efhmerida1

«Σιγή ασυρμάτου» για τα διόδια στη Θράκη

Καμία απάντηση δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι φορείς της Θράκης στην επιστολή-τελεσίγραφο που απέστειλαν στον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, λίγες μέρες μετά την έκτακτη, ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ, στις 8 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, οι φορείς της Καβάλας ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα δικά τους, νέα διόδια…

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο περιφερειακός διευθυντής της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” στην Κομοτηνή Πασχάλης Τσουκαλάς, σύμφωνα με το kavala-portal.gr, είχε επαναλάβει πως η κατασκευή του σταθμού στη Μέστη προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6686 που υπεγράφη το 2014 (επί των ημερών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σταθμός θα αποπερατωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ υπογράμμισε ότι η τιμολογιακή πολιτική θα καθοριστεί με βάση νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο μέλλον. Παράλληλα σημείωσε ότι “από τη στιγμή που οι σταθμοί διοδίων έχουν μπει σε υποθήκη λόγω ενός δανείου που λάβαμε το 2010 από την Τράπεζα Πειραιώς, τα έσοδα που θα προκύπτουν από τα διόδια θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου αυτού -μέσα σε ένα χρόνο το δάνειο αυτό θα εξοφληθεί” και συμπλήρωσε ότι αυτή την περίοδο εκπονούνται μελέτες για το νέο σταθμό διοδίων που θα κατασκευαστεί στην περιοχή των Άσπρων Χωμάτων στην Καβάλα. Κλείνοντας, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών για την κατασκευή διοδίων σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς -δίνοντας έμφαση στο σταθμό των Κήπων.

Η αναφορά για δημιουργία σταθμού και στο τελωνείο των Κήπων προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους, δίχως ωστόσο να υπάρχει λόγος για αυτό, μια και ήταν γνωστή εδώ και μήνες αυτή η πρόθεση της Εγνατίας Οδού, διατυπωμένης μάλιστα δημοσίως από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Στη συνεδρίαση, κάποιοι είχαν προτείνει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις, επικράτησαν όμως οι ψυχραιμότεροι, οι οποίοι εισηγήθηκαν να σταλεί ένα κείμενο διαμαρτυρίας στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, με το οποίο θα καλείται ο ίδιος να επισκεφτεί την περιφέρεια ΑΜΘ για να συζητηθεί εκτενώς το θέμα. Μάλιστα, στο κείμενο συμφωνήθηκε να δοθούν λίγες μέρες διορία για την απάντηση/έλευση του υπουργού, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει έντονη αντίδραση…

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν στην Καβάλα

Τρεις εβδομάδες μετά, δεν υπάρχει καμία απάντηση Σπίρτζη και καμία αντίδραση, από κανέναν, τουλάχιστον σε Έβρο και Ροδόπη. Αντιθέτως, στην Καβάλα φορείς και πολίτες οργανώνονται. Πέρα από την διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών κατά των διοδίων, στην οποία, ως χθες το μεσημέρι είχαν υπογράψει 912 πολίτες μέσα σε 4 μέρες.

Παράλληλα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας, την περασμένη Παρασκευή, εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα κατά της χωροθέτησης μετωπικού σταθμού διοδίων στην Άσπρη Άμμο, ενώ αποφασίστηκε ο συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στο 476ο χιλιόμετρο. Με πρώτη τη δήμαρχο Καβάλας, όλοι όσοι πήραν τον λόγο συμφώνησαν στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την Καβάλα η δημιουργία ενός σταθμού διοδίων λίγο πριν την ανατολική της είσοδο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr