Σσσσ…ησυχία χειμωνιάζει 

της Γιώτας Αγαπητού       

Τέλη Σεπτέμβρη και ο κόσμος σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει στους ρυθμούς μιας γλυκιάς καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας με μικρά διαλλείματα που θα διαρκέσει σχεδόν εννέα μήνες.

Ο καιρός ακόμα κινείται σε ρυθμούς ζέστης και ηλιοφάνειας, ενώ η υγρασία πλανάτε πάνω από την ατμόσφαιρα. Εξάλλου, οι άνθρωποι αρνούνται πεισματικά να κατεβάσουν ακόμη απ’ τις ντουλάπες τους τα βαριά μάλλινα ρούχα και να φορέσουν τις γαλότσες για να περπατήσουν στη βροχή.

Οι νοικοκυρές από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών φρεσκάρουν τα μοσχομυριστά και φρεσκοπλυμένα χαλιά τους, ελπίζοντας πως ο χειμώνας θα αργήσει να φτάσει.

Τα ταπεινά σπουργίτια, πουλιά κατεξοχήν συνδεδεμένα στις παιδικές μνήμες με την εποχή του Χειμώνα, βρίσκουν εύκολα ακόμα λίγους σπόρους για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Η εικόνα με το μικρό σπουργίτη, που ψάχνει απεγνωσμένα έξω απ’ το περβάζι του παραθύρου λίγα ψίχουλα για να γεμίσει την κοιλιά του, ακόμα συγκινεί και μας τους μεγάλους που κάποτε ήμασταν παιδιά.

Ο Οκτώβριος σε λίγο θα κάνει θριαμβευτικά την είσοδό του με έντονες βροχές και καταιγίδες και το τσουχτερό κρύο να πιρουνιάζει ολόκληρο το κορμί. Οι άνθρωποι, σαν να τους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν ότι χειμωνιάζει. Κάτι το οποίο τους κάνει να αναζητούν τρόπους για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, αναρωτώμενοι πόσο βαρύς και μακρύς θα είναι άραγε φέτος και αυτός ο Χειμώνας.

Όπου να ‘ναι θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στο καταχείμωνο το ψημένο κάστανο και η φλούδα του πορτοκαλιού μέσα στο τζάκι, διαχέοντας στην ατμόσφαιρα ευωδιές γεμάτες γλύκα και νοσταλγικότητα. Είναι μία εποχή έντονων γεύσεων από ζεστές σούπες και αφεψήματα, αλλά και γλυκές μυρωδιές από μηλόπιτες που μοσχοβολούνε κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι κάνοντας τους ουρανίσκους να σκιρτούν από ευχαρίστηση. Άλλωστε, ο χειμώνας των αναμνήσεων καταφτάνει γεμάτος με εικόνες από ολόλευκα τοπία και παιδιά να παίζουν ξέγνοιαστα στο χιόνι. Μα οι άνθρωποι έχοντας μία καθημερινότητα φορτωμένη, γεμάτη υποχρεώσεις, δεν αφουγκράζονται το χιόνι και τις σταγόνες της βροχής όταν πέφτουν στο χώμα, αγκαλιάζοντας τρυφερά τη γη.

Η νύχτα σαν μεγάλη Κυρία του θεάτρου, απαιτεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο που ανεβάζει ο χειμώνας, κάνοντας «επίσημη πρώτη» την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, πριν καλά καλά εμφανιστούν στη σκηνή και οι άλλοι πρωταγωνιστές.

Τα χειμωνιάτικα μπαρ έχουν την τιμητική τους. Χαμηλά φώτα, έντονη μουσική και ζεστά ποτά κάνουν τους θαμώνες να ονειρεύονται ή απλά να πυροβολούν την αφόρητη πλήξη τους, ενώ έξω το κρύο είναι τσουχτερό.

Κάποιοι από τους εναπομείναντες πλανόδιους καστανάδες σε μία γωνία του δρόμου προσφέρουν με αντίτιμο λίγα κέρματα στους βιαστικούς περαστικούς ένα χωνάκι με μοσχομυριστά ψημένα κάστανα, καθώς εκείνοι τρέχουν για να ξεκινήσουν τη μέρα τους..

Χειμώνιασε…

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του