Έβαλε «φωτιά» η πρόταση του υπουργείου εσωτερικών, την οποία πήρε πίσω μετά τις αντιδράσεις. Για τον «αθεόφοβο» Μπαλάφα και μία «αντιδημοκρατική κίνηση» κάνει λόγο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.
Σφοδρές αντιδράσεις, μέχρι και κατακραυγή συνάντησε η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να συστήσει θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων
και προΐστανται. Η πρόταση αποσύρθηκε, η «σκόνη» ωστόσο θα αργήσει να καταλαγιάσει, με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να μιλούν μέχρι και για κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.
Το θέμα απασχόλησε την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα, ενώ αναφορά έκανε και από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Όπως τόνισαν οι δήμαρχοι, τέτοιες προτάσεις απειλούν να καταργήσουν το θεσμό του Δημάρχου και να οδηγήσουν σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν διαθέτει καμία λαϊκή νομιμοποίηση.
«Ουσιαστικά αντικαθιστούν τη λαϊκή βούληση, με το διορισμένο γραμματέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη πρόταση που κατατέθηκε, συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά, η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου». Στην ουσία, σύμφωνα με τους δημάρχους, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς. Ειδικότερα, με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Ουσιαστικά μιλάμε για κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πλέον η γνώμη των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραδίδεται η Διοίκηση των Δήμων σε διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους.
Ο κ. Λαμπάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μία αντιδημοκρατική και αιφνιδιαστική κίνηση, σημειώνοντας πως αν περνούσε μία τέτοια πρόταση, ‘οι εκλεγμένοι δήμαρχοι θα ήμασταν μόνο για δοξολογίες, παρελάσεις και ίσως και κάποια πράγματα που θα μας επέτρεπε να κάνουμε ο διορισμένος δήμαρχος’. Μίλησε ακόμη για κίνηση που αποτελεί ‘λάβωμα στην καρδιά της δημοκρατίας’, που ‘χτυπά κατάστηθα το σύνταγμα’, το οποίο η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, τολμώντας να προτείνει ένα τέτοιο ν/σ. Τέλος, χαρακτήρισε αθεόφοβο τον κ. Μπαλάφα και κάποιους υπηρεσιακούς, σημειώνοντας πως στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, τον άλλο μήνα, θα τεθεί το θέμα, το οποίο καταδεικνύει, όπως είπε, το πώς εννοεί τη δημοκρατία η κυβέρνηση αυτή.