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στην περιοχή.

«Η εταιρεία δέσμευσε έκταση 84 στρεμμάτων, αλλά σταδιακά θα επεκτείνεται. Στην ουσία, είμαστε κατά των εταιρειών που πληρώνουν το ευτελές ποσό των 14 ευρώ/στρέμμα. Η εταιρεία μεταφέρει την ποσότητα στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, όπου την επεξεργάζεται», μεταφέρει στο ypaithros.gr η υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας, Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι προχώρησαν στην ίδρυση της εταιρίας Ζεόλιθος Πετρωτών ΑΒΕΕ «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ». «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι ή καταγόμενοι από την περιοχή, η οποία θα προχωρήσει σε εξόρυξη και ίδρυση μονάδας επεξεργασίας, ώστε να υπάρχει όφελος για τον τόπο. Μας ενδιαφέρει η ορθολογική διαχείριση, για αυτό είμαστε οι πλέον κατάλληλοι να αξιοποιήσουμε τον ζεόλιθο». Οι υπογραφές για την ίδρυση της εταιρείας θα μπουν μέχρι τις 10 Ιουλίου, από 150 άτομα, και σταδιακά θα προστίθενται μέτοχοι. Στα ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν και αγρότες, οι οποίοι μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του ζεόλιθου στη γεωργία.

Τα αρχικά κεφάλαια θα προκύψουν από την οικονομική συμμετοχή των εταίρων. Θα διεκδικήσουν αδειοδότηση, ώστε να προχωρήσουν σε δέσμευση έκτασης. Προς το παρόν, γίνονται έρευνες από επιστήμονες για να εντοπιστούν οι κατάλληλες τοποθεσίες.

Όταν ξεκίνησε η εξόρυξη, οι κάτοικοι αποπειράθηκαν να σταματήσουν το έργο. Σε μια προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών, η εταιρεία κατέθεσε πρόταση να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προφορική δέσμευση. Η εταιρεία αναφέρει ότι η επεξεργασία του κοιτάσματος θα γίνει σε πρώτη φάση στο εργοστάσιό της στην Άσσηρο. Στόχος της, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, είναι «η παραγωγή 2.000 τόνων ετοίμου προϊόντος, που κατόπιν λεπτομερέστατου ποιοτικού ελέγχου σε εργαστήρια του εξωτερικού, θα διατεθεί σε όλη την Ελλάδα και δειγματοληπτικά στο εξωτερικό για να γίνει μια πρώτη ποιοτική σύγκριση του Ελληνικού Ζεόλιθου Έβρου σε σχέση με τον εισαγόμενο, ώστε να αποδειχθεί η ανωτερότητά του».

Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει κατά σταδίων εκτέλεσης της διαδικασίας. Η σημαντικότερη είναι ότι άσκησαν αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας εξόρυξης, ενώπιον του ΣτΕ.

Υπό επεξεργασία οι πρώτοι τόνοι που εξορύχθηκαν

Εντωμεταξύ, πριν από περίπου ένα μήνα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία «Όλυμπος», αφού προχώρησε στη διάνοιξη στη θέση Κόκκαλο του ορυχείου, εξόρυξε και μετέφερε 2.000 τόνους ακατέργαστου ζεολίθου στην μονάδα της στην Άσσηρο. Εκεί θα πραγματοποιείται η κατεργασία, η τυποποίηση και η διάθεση στην ελληνική αγορά του ζεόλιθου σε τιμή της τάξης των 200 ευρώ / τόνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Υπολογίζοντας πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική διάθεση στην ελληνική αγορά του ελληνικού ζεολίθου, με την Ελλάδα να εντάσσεται πια στις χώρες παραγωγούς του ορυκτού με την πολύ μεγάλη χρησιμότητα.

 

1 Σχόλιο

  • Εβριτης
    Posted 5 Ιουλίου 2017 10:47 0Likes

    Μακαρι οι κατοικοι να προχωρησουν τα σχεδια τους με τον ζεολιθο, ετσι θα δειξουν οτι οι αντιδρασεις τους δεν ηταν καθαρα πολιτικες και κατα των επενδυσεων.

Αφήστε ένα σχόλιο