Στη δημοσιοποίηση σοβαρών καταγγελιών που κάνουν λόγο για «βίαιες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο» από την αστυνομία στην περιοχή του βορείου Έβρου προχωρά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Από την πλευρά της, η αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, σημειώνει πως δεν σχολιάζει τις καταγγελίες.
Πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας. Σύμφωνα με την Ένωση, ήδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τούρκικες φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.
«Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία», αναφέρεται στην καταγγελία της Ένωσης.
Σημειώνεται παράλληλα πως η άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. «Η συστηματική όμως, όπως προκύπτει, και συντεταγμένη επαναπροώθηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο και οι οποίοι στη χώρα τους διώκονται ως αντιφρονούντες συνιστά πολιτικό μακιαβελισμό χωρίς προηγούμενο. Επισημαίνουμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση 8 Τούρκων αξιωματούχων, κρίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία θα συνιστούσε κίνδυνο “για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση”, καθώς και κίνδυνο να υποστούν “…μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση που αντιβαίνει στο άρ. 3 της ΕΣΔΑ”. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στις 9-11-2016, όσο και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Ν. Μελζερ και η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για φαινόμενα βασανισμών και κακομεταχείρισης στις φυλακές καθώς και σε ανεπίσημους χώρους κράτησης στην Τουρκία».
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως τονίζει, έχει ήδη συλλέξει στοιχεία σχετικά με τις ως άνω παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών από τις αρμόδιες αρχές, εθνικές και διεθνείς. Έχει ήδη απευθυνθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα προσφύγει και ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά.
«Οι όποιες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες με τη γειτονική χώρα δε δικαιολογούν μια πολιτική που παραδίδει “κεφαλές επί πίνακι”. Ένα κράτος δικαίου δεν υποτιμά σε τέτοιο βαθμό την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια» αναφέρει η Ένωση.
Εντολή Τόσκα για διερεύνηση αλλά …
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, «από το περιβάλλον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Τόσκας έχει ζητήσει από την αρμόδια στρατηγό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη να διερευνήσει διεξοδικά τις καταγγελίες και ότι περιμένει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα, για να πράξει αναλόγως.
Ωστόσο η συχνότητα των καταγγελιών υπογραμμίζει την αδυναμία ή την απροθυμία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας να δώσει τέρμα σε επιχειρήσεις που εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους και παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η παράνομη δραστηριότητα των αστυνομικών στον Εβρο αναδεικνύεται σταθερά επί σειρά ετών σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων και σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, δείχνοντας ότι δεν αφορούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά συστηματική και κατά πάσα πιθανότητα κεντρικά οργανωμένη πρακτική».