Με χαμόγελα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Έβρου

Με θετικούς οιωνούς και με λιγότερα κενά ξεκίνησε (και) στην περιοχή μας η νέα σχολική χρονιά. «Ξεκινήσαμε καλά» δηλώνουν οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης – Δόθηκαν κονδύλια στις σχολικές μονάδες.

Χαμόγελα, χαρούμενες παιδικές φωνές, αντάμωμα μικρών φίλων και συμμαθητών στις αυλές των σχολικών μονάδων της περιοχής μας. Χθες το πρωί τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλα τα σχολεία και στη συνέχεια , μετά το καλωσόρισμα των δασκάλων και καθηγητών, οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις, με τους περισσότερους να παίρνουν ήδη τα βιβλία για τη νέα σχολική σεζόν.

Ξεχωριστή θέση είχαν τα «πρωτάκια» που ξεκινούν μια νέα περίοδο της ζωής τους, σε ένα διαφορετικό αλλά φιλόξενο περιβάλλον. Η θερμή υποδοχή που έτυχαν ωστόσο, ήταν ικανή για να τα κάνει να νιώσουν πιο όμορφα αποβάλλοντας το όποιο άγχος.

Θετικοί οιωνοί, λίγα τα κενά

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε (και) στον Έβρο η νέα σχολική χρονιά. Οι μαθητές ήταν στις αυλές των σχολικών μονάδων του νομού για τον καθιερωμένο αγιασμό, στο πρώτο κουδούνι για τη γειτονική χρονιά, ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια, μαζί τους ήταν και η πλειονότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, αφού τα κενά που καταγράφηκαν ήταν λίγα.

Η νέα σχολική σεζόν λοιπόν, αρχίζει χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα καθώς έχει ήδη τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα κενά και το πρόγραμμα των ειδικοτήτων. Μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, ο προϊστάμενος της Δευτερ9οβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου κος Στέργιος Αποστολακούδης, τόνισε ότι «έχουμε ξεκινήσει καλά, έγινε ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία και μοιράστηκαν παντού τα βιβλία. Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, στο νότιο Έβρο είμαστε πλήρεις, ίσως να έχουμε και πλεόνασμα. Στα υπόλοιπα, έχουν καλυφθεί οι θέσεις κατά 85% και με τους αναπληρωτές που θα παρουσιασθούν αύριο. Σήμερα το υπουργείο θα ανακοινώσει και τις ειδικότητες που δεν είχαν περιληφθεί στους πίνακες του ΑΣΕΠ, ώστε να προχωρήσει ο διορισμός και των υπόλοιπων αναπληρωτών. Συνολικά, μιλάμε για λιγότερα από 20 κενά σε όλο τον Έβρο. Είναι 6 φιλόλογοι, 6 μαθηματικοί και ειδικότητες σχετικές με την επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης, παρουσιάζονται άμεσα και οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής».

Η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Θεσσαλία Κεχαγιά, σε δηλώσεις της στην ΕΡΑ Ορεστιάδας, έκανε λόγο για μια «ομαλή χρονιά», καθώς, «όλα έγιναν πιο νωρίς» και οι εκπαιδευτικοί είτε έχουν ήδη παρουσιαστεί είτε παρουσιάζονται σήμερα και τη Δευτέρα. Όπως είπε η κα. Κεχαγιά, σήμερα τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί των εικαστικών και της θεατρικής αγωγής και τα μόνα κενά που πιθανά θα υπάρξουν τις πρώτες ημέρες είναι στην ειδικότητα των αγγλικών, και για αυτά όμως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις πλήρωσης.

Κονδύλια στα σχολεία για τις ανάγκες τους

Όπως πρώτη είχε γράψει η ΓΝΩΜΗ από την περασμένη εβδομάδα, το ποσό των 98.631 ευρώ κατανέμει με απόφασή της η Σχολικής Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της περιοχής. Παράλληλα, εγκρίθηκε η επιχορήγηση της επιτροπής με το ποσό των 16.912 ευρώ για την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2016.

Η σχολική επιτροπή επιχορηγείται σύμφωνα με την υπ αριθμ. 521/2016 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τις λειτουργικές της ανάγκες με το ποσό των 98.631,29 ευρώ, ποσό το οποίο αποφασίστηκε να κατανεμηθεί δίκαια και αντικειμενικά σ’ όλες τις σχολικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό μαθητών, τετραγωνικών μέτρων, τμημάτων, ανελκυστήρων κλπ.

Μήνυμα Κεραμάρη

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητά μου παιδιά.Σας καλωσορίζω και φέτος στο σχολείο.
Συνηθίζεται να ξεκινά κάθε σχολική χρονιά με ευχές. Πώς πραγματοποιούνται αυτές οι ευχές; Αφήνοντας πίσω τις αναμνήσεις των διακοπών του καλοκαιριού, χρειάζεται να κοπιάσουμε, να δουλέψουμε για να τις πραγματοποιήσουμε. Προτρέψτε τον εαυτό σας να βάλει στόχους και με τη βοήθεια σχολείου και οικογένειας να τους πετύχει.
Συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου πως το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο είναι η γνώση. Το σχολείο όμως δεν είναι μόνο χώρος μετάδοσης γνώσης. Το σχολείο έχει την υποχρέωση, σε στενή συνεργασία με τους γονείς, να διαμορφώσει ανθρώπους με χαρακτήρα, ήθος, προσωπικότητα και να δημιουργήσει πολίτες με ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση. Σας ζητώ και φέτος να δείξετε ζήλο και να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας.
Αδράξτε την κάθε μέρα. Στους μαθητές εύχομαι από καρδιάς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με χαρές, επιτυχίες και πρόοδο.Στους γονείς, πολύτιμους συμπαραστάτες των μαθητών, θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη.
Καλή σχολική χρονιά.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
κ. Παναγιώτης Κεραμάρης

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο