Σιμιτσής από Αλεξανδρούπολη: «Έχουμε γνώση και διάθεση για δουλειά»

Της Κικής Ηπειρώτου

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση του συνδυασμού «Περιφέρεια σε Δράση» με επικεφαλής και  υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Κωστή Σιμιτσή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Σιμιτσής παρουσίασε τους βασικούς άξονες του συνδυασμού του, ο οποίος, ως γνωστόν, στηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας παράλληλα κριτική στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και στην παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη, αφού, όπως τόνισε, «προέρχονται από την ίδια πολιτική μήτρα και θα κάνουν το ίδιο κακό στον τόπο μας».

Τον υποψήφιο Περιφερειάρχη προλόγισε ο πρώην Υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου και καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Μηνόπουλος, μιλώντας με θερμά λόγια για τον άνθρωπο, αλλά και τον πολιτικό Κωστή Σιμιτσή, που σήμερα διεκδικεί με αξιώσεις την Περιφέρεια ΑΜΘ.

«Ως δήμαρχος Καβάλας, για δύο τετραετίες, έφερε χρήματα στον Δήμο, από ευρωπαϊκά προγράμματα και τα αξιοποίησε κάνοντας έργα, στήνοντας ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, για ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε, ενώ μίλησε και για την εμπειρία του στην επιτροπή περιφερειών της Ευρώπης στην οποία συμμετέχει επί σειρά ετών.

Ο κ. Σιμιτσής, από την πλευρά του, σημείωσε πως «έχουμε γνώση και μεγάλη διάθεση για δουλειά», περιγράφοντας το ιδιαίτερα αποθαρρυντικό τοπίο που επικρατεί σήμερα στην ΑΜΘ, με τις διαρκώς πλημμυρισμένες εκτάσεις και χωράφια, τα εγκαταλελειμμένα χωριά, τη μετανάστευση των νέων, τη μεγάλη δημογραφική αραίωση, τους χαμηλούς δείκτες σε τουρισμό και επενδύσεις.

Επίθεση σε Κυριάκο-Μέτιο

Σχολιάζοντας τα όσα είπε από την Ξάνθη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Σιμιτσής υπήρξε καυστικός. «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να καυχιέται για τον Χρήστο Μέτιο, είπε μάλιστα πως ‘στηρίζοντας τον Χρήστο Μέτιο, στηρίζετε εμένα’. Είναι μία προσωπική επιβολή, λοιπόν, με το ζόρι; Μάλιστα, τον προσφώνησε περίπου 20 φορές, τι ήθελε, άραγε, να ξορκίσει;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Για το μεγάλο θέμα του φυσικού αερίου, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα πρέπει να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της ΑΜΘ, ο κ. Σιμιτσής επισήμανε πως, ήδη,  έχουν δεσμευθεί 30 εκατομμύρια ευρώ για τα δίκτυα σε 6 μεγάλεςπόλεις. «Ακούμε διαρκώς λόγια, όμως, υπάρχει έργο; Έχουμε δει έστω ένα χαντάκι να σκάβεται;» ανέφερε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως η περιοχή μας έχει την πιο ακριβή ενέργεια.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Μητσοτάκη σε επενδύσεις και βιομηχανία, υπενθύμισε το γεγονός ότι το βιομηχανικό πάρκο της Καβάλας είναι  έτοιμο να κλείσει, επισημαίνοντας πως «υπόσχονται για μέλλον, ξεχνώντας τις παραλείψεις του παρελθόντος».

Όσο για τον αναξιοποίητο τουριστικό θησαυρό της περιοχής μας, για τον οποίο μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Σιμιτσής υπενθύμισε τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρόνια για την τουριστική προβολή της ΑΜΘ, «πού πάνε αυτά τα λεφτά;» διερωτήθηκε.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης απέδωσε ευθύνες και για τα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, όχι μόνο στον Χρήστο Μέτιο, αλλά σε όλη την παράταξή του, όπως είπε. «Άλλωστε, αυτά τα έχει πει και ο κ. Πέτροβιτς, ο νέος και παλιός συνεργάτης του Περιφερειάρχη μας… Ποιες ήταν οι πολιτικές τους διαφορές και πώς λύθηκαν τώρα που γύρισε στο μαντρί;». Ο κ. Σιμιτσής σχολίασε την αδυναμία σύνθεσης μεταξύ των μελών της παράταξης Μέτιου, που, όπως είπε, «δεν μπορούν να  συνεννοηθούν μεταξύ τους και κάνουν κακό στο λαό», τονίζοντας πως αυτό είναι κάτι που «μας προσβάλλει, πολιτικά, ηθικά και αν θέλετε, προσωπικά, με προσβάλλει και αισθητικά. Πώς γίνεται να μένει  κανείς σε μία καρέκλα όταν διαφωνεί, αλλά επιμένει να μην παραιτείται. Όταν για τη διοίκηση της Περιφέρειας απαιτείται χάραξη κοινής πολιτικής, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πώς θα λυθούν τα προβλήματα ;» ενώ για την παραχώρηση της αίθουσας του Επιμελητηρίου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τον έτερο υποψήφιο κ. Τοψίδη, αναφέροντας παράλληλα πως «για εμάς, όμως, οι δύο παρατάξεις αυτές δεν έχουν καμία διαφορά. Θα βλάψουν και οι δύο  το ίδιο την Περιφέρειά μας». 

«Τι θα κάνουμε εμείς»

Αναφερθείς στη θητεία του ως δήμαρχος Καβάλας, υπογράμμισε πως «ποτέ δεν οχυρώθηκα πίσω από τις αρμοδιότητές μου. Πίστευα και πιστεύω πως ο δήμαρχος πρέπει να ασχολείται με το καθετί. Το ίδιο πιστεύω και για τον περιφερειάρχη. Δεν υπάρχουν τείχη που να τον αποκλείουν από τίποτα και θα πρέπει να πιέζει για τα πάντα. Να επιδιώκει τη συνεργασία με όλους», αναφέροντας ως παραδείγματα τη μείωση της φορολογίας, το μεταφορικό ισοδύναμο, την ενίσχυση των μεταφορών, των υποδομών.

Ο κ. Σιμιτσής έκανε ξεχωριστή αναφορά στη γεωπονική σχολή του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, διερωτώμενος κατά πόσο την έχει αξιοποιήσει και ενισχύσει η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια. Όπως είπε, είναι αυτονόητη η κάθε μορφή στήριξής της, ώστε να αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες και να δώσει πλούτο στην περιοχή, όπως άλλωστε και η αντίστοιχη σχολή της Δράμας.

Για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της γεωθερμίας, σημείωσε πως είναι καλή η προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά δεν αρκεί, καθώς εκτίμησε πως μπορούν ακόμη περισσότερα να γίνουν και με τη  βοήθεια της Περιφέρειας. Σημείωσε πως υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ για τέτοιου είδους παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά και τον κατασκευαστικό τομέα.

Για την επιδότηση του κόστους εργασίας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση την κατάργησε, χρησιμοποιώντας το «ψευτοεπιχείρημα» πως είναι κάτι που δεν συνάδει με όσα ορίζει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ξέρω όμως από την εμπειρία μου ότι αυτές οι επιδοτήσεις είναι νόμιμες, υπό προϋποθέσεις, όπως όταν πρόκειται να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο σε φτωχές περιφέρειες. Απλά, κάποιοι φαίνεται πως βαριούνται να δουλέψουν στα υπουργεία και να κάνουν μελέτες για να καταθέσουμε τη σωστή πρόταση για το  σωστό πρόγραμμα. Αυτό θα πρέπει να πιέσει για να γίνει η Περιφέρεια».

Για τον αγροτικό τομέα, όπου οι επιδόσεις της ΑΜΘ είναι σχετικά υψηλές, αφού το 7% του εισοδήματος προέρχεται από εκεί, δεσμεύτηκε για ενίσχυση με επιπλέον μέτρα και υποδομές. Εστίασε στο θέμα των ζωονόσων, για την αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να υπάρχουν κοινές επιτροπές μεταξύ των τριών χωρών, ενώ αναφέρθηκε και στις απαράδεκτες υποδομές στα τελωνεία μας, για τις οποίες, όπως είπε, νιώθει ντροπή. Μίλησε ακόμη για συνέργειες σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καρβάλης, και σημείωσε πως για τη συγκοινωνία της Σαμοθράκης, θα πρέπει η περιφέρεια να τολμήσει να παρέμβει αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση.

«Έρχονται εκλογές και δεν αφορούν εμένα, αφορούν όλους μας. Για να έρθει η ελπίδα στον τόπο μας. Ας σημάνουν την ανάταση της Περιφέρειάς μας για ναδιώξουμε τιςσκιές και για να βγει από το τέλμα η διοίκηση που όπως έχει αποδειχθεί, δεν την ξέρει τη δουλειά», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σιμιτσής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο