«Πόλεμος» για την αύξηση – σοκ στα δημοτικά τέλη

Αλεξανδρούπολη: έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το νέο ‘χαράτσι’ – 23 ευρώ το χρόνο για τα σπίτια, 42 για την αγορά που ‘στενάζει’. Στο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κομοτηνή αποδίδει η δημοτική αρχή την αύξηση, κάνοντας λόγο για απόφαση-μονόδρομο, με μικρή διάρκεια.

Έντονη ήταν η αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης το μεσημέρι της Παρασκευής για το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, που η δημοτική αρχή αποφάσισε να επιβάλλει από το 2017, σε ποσοστό 18,5%.

Η αύξηση αυτή, σημαίνει πως θα επιβαρυνθούν, κατά προσέγγιση, με 23 ευρώ ετησίως τα σπίτια και με 42 ευρώ το χρόνο τα καταστήματα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Γιώργο Παντελίδη, η απόφαση αυτή αποτελεί μονόδρομο, αφού μεταξύ εσόδων και εξόδων της υπηρεσίας καθαριότητας προκύπτει διαφορά 913.000 ευρώ, η οποία προκύπτει από το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων του δήμου στην Κομοτηνή. Το κόστος αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, δεν μπορεί να καλυφθεί με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μόνο με αυτή την αύξηση. Ανέφερε ακόμη πως η τελευταία αύξηση που αποφασίστηκε ήταν το 2008 για τα δημοτικά τέλη του 2009.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (7 παρόντες στη συνεδρίαση,  μέλη των τριών από τις πέντε παρατάξεις) έθεσαν ερωτήματα προς τον κ. Παντελίδη, ζητώντας διευκρινίσεις. Ο κ. Μιχαηλίδης, επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» ζήτησε εξηγήσεις για μία αδικία, όπως είπε, που υπάρχει μεταξύ Αλεξανδρούπολης, όπου η τιμή ανά τμ για τις οικίες είναι 1,27, την στιγμή που στις Φέρες είναι 1,39. Ο ίδιος ζήτησε από τον αντιδήμαρχο να απολογηθεί για αυτό, ωστόσο ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως είναι παλαιότερη απόφαση, όπως και η απόκλιση μεταξύ των τιμών για σπίτια και των τιμών για τις εκκλησίες, με τον αντιδήμαρχο να απαντά για όλα πως ‘θα τα δούμε’, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση του κ. Μιχαηλίδη.

Ο αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης και φυσικών πόρων Γιάννης Φαλέκας σημείωσε πως γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αλλαγή όλων των ενεργοβόρων φωτιστικών και λαμπτήρων του δήμου. Ήδη σε πολλά πάρκα, πλατείες και οδούς έχει γίνει η αλλαγή περίπου 7.000 λαμπτήρων με νέους led και η αντικατάσταση πάνω από 400 ενεργοβόρων φωτιστικών. Αναμένεται στο άμεσο μέλλον η αντικατάσταση πάνω από 3000 φωτιστικών και 10000 λαμπτήρων στην Αλεξανδρούπολη, 600 φωτιστικών στις Φέρες και 300 στην Τραϊανούπολη.

Ο λόγος στην αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης σημείωσε πως η παράταξή του δεν θα ψηφίσει υπέρ της αύξησης, αφού η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι πολύ δυσμενής και δεν μπορούν να αντέξουν άλλες αυξήσεις.

Η Νίκη Δραμανίδου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που επίσης καταψήφισε το θέμα, εξέφρασε τη διαφωνία της παράταξης με την επιβολή δημοτικών τελών και φυσικά με την αύξησή τους, σε μία εποχή που τόσος κόσμος βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.   Σημείωσε πως πρέπει τα τέλη να μειωθούν, ωστόσο αναγνώρισε πως όταν κανείς εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από μνημόνια, τέτοιες αποφάσεις, όπως η αύξηση των τελών, είναι μονόδρομος. Αναφέρθηκε ακόμη στη δημοτική περιουσία, σημειώνοντας πως επίκειται το ξεπούλημά της.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» σημείωσε πως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για το ότι φτάσαμε να θεωρείται μονόδρομος οι αυξήσεις στα τέλη, λέγοντας ότι τα απορρίμματα της Αλεξανδρούπολης θα κάνουν βόλτες από Αλεξανδρούπολη, στις Φέρες και μετά στην Κομοτηνή, επειδή η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να δημιουργήσει έγκαιρα έναν σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Ζήτησε να παρθεί πολιτική απόφαση, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές και να μην αυξηθούν τα τέλη, προτείνοντας κάποιους τρόπους για να καλυφθεί η διαφορά εσόδων-εξόδων, όπως η επιβολή περισσότερων προστίμων για την καθαριότητα, αύξηση τελών για τράπεζες και σούπερ μάρκετ κτλ

Λαμπάκης: Στη δικαιοσύνη ο Μιχαηλίδης

Απαντώντας, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως ο κ. Μιχαηλίδης έχει διαπράξει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της ψευδούς καταμήνυσης και θα απολογηθεί στη δικαιοσύνη για αυτό, προβλέποντας μάλιστα ότι μάλλον δεν θα μπορεί να ασκεί την αντιπολίτευση για πολύ ακόμη. Κατέκρινε την απουσία όλης της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, όπου πάρθηκε η απόφαση για τα τέλη, ενώ σημείωσε πως η αύξηση αυτή θα ισχύσει το πολύ για 2 χρόνια. Επέρριψε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση κατασκευής του σταθμού μεταφόρτωσης. «Σας ικετεύω, πείτε μου πού να πάμε τα σκουπίδια και πού να βρούμε λεφτά για να μην πάρουμε σήμερα αυτή την απόφαση» είπε ο κ. δήμαρχος, δίνοντας έτσι έμφαση στον ισχυρισμό περί αναγκαίας αύξησης των τελών.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης για την απουσία του από τη συνεδρίαση της επιτροπής, είπε εκείνη την ημέρα, συγγενικό του πρόσωπο βρισκόταν στο χειρουργείο και ότι ήταν στο πλευρό του. «Αυτό είναι ανθρώπινο» είπε ο κ. δήμαρχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει λείψει κι άλλες, πολλές φορές.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr