efhmerida1

Σαββατοκύριακο «επαναφοράς» για τους Τούρκους στην Αλεξανδρούπολη

Της Κικής Ηπειρώτου

Ολική επαναφορά έκαναν αυτό το Σαββατοκύριακο οι Τούρκοι επισκέπτες που ‘πλημμύρισαν’ την Αλεξανδρούπολη. Μετά από ένα διάστημα που το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα είχε ατονήσει, οι γείτονες κατέκλυσαν ξενοδοχεία και καταστήματα, δίνοντας και πάλι ‘ζωή’ στην αγορά.

Με αφορμή τον εορτασμό, χθες, της Ημέρας Εθνικής Ανεξαρτησίας, πολλοί ήταν οι Τούρκοι που επέλεξαν τον Έβρο για να περάσουν ένα όμορφο τριήμερο. Τα ξενοδοχεία γέμισαν, με αποτέλεσμα, κάποιοι επισκέπτες ‘της τελευταίας στιγμής’ να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και να επιστρέψουν στη χώρα τους. Στους δρόμους και στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και σε καφέ και εστιατόρια, η παρουσία Τούρκων ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, ενώ όπως παρατηρούν οι επαγγελματίες, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μία αλλαγή στο είδος των επισκεπτών. Από τα ζευγαράκια που ήταν η πλειοψηφία παλαιότερα, φαίνεται πως πλέον μας προτιμούν (και) οικογένειες, κυρίως αυτές με μικρά παιδιά.

Ταλαιπωρία

Φυσικά, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών, που σίγουρα δεν είχαν ως μοναδικό προορισμό την Αλεξανδρούπολη, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στα σύνορα. Η κατάσταση, τις πρωινές ώρες αιχμής, ειδικά στην τουρκική πλευρά ήταν τόσο απογοητευτική που οχήματα που έμπαιναν από τους Κήπους έκαναν αναστροφή και επέστρεφαν, δίχως να περάσουν απέναντι.

Η κίνηση θύμιζε κάτι από Αύγουστο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές, τόσο στο τουρκικό, όσο και στο ελληνικό τελωνείο, για το οποίο, όπως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες παραμένουν, παρά τις εκκλήσεις των αρμοδίων.

Ευοίωνα μηνύματα

Εντωμεταξύ, ευοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις να αναμένεται ότι θα καταγράψουν άνοδο 18% έναντι τις περσινής καλοκαιρινής περιόδου.

Οι αυξημένες αεροπορικές θέσεις αποτελούν προάγγελο της ανόδου των αφίξεων στους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με την επικαιροποίηση της μελέτης του «SETE Intelligence» με τίτλο «Outlook 2018 – οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018» και με στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων της 31ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα Περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/03/2018 για την θερινή περίοδο του 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς αποτυπώνεται άνοδος 18% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για την θερινή περίοδο του 2017.

Αν και το γεγονός προοιωνίζει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον Ελληνικό τουρισμό, το ινστιτούτο του ΣΕΤΕ τονίζει ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Μαρτίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «Τop 10» των κυριότερων τουριστικών προορισμών με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η). Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, την 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στην γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στην αγορά του Ην. Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η). Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά τους Μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο «Τop – 5» των κυριότερων προορισμών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr