Στα «χαρακώματα» για τα αναχώματα      

Της Κικής Ηπειρώτου

Στις δηλώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει τελευταία στελέχη της Περιφέρειας αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση, απάντησε με μία σειρά σοβαρών καταγγελιών, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καϊσας. «Κάνει μεγάλο λάθος ο κ. Καϊσας, ας ρωτήσει τον υπουργό του» απαντά ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης.

Η ανακοίνωση Καϊσα

«Με συνεντεύξεις στον τοπικό τύπο στελέχη της Περιφέρειας προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Γραφειοκρατία και την Κυβέρνηση για την καθυστέρηση της εκτέλεσης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δήθεν λόγω αργοπορημένων χρηματοδοτήσεων.

Ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει 26,3 εκ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και οδοποιίας ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, μετά από έναν χρόνο και συγκεκριμένα στις αρχές Νοεμβρίου του 2018 η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου δημοπράτησε αντιπλημμυρικά έργα και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος, οπότε μου εγείρονται ερωτήματα όπως γιατί δημοπρατήθηκαν τα έργα την τελευταία στιγμή;

Μήπως εφαρμόστηκαν οι γνωστές πελατειακές πρακτικές τύπου δημοπρασίας στο “παραπέντε” ώστε να δοθούν σε ημετέρους με συνοπτικές διαδικασίες; Για αυτό και η σκόπιμη καθυστέρηση; Χρησιμοποιήθηκαν τα 26,3 εκ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης έναν χρόνο πριν ή είχαν την ίδια τύχη με τα χρήματα που εγκρίθηκαν για την Σαμοθράκη;

Ακόμη και αν δεχτούμε τις δικαιολογίες για την καθυστέρηση, γιατί δεν προχωρά η κατακύρωση του επείγοντος διαγωνισμού ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων, έναν μήνα μετά την δημοπράτησή τους; Ερωτήματα για τα οποία καλώ την Περιφέρεια όχι μόνο να τα απαντήσει αλλά και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των έργων και την θωράκιση των παραποτάμιων περιοχών του νομού μας.  Τα αντιπολιτευτικά παιχνίδια και τα “blamegames” δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των συμπολιτών μας που ζούνε με την αγωνία της επόμενης πλημμύρας» καταλήγει ο βουλευτής.

Απάντηση Βενετίδη

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, σημειώνει πως, αρχικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα μεγάλο λάθος, αφού το ποσό των 26 εκ ευρώ δεν προορίζεται για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά για στοχευμένα οδικά έργα, τα οποία πρότειναν οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς του Έβρου. Η χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης αφορά αποκλειστικά και μόνο υλοποίηση παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο και όχι στο αντιπλημμυρικό κομμάτι.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καταγγελίες για καθυστέρηση από την πλευρά της Περιφέρειας, ο κ. Βενετίδης υπογραμμίζει πως «μόλις στις 4/10 πήραμε την έγκριση  από το υπουργείο για να επουλώσουμε τα αναχώματα… Το κατεπείγον που αναφέρει ο κ. Καϊσας δεν σημαίνει ότι σήμερα πήραμε την έγκριση, αύριο θα έχουμε εργολάβο. Ας πάρει ένα τηλέφωνο τον κ. Σπίρτζη να μάθει τις διαδικασίες… Εμείς από την πλευρά μας, αμέσως περάσαμε το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για να επικυρώσουμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αν κάναμε, ως είθισται, ηλεκτρονικό διαγωνισμό , με επιτροπές και ό,τι προβλέπεται, τα έργα θα ξεκινούσαν του χρόνου το καλοκαίρι. Αποφασίσαμε να γίνουν τα έργα με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που είναι μία απόλυτη νόμιμη μέθοδος, αλλά και η πιο γρήγορη… Οι εργολάβοι υπάρχουν, οι συμβάσεις είναι στο ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ας κάνει ένα τηλεφώνημα ο κ. Καϊσας στον υπουργό και στο ελεγκτικό συνέδριο, ώστε να έχουμε και αύριο αποτελέσματα. Δεν ισχύουν όλα  τα υπόλοιπα που αναφέρει. Δεν κάνει κανείς αντιπολίτευση με ανοιχτά αναχώματα. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι ημέτεροι και ποιοι όχι, δεν ξέρω καν ποιοι πήραν τα έργα», επισήμανε ο κ. Βενετίδης, ενώ αναφορικά με το διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες πλημμύρες του Απριλίου και την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από την Περιφέρεια προς τα υπουργεία τον Ιούλιο, ο ίδιος σημείωσε πως τα νερά απομακρύνθηκαν τον Ιούνιο και μόνο τότε ήταν εφικτή η καταγραφή των ζημιών στο πραγματικό τους μέγεθος.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του