efhmerida1

Ακόμη να κοπάσει ο σάλος από τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου

Ακόμη δεν έχει κοπάσει ο σάλος που προκλήθηκε στη Θράκη από τις προχθεσινές προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Καλαθοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Την Τετάρτη δήλωσε ότι ένας από τους λόγους τη μη διεξαγωγής του τελικού του κυπέλλου στην πόλη της Ξάνθης, ήταν ο φόβος επεισοδίων με εμπλοκή της μειονότητας της Θράκης, κάτι που δικαιολογημένα δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις και αναστάτωση.

Με χθεσινή του επίσημη τοποθέτησή του, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε πως οι δηλώσεις του σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης διαστρεβλώθηκαν, γεγονός που είχε ως στόχο να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Αναλυτικά η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΟΚ:

«Με μεγάλη έκπληξη και έντονο προβληματισμό παρακολουθώ την συνεχιζόμενη και δυστυχώς διευρυνόμενη προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης δηλώσεών μου, με σκοπό στόχο των συγκεκριμένων κύκλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Η ιστορική μου διαδρομή είναι γνωστή. Οι θέσεις μου, οι απόψεις μου και οι αξίες που υπηρέτησα στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο είναι επίσης γνωστές και οι προσπάθειες των διαφόρων στο βωμό να απασχολήσουν την επικαιρότητα και δημοσιότητα θα πέσουν στο κενό.

Οι δηλώσεις μου είχαν να κάνουν με τις πιθανές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα από την παρουσία τριών – τεσσάρων χιλιάδων στρατών οπαδών αντιμαχομένων παρατάξεων στην πόλη της Ξάνθης και τους κατοίκους της και ο νοών νοείτο.

Το τι συνέβη στην πόλη της Λαμίας είναι σε όλους γνωστό. Αυτά και επειδή το θέμα είναι πολύ λεπτό, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και δεν πρόκειται να επανέλθω, με την μόνη υπενθύμιση ότι στην πόλη της Ξάνθης, εκτός των άλλων μεγάλων διοργανώσεων, έχει διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία και διεθνές τουρνουά Ανδρών το 2015, με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων της Ελλάδας, Ρωσίας, Τσεχίας και Βοσνίας Ερζεγοβίνης».

Βασιλειάδης: «Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Βασιλακόπουλου»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης απάντησε στον σάλο που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, για την μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης, τις οποίες χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις τοποθετήσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου: «Έχω επιλέξει συνειδητά από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου να μην εμπλέκομαι σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων κάθε Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, κάθε φορά που ανακύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα, δίνουμε άμεσες λύσεις ώστε να προάγεται ο αθλητισμός στην πατρίδα μας.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες να αποφασίσουν τον τόπο διεξαγωγής των διοργανώσεών τους. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να πράττουν τα δέοντα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και να αποφεύγουν τυχόν άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που εγείρουν σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα που προέκυψε με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Τέτοιες δηλώσεις, πέραν του ότι είναι εκτός πραγματικότητας, δεν προάγουν το πνεύμα του αθλητισμού και προσβάλλουν βάναυσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας και όλους εμάς που είτε έλκουμε καταγωγή από την περιοχή είτε έχουμε ζήσει και βιώσει την αρμονική συμβίωση, την ομορφιά και την πολυχρωμία της περιοχής».

Ο Βασιλειάδης ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως η έδρα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας αποτελεί θέμα της ΕΟΚ, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του Βασιλακόπουλου.

Τοροσίδης: «Στην Ξάνθη δεν ξεχωρίζουμε ανθρώπους με το θρήσκευμα»

Ο Ξανθιώτης αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, Βασίλης Τοροσίδης, έγραψε status στο facebook για τη γενέτειρά του, Ξάνθη, με το οποίο κάνει λόγο για “θρησκευτική ελευθερία”.

Ο Βασίλης Τοροσίδης έγραψε status στην επίσημη σελίδα του στο facebook, με το οποίο “φωτογραφίζει” τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και σχολιάζει τα όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΕΟΚ περί Ξάνθης και μουσουλμανικού στοιχείου.

Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας έγραψε χαρακτηριστικά: “Στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα δεν χωράνε τέτοιες κατάπτυστες δηλώσεις, δεν μπορεί o οποιοσδήποτε να προσβάλλει βάναυσα ένα ολόκληρο τόπο και τη θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων του… Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ξάνθη, τον τόπο που με γέννησε και με ανάθρεψε δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους με το θρήσκευμα, αλλά με την αξία… Καιρός να έρθουν καινούρια μυαλά…”.

Κοινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜΘ για τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου

Με κοινή τους δήλωση, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανάμεσά τους και οι επτά Θρακιώτες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα απέναντι στον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο και τις τοποθετήσεις του για την μειονότητα.

Αναλυτικά:

«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γεώργιου Βασιλακόπουλου, περί πρόκλησης επεισοδίων με εμπλοκή της μειονότητας της Θράκης στην πιθανή διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου του μπάσκετ στην Ξάνθη είναι ανιστόρητη, εξωπραγματική, προσβλητική και τουλάχιστον ατυχής.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ξάνθη, κατά το παρελθόν, έχουν διεξαχθεί σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα με μεγάλη επιτυχία. Θεωρούσαμε τον κύριο Βασιλακόπουλο σοβαρό άνθρωπο και για αυτό τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα».

Καταδίκη από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν.Μακεδονίας και Θράκης

«Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν.Μακεδονίας και Θράκης καταδικάζει απερίφραστα τις δηλώσεις του προέδρου της Ε.Ο.Κ., κ.Γεώργιου Βασιλακόπουλου, περί μη καταλληλότητας της πόλης της Ξάνθης να φιλοξενήσει τον τελικό κυπέλλου μπάσκετ, λόγω ενδεχόμενης εμπλοκής της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η θρησκεία ουδέποτε υπήρξε στοιχείο διάκρισης των κατοίκων της πόλης, γεγονός που αποδεικνύεται από την αρμονική συνύπαρξης τους. Η Ξάνθη και οι αθλητές της είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία. Καλούμε τον κ. Βασιλακόπουλο να ανακαλέσει άμεσα και να αναθεωρήσει τις απόψεις του».
Ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Αν.Μακεδονίας και Θράκης
Ευάγγελος Λαμπάκης

Καταγγελίες από Δήμαρχο Ξάνθης

Την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Ξάνθης προκάλεσαν οι λίαν επιεικώς απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου οι οποίες αποτελούν ύβρη και αρκετά «μαύρισαν» τη ψυχή μας.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε: «Η Ξάνθη είναι πολυπολιτισμική και αποτελεί υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης συνυπάρχουμε αρμονικά σεβόμενοι οι μεν τη διαφορετικότητα των άλλων. Οι πολίτες της Ξάνθης έχουν αποδείξει άπειρες φορές τι μπορούν να πετύχουν ενωμένοι και πού μπορούν να φτάσουν την Ξάνθη μας. Οι άνθρωποι αυτής της πόλης είναι εκείνοι που την έχουν κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και όχι με δηλώσεις σαν του εν λόγω κυρίου. Θέλουμε να θυμίσουμε στον πρόεδρο της Ε.Ο.Κ. ότι η πόλη μας έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μεγάλες αθλητικές και όχι μόνο διοργανώσεις. Σε όλες αυτές η κοινωνία της Ξάνθης έδωσε σύσσωμη το «παρών». Πιο πρόσφατη η διοργάνωση αθλητικού περιεχομένου το τουρνουά προετοιμασίας για το EUROBASKET το Σεπτέμβριο του 2015 με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Ρωσίας, Τσεχίας και Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.»

Ψήφισμα από ΚΕΔΕ

Ο Δήμαρχος Ξάνθης εισηγήθηκε το όλο θέμα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ζήτησε την καταδίκη των συγκεκριμένων δηλώσεων και αντί συγγνώμης ο αγώνας να διεξαχθεί στην Ξάνθη. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του σώματος με επακόλουθο την έκδοση ΟΜΟΦΩΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ που κρίνει ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος ζήτησε να μη διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος του Μπάσκετ στην πόλη της Ξάνθης, επικαλούμενος το φόβο της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αναλυτικά:

«Θεωρούμε πρωτοφανές αθλητικός παράγοντας να διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες ανάλογα με το θρήσκευμά τους. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά σε όλη την ελληνική Επικράτεια και ιδιαίτερα στην Ξάνθη και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει η θρησκευτική ταυτότητα τη συμπεριφορά και τη στάση των πολιτών απέναντι στα αθλητικά δρώμενα.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού να καταδικάσει τις δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να οριστεί άμεσα η διεξαγωγή του σημαντικού αυτού αθλητικού γεγονότος στην πόλη της Ξάνθης.

Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα παραστεί στον αγώνα αυτό, εφόσον διεξαχθεί στην Ξάνθη, για καθαρά συμβολικούς λόγους , ώστε να στείλουμε ως Αυτοδιοίκηση το μήνυμα ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή χρώματος.»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr