Από την Κίνα και την Ιαπωνία έως τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ευρώπη σύσσωμος ο πλανήτης παρακολούθησε ίσως με το μεγαλύτερο στα παγκόσμια χρονικά ενδιαφέρον τις αμερικανικές εκλογές. Με σκεπτικισμό στην Ευρώπη, ειρωνεία στη Ρωσία και ενθουσιασμό στην Κίνα, αλλά και τα στρατόπεδα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς αντιδρά ο κόσμος καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από το Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε για «περίοδο αβεβαιότητας»: «Συνεχάτην τον Τραμπ, όπως είναι φυσικό για δύο δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς κράτους» είπε στο μήνυμά του ο Ολάντ, τονίζοντας πως «αυτές οι αμερικανικές εκλογές ανοίγουν μία περίοδο αβεβαιότητας».
Η Γαλλία, είπε, θα «επαγρυπνεί και θα είναι ειλικρινής στις συνομιλίες της με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση επί διεθνών ζητημάτων», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.Ο Ολάντ τόνισε πως η νίκη του Τραμπ «έδειξε πως η Γαλλία πρέπει ν α είναι ισχυρότερη και η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη». Από την άλλη πλευρά ωστόσο, της γαλλικής Ακροδεξιάς, το κλίμα ήταν σχεδόν πανηγυρικό. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό».
Με παρόμοιο πάθος χαιρετίστηκε η νίκη του Τραμπ και από τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του ξενοφοβικού UKIP της Βρετανίας που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Ο Φάρατζ, ο οποίος είχε μιλήσει σε προεκλογική ομιλία του Τραμπ, τον είχε παροτρύνει να εκμεταλλευτεί την ίδια δυσαρέσκεια που ώθησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν «ναι» στο διαζύγιο της χώρας τους με την ΕΕ. «Πολλά συγχαρητήρια! Πολέμησες σε μία γενναία εκστρατεία», έγραψε ο Φάρατζ στο Twitter.
Την ανυπομονησία της να εργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ εξέφρασε από την πλευρά της η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τονίζοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγνκελα Μέρκελ τόνισε πως οι ΗΠΑ «είναι παλιά και έντιμη Δημοκρατία» και ότι η προεκλογική εκστρατεία είχε «ορισμένες πολύ σκληρές συγκρούσεις». «Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη και ο σεβασμός του Λαού ανεξαρτήτος χρώματος είναι αξίες που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ» συνέχισε, τονίζοντας πως για το Βερολίνο η συνεργασία με τις ΗΠΑ «είναι και παραμένει κεντρικό σημείο της εξωτερικής μας πολιτικής, κατά του κατεστημένου», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.
«Εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι στέρεη», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη. Ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών. Ο Ρέντσι ήταν ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.
Για έκπληξη, σοκ και τρόμο, που συνοδεύουν τη διαγραφόμενη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές που συμμετέχουν στις σημερινές πρωινές συζητήσεις στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης της Αυστρίας.
Την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε προεκλογικά μιλήσει ανοιχτά για τον «επικίνδυνο Τραμπ».
Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε παράλληλα απογοητευμένος «διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ».
Με κοινή πρόσκληση για συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – ΗΠΑ αντέδρασαν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς τον Τραμπ.
Από τους πρώτους που συνεχάρη τον Τραμπ για νίκη του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε ότι ελπίζει σε μία συνεργασία με τις ΗΠΑ σε διεθνή ζητήματα, ενώ ελπίδες για πιο εποικοδομητικό διάλογο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν.
Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της νίκης Τραμπ η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον νέο αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ελπίδες ότι η επιλογή του αμερικανικού λαού θα ωφελήσει τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στον κόσμο εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ από την πλευρά του συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.