Η 5η πιο πετυχημένη παρουσία στην Ιστορία της χώρας. Τιμητική 26η θέση για την Ελλάδα στον πίνακα των μεταλλίων του Ρίο.
Η πέμπτη πιο πετυχημένη παρουσία στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν για την Ελλάδα αυτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Μπορεί να πήγε με τη μικρότερη αποστολή της τελευταίας 20ετίας, καθώς από το 1996 και μετά, ήταν για πρώτη φορά λιγότεροι από 100 οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, όμως ξεπέρασε σε μετάλλια και την παρουσία του 2008 και του 2012. Κατέκτησε έξι συνολικά (τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα), όσα δηλαδή είχε πάρει μαζί σε Πεκίνο (2 ασημένια, 2 χάλκινα) και Λονδίνο (2 χάλκινα), και χωρίς στις δύο τελευταίες διοργανώσεις να υπάρχει κάποιο χρυσό. Οι τέσσερις ελληνικές παρουσίες που ήταν πιο πετυχημένες από αυτή του 2016, ήταν φυσικά στην Αθήνα το 1896 και από εκεί και πέρα, στην Αθήνα το 2004 με τα 16 μετάλλια εκ των οποίων τα 6 χρυσά (και 6 ασημένια, 4 χάλκινα), στο Σίδνεϊ το 2000 με τα 13 μετάλλια εκ των οποίων τα 4 χρυσά (και 6 ασημένια, 3 χάλκινα) και στην Ατλάντα το 1996 με τα 8 μετάλλια εκ των οποίων τα 4 χρυσά (και 4 ασημένια).
Η Κατερίνα Στεφανίδη έφερε το πρώτο χρυσό στον ελληνικό στίβο μετά το 2004, όπως και ο Λευτέρης Πετρούνιας έφερε στην ελληνική γυμναστική το πρώτο χρυσό, αλλά και το πρώτο μετάλλιο γενικά μετά το 2004, ενώ η Άννα Κορακάκη έφερε στη σκοποβολή το πρώτο μετάλλιο μετά το 1920, αλλά με το χρυσό και το χάλκινο που κατέκτησε, έγινε και η πρώτη που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1908 και το 1912. Ο Σπύρος Γιαννιώτης με το ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα, έφερε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο γενικά στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης, με εξαίρεση αυτά που κατακτήθηκαν το 1896. Και τέλος, οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής με το χάλκινο, επανέφεραν την ελληνική ιστιοπλοΐα στο βάθρο των μεταλλίων, μετά την «διακοπή» του 2012. Τέλος, η Ελλάδα είχε 14 συμμετοχές σε τελικούς (εκτός Μαραθωνίου και βάδην), ενώ μέσα στην πρώτη οκτάδα είχε 12 παρουσίες και την Εθνική ομάδα ανδρών της υδατοσφαίρισης.
Οι πρώτοι των μεταλλίων
Οι ΗΠΑ και στις δύο κατηγορίες βρέθηκαν στην 1η θέση. Δεύτερη σε αριθμό χρυσών μεταλλίων ήταν η Μεγάλη Βρετανία και 3η η Κίνα, η οποία, όμως, είχε 3 περισσότερα από τους Βρετανούς στο σύνολο. Ωστόσο, δεύτερη σε μέσο όρο συγκομιδής μεταλλίων ανά αθλητή ήταν η Ρωσία, η οποία μετείχε χωρίς την ομάδα στίβου. Το Ουζμπεκιστάν πλασαρίστηκε στην 3η θέση και το Καζαχστάν στην 6η, χώρες που διακρίθηκαν αποκλειστικά στα βαρέα αθλήματα, όπως και η 7η Τζαμάικα, αλλά στους δρόμους ταχύτητας. Χειρότερες όλων σε μέσο όρο από τις 30 πρώτες χώρες του πίνακα μεταλλίων ήταν η διοργανώτρια Βραζιλία και η Αργεντινή.
Η Βραζιλία των 200 εκατομμυρίων κατοίκων με 7-6-6 μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει τη συγκομιδή της Ελλάδας το 2004 (6-6-4). Ο Καναδάς το 1976 (Μόντρεαλ) είναι η διοργανώτρια χώρα με τη μικρότερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία χωρίς μάλιστα να κατακτήσει χρυσό (0-5-6).
«Αντίο» Ρίο, χαίρε Τόκυο 2020
Εν τη απουσία του προσωρινού προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, καθώς αποφάσισε να μην παρευρεθεί μετά τις αποδοκιμασίες, των οποίων έτυχε κατά την Τελετή Έναρξης, ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους Βραζιλιάνους για την φιλοξενία και την επιτυχημένη διοργάνωση.
«Οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο. Ο Ιησούς προστατεύει το Ρίο και το ανέδειξε πρώτο. Του αξίζει χρυσό μετάλλιο. Έγραψε ιστορία. Ευχαριστούμε τους αθλητές, τους εθελοντές και όσους συνέβαλαν σε αυτή τη παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού. Οι Αγώνες θα ταξιδέψουν στο Τόκυο στην άλλη πλευρά της γης» είπε.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε και η απονομή στους νικητές του μαραθωνίου ανδρών, προτού ο Δήμαρχος του Ρίο παραδώσει την Ολυμπιακή σημαία στην Περιφερειάρχη του Τόκυο, Γιουρίκο Κοΐκε.
Το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Αμπε ο οποίος κρατούσε μία μεγάλη κόκκινη μπάλα. Ακολούθησε 8λεπτο εντυπωσιακό πρόγραμμα για το Τόκυο, που έδωσε το στίγμα για τα όσα θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια.
H Φλόγα έσβησε με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με το κεντρικό μήνυμα στο Ρίο. Η βροχή λοιπόν, αυτή τη φορά τεχνητή, έσβησε τη φωτιά. Για τους Έλληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα θυμίζουν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην Ιστορία: έξι μετάλλια. Τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα.