Προωθείται πρόγραμμα για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους, μέσω της ΕΕ

Συνάντηση των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εντός των επόμενων ημερών οι πληρωμές όλων των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Τα καίρια ζητήματα που «καίνε» τον αγροτικό κόσμο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν το θέμα της θωράκισης του Έβρου από ένα νέο κύμα ζωονόσων, το οποίο θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει στην κτηνοτροφία όχι μόνο του νομού, αλλά και όλης της ΑΜΘ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, έχει υποβληθεί – και αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε. – ενός προγράμματος προστασίας που θα αφορά τον αφθώδη πυρετό, την Οζώδη Δερματίτιδα, την Ευλογιά και την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Μέσω του προγράμματος αυτού, θα δίδεται βαρύτητα στην πρόληψη των ζωονόσων, ενώ θα διασφαλίζεται η άμεση και χωρίς καθυστερήσεις αντιμετώπιση της όποιας ασθένειας εν τη γενέσει της.

Κτηνοτρόφοι Ζώα

Παράλληλα, τονίστηκε πως εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την Οζώδη Δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.Μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.)

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι αυτό των αγροτικών ενισχύσεων, για τις οποίες οι αγρότες της περιοχής έλαβαν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι θα τηρηθούν συγκεκριμένα και απαρέγκλιτα χρονοδιαγράμματα. Έτσι, μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.)Επισημάνθηκε επιπλέον ότι επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων. Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν, για μεν την περίοδο 2013 – 2014 εντός του Δεκεμβρίου, για δε το 2015 εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο. Οι κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση της αποζημίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις Ορεινές Περιοχές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής εκ μέρους του Υπουργείου. Επιπλέον όμως, μέσω του μέτρου αγροτικών συμβούλων του ΠΑΑ, σύντομα οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Τέλος, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες για να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το μέτρο της νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών με εργόσημο.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο