Πρωτιά Μαυρίδη για την προεδρία της ΠΕΔ ΑΜΘ

Tα αποτελέσματα από την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή και μέσω αυτής γίνεται αλλαγή σελίδας σε ένα κορυφαίο όργανο της ΑΜΘ
Πρώτες δηλώσεις του Δημάρχου Ορεστιάδας για τα δύο βασικά προβλήματα της περιφέρειας, για τον κορυφαίο στόχο ενδυνάμωσης της «περιφερειακής συνείδησης» και για τη θητεία Λαμπάκη

Άνετη ήταν η επικράτηση του Δημάρχου Ορεστιάδας και μοναδικού υποψηφίου για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Βασίλη Μαυρίδη στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή την Κυριακή 10/11.

Από το ενιαίο ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ απουσίαζε τελικά η υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου της ΠΕΔ και τέως Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε εκδηλώσει την πρόθεση να είναι ξανά υποψήφιος.

Στις εκλογές, στις οποίες πήραν μέρος 121 από τους 125 εκλέκτορες, συμμετείχε με δικό της ψηφοδέλτιο και μία ακόμη παράταξη, η «Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση», η οποία αποτελούνταν από δημοτικούς συμβούλους διάφορων παρατάξεων που, κυρίως, είχαν στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ήταν ανεξάρτητες.  Συνολικά, από τους 121 ψηφίσαντες, οι 97, δηλαδή ποσοστό 82,2% ψήφισαν υπέρ του ψηφοδελτίο με επικεφαλής τον κ. Μαυρίδη.

 

Οι ψήφοι των υποψηφίων

Από το πρώτο ψηφοδέλτιο, εκλέγονται 13 Δήμαρχοι και 4 δημοτικοί σύμβουλοι.

Πρόκειται για τους Δημάρχους:

Βασίλη Μαυρίδη – 59 ψήφους

Θωμά Μίχογλου – 48

Ελευθέριο Κυριακίδη – 42

Σάββα Μιχαηλίδη -38

Οντέρ Μουμίν -37

Θεόδωρο  Μουριάδη – 36

Γιάννη Γκαράνη  – 36

Θεμιστοκλή Ζεκερίδη – 36

Γιώργο Τσιτιρίδη – 34

Γιάννη Ζαμπούκη – 31

Παναγιώτη Καλακίκο – 31

Θεόδωρο Αθανασιάδη – 29

Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο – 20

 

Και για τους Δημοτικούς Συμβούλους:

Απόστολο Δαβή – 57 ψήφους

Ιωάννη Μούτλια – 46

Παρασκευά Πατσουρίδη – 43

Ιωάννη Σταυρίδη – 43

 

Από την Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση εκλέχθηκαν οι:

Γιώργος Χατζηθεοδώρου – 12 ψήφοι

Αθανάσιος Παπανδρέου – 9

Στέργιος Ηλιόπουλος- 9

Αριστείδης Βέρρος- 9

Για την ΚΕΔΕ , από το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΝΔ-ΚΙΝΑΛ: Γραβάνης Αντώνιος, Καψημάλης Ιωάννης, Μαρασλής Ευάγγελος, Μολλά Ισά Ριτβάν, Μπενή Ελένη, Παπαδόπουλος Σωτήριος, Ταρενίδης Παναγιώτης, Τάσσου Μιχαήλ. Από την Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση: Παπανδρέου Αθανάσιος και Χατζηθεοδώρου Γεώργιος.

Πρώτες δηλώσεις Μαυρίδη

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή, οπότε εκτιμάται ότι θα γίνουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΠΕΔ, θα αναδειχθεί πανηγυρικά νέος πρόεδρος της Ένωσης,.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του, αλλά και την προηγούμενη διοίκηση. Όπως είπε, ιδιαίτερα για τον κ. Λαμπάκη, «κι αυτό δεν είναι κολακεία, αλλά η ωμή πραγματικότητα, υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια το θεσμικό του ρόλο και μάς ένωσε. Ήταν ένας από τους πιο διεκδικητικούς προέδρους που είχαμε ποτέ. Είναι άξιος συγχαρητηρίων για τον δυναμισμό και την αγωνία του για να αναδείξει τα προβλήματα της περιφέρειας, ακόμη και του πιο μικρού Δήμου, και να διεκδικήσει λύσεις, κάποιες φορές, ίσως, εις βάρος του δικού του Δήμου. Εμείς, θα πρέπει, τώρα, να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς μας, να αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο ενωμένοι και να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερο περιφερειακή συνείδηση, είναι βασικό στοιχείο».

Μιλώντας για τα δύο βασικά προβλήματα της ΑΜΘ, σημείωσε πως πρώτο, με διαφορά από τα υπολοιπα, είναι το δημογραφικό και βεβαίως, το πάντα επίκαιρο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

«Η ΠΕΔ, πέρα από εργαλείο στήριξης και υποστήριξης των πιο αδύναμων δήμων, μπορεί να μετατραπεί σε έναν πραγματικό βοηθό των δήμων μας, μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορεί να ‘τρέξει’, και κυρίως, κι είμαι περήφανος για αυτό, για την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της ΠΕΔ, που διαθέτει στελέχη που τα ζηλεύει όλη η Ελλάδα».

ΠΑΚ: «Σπάσαμε την παντοκρατορία του κατεστημένου»

«Οι σημερινές εκλογές για το νέο ΔΣ της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και της εκλογής των εκπροσώπων για την ΚΕΔΕ, επιφύλαξε εκπλήξεις. Μας δόθηκε η δύναμη να σπάσουμε την παντοκρατορία του κατεστημένου και να αποκτήσουμε μια δυνατή φωνή και εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα των Δήμων.

Για το λόγο αυτό νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Περιφερειακής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, κάνοντας τις μεγάλες υπερβάσεις. Σήμερα για άλλη μια φορά φάνηκαν οι κλειστές διαδικασίες, η λογική του «αποφασίζω και διατάσσω» αφού δε δόθηκε καν ο χρόνος να συζητηθεί ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης της ΠΕΔ.

Επίσης συνεχίζοντας τη λογική των «συμμαχιών» Μέτιου-Σιμιτζή στην Περιφέρεια επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το ανάλογο και στους Δήμους. Οι υγιείς, προοδευτικές δυνάμεις όμως της Αυτοδιοίκησης δεν ακολούθησαν τον «πατροπαράδοτο» τρόπο. Αυτό μας θωρακίζει και μας ενδυναμώνει. Είμαστε έτοιμοι μαζί να προχωρήσουμε και να παλέψουμε για τον κάθε Δήμο χωριστά αλλά και για την αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργειας περιφερειακής συνείδησης. Θα συνεργαστούμε προς όφελος των πολιτών και σύμφωνα πάντα με τα αξιακά μας προτάγματα».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο