Σοβαρές αποκαλύψεις για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σημαντικές αποκαλύψεις και λεπτομέρειες έρχονται στο φως σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύλληψη και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και έχουν στη διάθεσή τους και οι ελληνικές στρατιωτικές Αρχές, την «αλλαγή δόγματος» για τα μεθοριακά επεισόδια στον Έβρο ανακοίνωσαν επί της ουσίας οι ίδιες οι τουρκικές Αρχές γνωστοποιώντας ότι μεταφέρουν στη στρατοχωροφυλακή την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον χειρισμό μικροσυμβάντων στον Έβρο, απαγορεύοντας στο εξής διευθέτηση αντίστοιχων περιστατικών στο τοπικό επίπεδο και τη συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ στρατιωτικών διοικητικών.

Το επίσημο τουρκικό έγγραφο που προκάλεσε «συναγερμό» στον Ελληνικό Στρατό στον Έβρο συντάχθηκε και διαβιβάστηκε στις 17 Μαρτίου, δηλαδή 16 ημέρες μετά τη σύλληψη στις Καστανιές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ίσως το γιατί έπεσε στο κενό την ημέρα της σύλληψης η προσπάθεια του Έλληνα τοπικού διοικητή που μετέβη στην τουρκική πλευρά να συνεννοηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και να φέρει τους δύο συλληφθέντες πίσω σύμφωνα με την πάγια πρακτική.

Τότε, ο Τούρκος αξιωματικός είχε υποστηρίξει στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τους δύο γιατί τον χειρισμό της υπόθεσης είχε αναλάβει η στρατοχωροφυλακή.

Με το έγγραφο επιβεβαιώνεται ότι οι Τούρκοι και επισήμως «πήραν από τα χέρια των στρατιωτικών τους» αυτή την αρμοδιότητα.

Μπλόκο στην επικοινωνία

Ειδικότερα, στο έγγραφο με ημερομηνία 17/03/2018, αφού γίνεται αναφορά σε επικοινωνία που φέρεται να είχε ένας Έλληνας στρατιώτης με την τουρκική πλευρά για να μεταφέρει αίτημα του διοικητή να συναντήσει τον Τούρκο διοικητή της αντίστοιχης μονάδας, καθίσταται σαφές ότι αυτό δεν γίνεται διότι έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε άμεση επικοινωνία από πλευράς Τουρκίας και σε περίπτωση κάποιου αιτήματος να γίνεται η επικοινωνία μέσω των συνοριακών Αρχών. Δηλαδή της στρατοχωροφυλακής.

Μάλιστα, άνδρες της στρατοχωροφυλακής με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί γιλέκα που στην πλάτη αναγράφουν JANDARMA είναι αυτοί που εμφανίζονται στα πλάνα της τηλεόρασης να μεταφέρουν στο δικαστήριο από τις φυλακές Αδριανούπολης τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπως αναμενόταν, τόσο ο τρόπος που οι Τούρκοι μετέφεραν την 1η Μαρτίου ταχέως τους δύο Έλληνες στην Αδριανούπολη όσο και το συγκεκριμένο έγγραφο «χτύπησαν καμπανάκι» στο ΓΕΕΘΑ και δόθηκε εντολή οι στρατιωτικές περίπολοι να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό και έτσι σε κάθε ομάδα από δύο αυξήθηκε στους οκτώ πάνοπλους άνδρες. Οι οδηγίες είναι πλέον σαφείς και χαλάρωση ή λάθη δεν συγχωρούνται, τονίζουν στρατιωτικές πηγές.

Αφαίρεσαν πασσάλους από τη συνοριακή γραμμή;

Σοβαρά ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, προκαλεί και η πληροφορία που περιήλθε στην ιστοσελίδα hellasjournal του Μιχάλη Ιγνατίου για μονομερείς ενέργειες, που είχε προβεί η Τουρκία στην συνοριακή γραμμή, στήνοντας ουσιαστικά «παγίδα» για τα ελληνικά περίπολα.

Σύμφωνα με την πληροφορία αυτή, αρκετές ημέρες πριν από το επεισόδιο με την σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, η Τουρκία φέρεται μονομερώς να είχε αφαιρέσει  πασσάλους οι οποίοι βρίσκονται στο όριο του ανοίγματος, πλάτους περίπου 2,5 μέτρων που οριοθετεί ουσιαστικά την συνοριακή γραμμή.

Συνήθως για οποιεσδήποτε εργασίες τέτοιας μορφής απαιτείται να έχει προηγηθεί συμφωνία στο επίπεδο της προβλεπόμενης μεθοριακής επιτροπής. Αν και δεν είναι γνωστό εάν είχε υπάρξει τέτοιου είδους συνεννόηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αφαίρεση των πασσάλων και η καθυστέρηση στην επανατοποθέτηση τους είχε προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.

Η περιπολία των δυο στρατιωτικών είχε και αυτό το περιεχόμενο, του ελέγχου δηλαδή της επανατοποθέτησης των πασσάλων στην θέση τους, κάτι που δεν είχε γίνει. Αντιθέτως οι δυο στρατιωτικοί εντόπισαν τα ίχνη από πατημασιές τις οποίες και προσπάθησαν να ακολουθήσουν για να εντοπίσουν τι είχε συμβεί και εάν είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο οι πάσσαλοι.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία περί αφαίρεσης των πασσάλων ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, είναι προφανές ότι είχε στηθεί ουσιαστικά «παγίδα» για μια προμελετημένη «παράσυρση» των ελληνικών περιπόλων που οδήγησε τελικά  στην  σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

 7.000 Έλληνες στρατιώτες μεταφέρονται σε Αιγαίο και Έβρο

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευση και στα τρία Σώματα του ελληνικού στρατού είναι καθημερινή και όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη, το αξιόμαχο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως και το ηθικό στρατεύσιμων και μόνιμων.

Κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Από την ακριτική Ικαρία, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον Στρατός και Ναυτικό στο Αιγαίο αποκτούν αυξημένη διασύνδεση και συντονισμό. Πλέον θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή με το αρχηγείο Στόλου και οι από κοινού δράσεις θα εκτελούνται σε χρόνο μηδέν.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας πάντως, αναφέρουν ότι η όποια μεταφορά προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αλλαγή του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων που ήδη εφαρμόζεται από τη 2018 Β ΕΣΣΟ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr