Προσθήκες δωματίων εξετάζουν ξενοδοχειακές μονάδες στη Θράκη

Λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, κυρίως από τα βαλκάνια. Ούτε λόγος, ωστόσο, για νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αφού το επιχειρηματικό κλίμα είναι εχθρικό, ο αναπτυξιακός νόμος καθυστερεί και οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των δανείων.

Θετικά είναι τα μηνύματα που έλαβαν φέτος το καλοκαίρι οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Θράκη, αφού πολλοί ήταν οι ξένοι επισκέπτες που προτίμησαν και πάλι την περιοχή μας, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα που τα τελευταία χρόνια καταγράφει διαρκή άνοδο. Τούρκοι και Βούλγαροι, οργανώνουν ολιγοήμερες αποδράσεις, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξενοδόχοι της περιοχής, εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους μέσα σε ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου Πρόεδρος των ξενοδόχων της Θράκης
Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

δεν υπάρχει εμφανής έλλειψη κλινών, καθώς η περιοχή εμφανίζει πολύ μεγάλη πληρότητα μόνο για λίγες μέρες του χρόνου. Ωστόσο, η κινητικότητα που υπάρχει από το εξωτερικό δημιουργεί, αναμφισβήτητα, προσδοκίες για το μέλλον και θέτει επί τάπητος το θέμα δημιουργίας νέων κλινών

Η πρωτεύουσα του Έβρου, πριν το ξέσπασμα της κρίσης, απέκτησε σειρά ξενοδοχειακών μονάδων, υψηλού επιπέδου, όπως και αρκετά ξενοδοχεία, μικρότερης κατηγορίας. Συνολικά, διαθέτει σήμερα περίπου 2.800 κλίνες, οι οποίες, δεν είναι λίγες, ούτε όμως και αρκετές, εφόσον το τουριστικό ρεύμα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, δεν υπάρχει εμφανής έλλειψη κλινών, καθώς η περιοχή εμφανίζει πολύ μεγάλη πληρότητα μόνο για λίγες μέρες του χρόνου. Ωστόσο, η κινητικότητα που υπάρχει από το εξωτερικό δημιουργεί, αναμφισβήτητα, προσδοκίες για το μέλλον και θέτει επί τάπητος το θέμα δημιουργίας νέων κλινών. Άλλωστε, στις αρχές του καλοκαιριού, η ακύρωση των πτήσεων από Αγία Πετρούπολη που σχεδίαζε η δημοτική αρχή, αποδόθηκε στην έλλειψη κλινών, κάτι που αντέκρουσαν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Σημειώνεται πάντως ότι στα ξενοδοχεία της περιοχής, δεν διαμένουν μόνο τουρίστες, αλλά και φοιτητές, εργαζόμενοι του ΤΑΡ, υπάλληλοι της Frontex κλπ.

Προσθήκες δωματίων εξετάζουν ξενοδοχειακές μονάδες στη Θράκη λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, κυρίως απο τα βαλκάνια
Προσθήκες δωματίων εξετάζουν ξενοδοχειακές μονάδες στη Θράκη λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, κυρίως απο τα βαλκάνια

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, παρά τη δυναμική που εμφανίζει η περιοχή, υπάρχουν 4 μεγάλα και βασικά εμπόδια για να υπάρξουν νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό χώρο.

«Πρώτον, έχουμε ένα επιχειρηματικό κλίμα κάκιστο. Δεύτερον, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη ούτε τα προεδρικά διατάγματα, ενώ ο υπουργός τώρα μιλά για τέλη του χρόνου. Τρίτον, για την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει και το θέμα της πράξης εφαρμογής, που δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, για την περιοχή από κάμπινγκ ως τέλος Χιλής, που είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη τουριστικής περιοχής. Τέλος, τέταρτον και πολύ σημαντικό, είναι το θέμα των τραπεζών, οι οποίες δεν δίνουν δάνεια, ειδικά σε νέους επιχειρηματίες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, η μόνη ρεαλιστική λύση στην οποία θα μπορούσε να προσανατολιστεί ένας επιχειρηματίας μίας εύρωστης και ήδη υπάρχουσας μονάδας είναι η προσθήκη επέκτασης με επιπλέον δωμάτια. «Εφόσον υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, θεωρώ ότι μία ενδεδειγμένη λύση, για τα επόμενα 2-3 χρόνια, είναι η προσθήκη μίας επιπλέον πτέρυγας σε κάποια υπάρχουσα μονάδα. Αυτό είναι κάτι που  μπορεί να γίνει».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο