Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο τμήμα του Έβρου

Στο ίδιο έργο θεατές οι αγρότες της περιοχής, καθώς και οι κάτοικοι των Λαβάρων που είδαν πάλι τα νερά του ποταμού στα σπίτια τους. Οι αρχές προειδοποιούν ότι δεν αποκλείονται κι άλλες θραύσεις ή υπερπηδήσεις αναχωμάτων σε όλο το μήκος του Έβρου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Έβρου, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Χθες, το φαινόμενο δεν είχε ακόμη εκτονωθεί, ενώ τα νερά έφτασαν μέσα στον οικισμό των Λαβάρων του Δήμου Σουφλίου, όπως και στο βόρειο κόμβο του χωριού στον κάθετο άξονα. Όλες οι υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμων παραμένουν σε επιφυλακή.

Η στάθμη των υδάτων χθες για 6η ημέρα παρέμεινε πολύ πάνω από τα όρια συναγερμού. Περισσότερα από 65 χιλιάδες στρέμματα είναι κάτω από τα νερά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της θραύσης του αναχώματος και σε άλλα σημεία, κατά μήκος του Έβρου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παραποτάμια ζώνη των δήμων Διδυμοτείχου και Σουφλίου, όπου οι πλημμύρες είναι εκτεταμένες. Είχε προηγηθεί η υπερχείλιση και στη συνέχεια η υποχώρηση του τοπικού αναχώματος, από τις πολύ μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε όλες αυτές τις ημέρες. Οι αρχές προειδοποιούν ότι δεν αποκλείονται κι άλλες θραύσεις ή υπερπηδήσεις αναχωμάτων σε όλο το μήκος του Έβρου.

Την Πέμπτη, κλιμάκιο υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς αποτελούμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού. Το κλιμάκιο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παραποτάμια ζώνη των δήμων Διδυμοτείχου και Σουφλίου, όπου οι πλημμύρες είναι εκτεταμένες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα

Η απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης αναφέρει :

Με εξουσιοδότηση του ΓΓΠΠ προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την έκδοση απόφασης κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας περιοχών της Π.Ε. Έβρου

Αποφασίζουμε:

Την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις παρακάτω περιοχές της Π.Ε. Έβρου:

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

* Τοπική Κοινότητα Ανθείας της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξ/πολης * Τοπική Κοινότητα Λουτρού της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξ/πολης * Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξ/πολης

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

* Τοπική Κοινότητα Αμορίου της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Λαβάρων της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
* Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Κορνοφωλιάς της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Λυκόφωτος της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Λαγυνών της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Λύρας της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Φυλακτού της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητα Τυχερού της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού του Δήμου Σουφλίου
* Τοπική Κοινότητας Προβατώνα της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού του Δήμου Σουφλίου

ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ (όλος ο Δήμος)

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 
* Τοπική Κοινότητα Ορμενίου, Τοπική Κοινότητα Δικαίων, Τοπική Κοινότητα Μαρασίων, Τοπική Κοινότητα Άρζου, Τοπική Κοινότητα Πλάτης, Τοπική Κοινότητα Ελαίας, Τοπική Κοινότητα Κομάρων, Τοπική Κοινότητα Θεραπειού και Τοπική Κοινότητα Μηλιάς της Δημοτικής Ενότητας Tριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας.
* Τοπική Κοινότητα Φυλακίου και Τοπική Κοινότητα Κυπρίνου της Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.
* Δημοτική Κοινότητα Νέας Βύσσας, Τοπική Κοινότητα Καστανεών και Τοπική Κοινότητα Ριζίων της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας.
* Δημοτική Κοινότητα Ορεστιάδας, Τοπική Κοινότητα Χειμωνίου και Τοπική Κοινότητα Θουρίου της Δημοτικής Ενότητας Ορεστιάδας του Δήμου Ορεστιάδας..

Περισσότερα από 65 χιλιάδες στρέμματα είναι κάτω από τα νερά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της θραύσης αναχώματος και σε άλλα σημεία, κατά μήκος του Έβρου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr