«Πύρινες» επιστολές για διόδια και κάθετο άξονα από τον δήμαρχο Ορεστιάδας

 «Δεν είναι ώρα για φιέστες» σημειώνει ο κ. Μαυρίδης, αρνούμενος την πρόσκληση της Εγνατίας Οδού για την παράδοση του τμήματος Μάνδρα-Ψαθάδες

 Της Κικής Ηπειρώτου

Στην αντεπίθεση με δύο «πύρινες» επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού περνά ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης για τα διόδια της Μέστης και την προγραμματισμένη για αύριο επίσημη παράδοση του τμήματος «Μάνδρα-Ψαθάδες» του κάθετου άξονα.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού, ο κ. Μαυρίδης απαντά αρνητικά στην πρόσκληση για να παραστεί στα εγκαίνια του τμήματος του καθέτου άξονα που θα παραδοθεί την Πέμπτη, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Ο δήμαρχος αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους, συνειδητά δεν θα παραβρεθεί στην τελετή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Εγνατία δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτούς:

«Η “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις για δημιουργία 2 ανισόπεδων κόμβων στις 2 εισόδους – εξόδους της πόλης της Ορεστιάδας.

Για την ολοκλήρωση (;!!) του κάθετου άξονα “αναγκάστηκε” η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. να διαθέσει 38  εκ. ευρώ από το Σ.Ε.Σ. 2014-2020, με αποτέλεσμα να στερηθούν οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας ένα τεράστιο ποσό για έργα περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ θα έπρεπε το κράτος να αναλάβει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου.

Ο συγκεκριμένος κάθετος άξονας ΔΕΝ πληροί καμία προδιαγραφή ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού οδικού δικτύου (π.χ. είναι ανεπίτρεπτη η μη ύπαρξη δύο ανεξάρτητων ρευμάτων κυκλοφορίας)», σημειώνει ο κ. Μαυρίδης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «δεν θα μπορούσα να παραβρεθώ σε “εγκαίνια” ενός δρόμου, στον οποίο, με τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες συμπολίτες μας» και καταλήγει: «Δεν είναι ώρα για να πραγματοποιείτε “φιέστες” εγκαινίων, αλλά η στιγμή που το κράτος οφείλει μια τεράστια “συγνώμη” στους  πολίτες του Ν. Έβρου».

Για τα διόδια Μέστης

Ο δήμαρχος της Ορεστιάδας, εκφράζει με δεύτερη επιστολή την αγανάκτησή του προς τους υπουργούς Σπίρτζη και Τσακαλώτο για το γεγονός ότι τα διόδια της Μέστης τελικώς μπήκαν σε λειτουργία δίχως να ισχύει καμία απαλλαγή για μόνιμους κατοίκους του Έβρου.

Ωστόσο, σημειώνεται πως χθες νωρίς το μεσημέρι, δόθηκε σε χρήση η πλατφόρμα του  υπουργείου στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους για να αποκτήσουν το ‘ελευθέρας’ από τα διόδια της Μέστης.

Η επιστολή Μαυρίδη προς τους δύο υπουργούς:

«Με μεγάλη μου έκπληξη, πληροφορήθηκα από συνδημότες μου που μετακινήθηκαν την ΔΕΥΤΕΡΑ 18/12/2017 από ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ προς ΚΟΜΟΤΗΝΗ ότι πλήρωσαν κανονικά στα διόδια της ΜΕΣΤΗΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ παρά την ψήφιση της ΚΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών και ΥΠΟΜΕ (ΦΕΚ 29/11/2017 ΤΕΥΧΟΣ Β, αρ.φύλλου 4156),η οποία προβλέπει την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής αντιτίμου διοδίων στους μόνιμους κατοίκους όμορων νομών.

Η αδυναμία σας να θέσετε σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης δικαιολογητικών κατοίκων του Ν.ΕΒΡΟΥ για την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου διοδίων ΠΡΙΝ την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων ΜΕΣΤΗΣ, μας δίνει την εντύπωση, παρόλο τον τεράστιο σεβασμό μας στους ΘΕΣΜΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ενός ΚΡΑΤΟΥΣ ανεύθυνου, επιπόλαιου και το κυριότερο, ενός ΚΡΑΤΟΥΣ που δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίζει.

Σας ζητούμε επιτακτικά να αναστείλετε τη λειτουργία του σταθμού διοδίων ΜΕΣΤΗΣ, μέχρι να αποδειχτείτε ικανοί για την πλήρη εφαρμογή της ΚΥΑ που εσείς ψηφίσατε».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο