Σε δύσκολη, αλλά καλή πορεία ο μεταποιητικός κλάδος του Έβρου

Από τις 39 επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν για λειτουργία στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης σήμερα λειτουργούν μόλις 8 και από τις 2.048 θέσεις εργασίας που προβλέπονταν τώρα υπάρχουν μόνο 246. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη, τα στοιχεία αυτά δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα της μεταποίησης στον Νομό Έβρου, όπου η ανάπτυξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων έγινε κυρίως εκτός Βιομηχανικών Περιοχών.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου έρχεται λίγες μέρες μετά την παρουσίαση των στοιχείων έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος συνεργάστηκε με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ για την καταγραφή της κατάστασης του μεταποιητικού κλάδου στις 20 Περιφερειακές Ενότητες του βορειοελλαδικού τόξου.

Η καταγραφή αυτή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της είναι προσωρινά, ανέδειξε το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα των Βιομηχανικών Περιοχών της Βορείου Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της Βιομηχανικής Περιοχής της Αλεξανδρούπολης. Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, στον Έβρο και συγκεκριμένα στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή δεν λειτούργησαν ποτέ εντός είναι 63%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, σε ό,τι αφορά την ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Έβρου, η ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την ακόλουθη εικόνα:

*Η εικόνα για το 2017 έχει διαμορφωθεί, με 8 επιχειρήσεις εν λειτουργία.

Τα στοιχεία

Επομένως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή δεν λειτούργησαν ποτέ εντός της ΒΙ.Π.Ε. Αλεξανδρούπολης είναι μεγαλύτερο του 63% και αγγίζει σχεδόν το 80%. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τοψίδης, τα απογοητευτικά αυτά αποτελέσματα δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα της μεταποίησης στον Νομό Έβρου, όπου η ανάπτυξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων έγινε κυρίως εκτός Βιομηχανικών Περιοχών. Περαιτέρω, όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.Μ.Η.) και του Επιμελητηρίου Έβρου, η γενικότερη εικόνα του μεταποιητικού κλάδου στον Νομό Έβρου από το έτος 2000 έως και σήμερα, είναι η ακόλουθη:

«Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι στον μεταποιητικό κλάδο του Νομού Έβρου, παρά το δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον δεν καταγράφεται αρνητικό πρόσημο» επισημαίνει το Επιμελητήριο. «Αντίθετα, αισιοδοξούμε ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλονται συστηματικά από τους παραγωγικούς φορείς, οι επιχειρήσεις της μεταποίησης στον Νομό Έβρου θα καταγράψουν στο εγγύς μέλλον σοβαρή άνοδο στις εξαγωγές και τις πωλήσεις των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά. Συμπληρωματικά η παραπάνω εικόνα αποδεικνύει την ικανότητα καλής διαχείρισης των επιχειρηματιών του Νομού Έβρου, οι οποίοι παρά την 9ετή οικονομική κρίση, επωμίστηκαν το κόστος διατήρησης της δραστηριότητας στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στον Έβρο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του