«Πώς σώθηκα στα παγωμένα νερά του Έβρου»

Συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα από το ναυάγιο της προηγούμενης εβδομάδας με θύματα δύο οικογένειες Τούρκων πολιτών. Ακόμη 17 Τούρκοι, κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν, έφτασαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

«Όποιος μεταναστεύει στο όνομα του Αλλάχ και πεθαίνει… η ανταμοιβή του θα είναι να βρεθεί δίπλα Του…», ο Φατί Γιασάρ είναι ο επιζών της τραγωδίας στον Έβρο, λέει μια προσευχή για τις δύο οικογένειες που χάθηκαν στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Ο 35χρονος κατάφερε να επιζήσει. Τρία μικρά αγόρια και οι γονείς τους δεν είχαν την ίδια τύχη στην τραγωδία της περασμένης Τρίτης.

Συνολικά εννέα άτομα χωρίς σωσίβια επέβαιναν στην μικρή πλαστική βάρκα που ανετράπη, λίγα μέτρα από την ελληνική όχθη. Όπως και οι δύο οικογένειες, ο Φατί επέλεξε τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσει από τις μαζικές διώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα διαμένει μαζί με άλλους Τούρκους αντικαθεστωτικούς σε σπίτι σε περιοχή της Αττικής. Εκεί τον συνάντησε ο φακός του Euronews.

«Όλα έγιναν αστραπιαία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι γίνεται. Πέσαμε στο νερό. Ήταν τόσο παγωμένο λες κι ένα βέλος μας χτυπούσε στις καρδιές. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ήπια δύο φορές νερό στην προσπάθεια μου να μείνω στην επιφάνεια. Όταν το σκάφος βυθίστηκε άκουσα μόνο κάποιον να φωνάζει Αλλάχ».

Ο 35χρονος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του. Παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών, τον Οκτώβριο του 2016 βρέθηκε στη φυλακή. Παρέμεινε υπό κράτηση για 14 μήνες. Ο νεαρός επιχειρηματίας και μεταπτυχιακός φοιτητής ζούσε μια φυσιολογική ζωή πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Λίγο καιρό αργότερα βρέθηκε κι εκείνος όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του στο στόχαστρο των εκκαθαρίσεων του προέδρου. Κατηγορήθηκε ως γκιουλενιστής. Μετά την αποφυλάκιση του στα τέλη του 2017, δεν είχε άλλη επιλογή. Οι αντιφρονούντες δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί. Το στίγμα τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα. Η μόνη διέξοδος για εκείνους είναι η προσφυγιά.

Η τραγωδία

Ήρθε σε επαφή με κυκλώματα διακινητών στις αρχές Φεβρουαρίου. Ζήτησαν και έλαβαν 2000 ευρώ για να τον μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ξαφνικά όμως, εξαφανίστηκαν με τα χρήματα. Δεν το έβαλε κάτω. Δεν μπορούσε άλλωστε, να κάνει αλλιώς. Προσπάθησε ξανά λίγες ημέρες αργότερα. Αυτή τη φορά ένα άλλο κύκλωμα του ζήτησε 1500 ευρώ. Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο Φατί Γιασάρ θα κατέβαλε το τίμημα, όταν έφτανε στην Ελλάδα. Τελικά ήταν γραφτό να μην καταβάλει αυτά τα χρήματα.

Από την Κωνσταντινούπολη το κύκλωμα τον μετέφερε στην Ανδριανούπολη. Από εκεί τη νύχτα της 12ης προς 13ης Φεβρουαρίου τον μετέφεραν στο σημείο συνάντησης.

Ήταν γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα. Εκεί είδε για πρώτη φορά τις δύο οικογένειες εκπαιδευτικών συμπατριωτών του που θα ταξίδευαν μαζί του. Πρόκειται για τους Φαχρετίν και Ασλί Ντογάν και το 2,5 ετών αγοράκι τους Ιμπραχίμ Σελίμ και τους Ουγούρ και Αϊσέ Αμπντουρεζάκ με τα δύο παιδιά τους, τον 3χρονο Χαλίλ και τον 11χρονο Αμπντουλακαντίρ Ενές.

Η μια ώρα της πορείας κοντά στον Έβρο μεχρί να φτάσουν στο σημείο από όπου θα επιβιβάζονταν στη βάρκα ήταν δύσκολη. Ο 35χρονος κρατούσε στους ώμους ένα από τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Συχνά η ομάδα, την οποία οδηγούσε ένας εκ των διακινητών, σταματούσε και κρυβόταν όταν ακουγόταν κάποιος θόρυβος ή έβλεπαν φώτα από μακριά. Εκείνη την ώρα ο φόβος του εντοπισμού τους από μια τουρκική περίπολο κυριαρχούσε. Τελικά η μοιρά επιφύλασσε για τους περισσότερους ένα άλλο τραγικό τέλος.

Όταν έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν η μικρή πλαστική βάρκα είπαν στον διακινητή που θα τους πήγαινε απέναντι, πως θα πρέπει να χωριστούν σε δύο ομάδες. Εκείνος ήταν ανυποχώρητος. Σωσίβια δεν υπήρχαν. Στη βάρκα επιβιβάστηκαν συνολικά 9 άτομα, ο Φατί Γιασάρ, ο διακινητής και οι δύο οικογένειες.

Τα ρεύματα στο ποτάμι ήταν πολύ δυνατά. Ο Φατί μας είπε πως ο διακινητής με ένα κουπί δεν μπορούσε να ελέγξει το σκάφος και έκανε πολλούς κύκλους.

Λίγα μέτρα πριν φτάσουν στην ελληνική όχθη, χτύπησαν σε μια συστοιχία από κλαδιά που φαίνεται να έσκισε το πλαστικό σκάφος σε κάποιο σημείο. Συνέχισαν. Όταν όμως χτύπησαν σε ένα δεύτερο εμπόδιο η μικρή βάρκα ανετράπη.

«Η μάχη για την επιβίωση είχε ξεκινήσει. Προσπάθησα να κρατηθώ από κάπου γιατί το ρεύμα ήταν δυνατό και μας παρέσυρε πολύ γρήγορα. Με το αριστερό μου χέρι έπιασε ένα κλαδί. Με το δεξί μου χέρι άρπαξα το χέρι ενός άλλου άνδρα. Ήταν σκοτεινά και δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ποιος ήταν», λέει ο Φατί.

Το δυνατό ρεύμα του ποταμού τον παρέσυρε λίγο αργότερα σε μια άλλη συστοιχία από κλαδιά και δεν μπορέσε να συγκρατήσει τον άλλο άνδρα.

Μετά από αρκετή ώρα κατάφερε τελικά βγει από τα παγωμένα νερά.

Στην όχθη αντίκρισε τον διακινητή, ο οποίος επίσης κατάφερε να σωθεί. Ο δουλέμπορος αμέσως εγκατέλειψε το σημείο.

«Έκλαιγα. Σκεφτόμουν συνεχώς πως δεν μπόρεσα να σώσω τις ζωές των παιδιών. Στη θέση τους θα μπορούσε να βρισκόταν το δικό μου παιδί. Πριν λίγη ώρα κρατούσα ένα από τα παιδιά αυτά στα χέρια μου», λέει ο Φατί Γιασάρ.

Ο 35χρονος άρχισε να καλεί σε βοήθεια.

Μια τουρκική περίπολος από την αντίπερα όχθη άκουσε τις φωνές του.

Έτσι φαίνεται πως ξεκίνησαν οι έρευνες που οδήγησαν στον εντοπισμό των τριών σορών. Πρόκειται για την Αϊσέ Αμπντουρεζάκ, τον 11χρονο γιο της Αμπντουλακαντίρ Ενές και ένα αγόρι περίπου 3 ετών, η σορός του οποίου ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Ο Φατί Γιασάρ χρειάστηκε να περπατήσει για περίπου 5 ώρες μέχρι να τον εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές που τον οδήγησαν σε κέντρο υποδοχής.

Ο 35χρονος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ζήτησε δικηγορό. Ωστόσο, όπως λέει, οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του. Καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκισης με 3 ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ.

Σε επικοινωνία του euronews με τον εκπρόσωπο Τύπου της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκείνος δήλωσε άγνοια για τον Τούρκο επιζώντα της τραγωδίας. Ο 35χρονος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και έφτασε στην Αττική. Δύσκολα όμως, θα ξεχάσει. Είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ και στέλνει το δικό του μήνυμα.

«Μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας. Γιατί οι άνθρωποι να σπρώχουν τα ίδια τους τα παιδιά στη φωτιά και το νερό. Θέλω όλος ο κόσμος να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για ποιον λόγο συμβαίνουν όλα αυτά;»

Περίπου 600 είναι οι οικογένειες Τούρκων εκτιμάται πως έχουν βρει μέχρι στιγμής καταφύγιο στην Ελλάδα.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία επιζώντα από το ναυάγιο της προηγούμενης εβδομάδας με θύματα δύο οικογένειες Τούρκων πολιτών
17 Τούρκοι έφτασαν στη Χίο

Εξαντλημένοι, αλλά ανακουφισμένοι που δεν είχαν την κατάληξη των συμπατριωτών τους, που πριν λίγες μέρες χάθηκαν στα νερά του ποταμού Έβρου, έφτασαν την Καθαρά Δευτέρα στη Χίο 17 Τούρκοι πολίτες, κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν.

Πρόκειται για 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά από διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης. Οι αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για δημόσιους υπαλλήλους και δικαστικούς που ισχυρίζονται ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς διώξεων που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Σύμφωνα με το politischios.gr, oι οικογένειες των Τούρκων μεταφέρθηκαν αρχικά στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς για καταγραφή και ταυτοποίηση. Στη συνέχεια τη διαχείρισή τους θα αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που θα τους μεταφέρει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά ώστε να ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία στην Αθήνα.

Οι αρχές της Χίου για λόγους ασφάλειας των Τούρκων πολιτών δεν δημοσιοποιεί περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους καθώς και τις ακριβείς περιοχές προσέλευσής τους.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του