Πρωτοφανής ανομβρία «στεγνώνει» τη Σαμοθράκη

Η πηγή «Σωτήρος»,  από την οποία υδρεύεται η χώρα, έχει πλέον σχεδόν στερέψει. Έκκληση για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης – ηλικιωμένοι κάτοικοι δεν θυμούνται ξανά τέτοια ξηρασία στο νησί.

«Ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού, 70 και 80 ετών, μας λένε ότι δεν θυμούνται ξανά τέτοια ανομβρία, σαν αυτή που αντιμετωπίζουμε φέτος». Αυτό το σχόλιο του δημάρχου Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα στη «ΓΝΩΜΗ», τα λέει όλα, σχετικά με την πρωτοφανή ξηρασία που πλήττει το κατά τα άλλα πανέμορφο νησί του Έβρου.

Η πηγή ‘’Σωτήρος’’, από την οποία υδρεύεται η Χώρα, έχει πλέον σχεδόν στερέψει. «Η πηγή βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Χθες κουβαλήσαμε νερό με μία υδροφόρα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η μόνη μας ελπίδα είναι, απλώς, να βρέξει», σημειώνει ο κ. Βίτσας.

Και πάλι, βέβαια, θα πρέπει οι βροχοπτώσεις, να είναι αρκετά δυνατές, και όχι σαν αυτές των προηγούμενων ημερών που δεν κατόρθωσαν να λύσουν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα και να εμπλουτίσουν, έστω και μερικώς, τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, σήμερα και αύριο μόνο αναμένονται κάποιες βροχές, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Η ανακοίνωση-έκκληση του δήμου

Υπό αυτές τις συνθήκες, η δημοτική αρχή απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση νερού στις άκρως απαραίτητες χρήσεις.

«Η ξηρασία συνεχίζεται, παρά τις δύο μικρής διάρκειας βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες δεν μας έδωσαν τις απαραίτητες ποσότητες για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Η πηγή ‘’Σωτήρος’’, από την οποία υδρεύεται η Χώρα, έχει πλέον σχεδόν στερέψει. Ως αποτέλεσμα τα προβλήματα ύδρευσης συνεχίζονται.

Κάνουμε έκκληση σε όλους να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση νερού στις άκρως απαραίτητες χρήσεις».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο