Προς εκτόνωση, αφού κατέστρεψε 90.000 στρέμματα, το πλημμυρικό φαινόμενο

Πτωτικά κινείται η στάθμη των υδάτων σε βόρειο και κεντρικό Έβρο, μεγάλες οι πιέσεις στο νότιο τμήμα. Απαράδεκτες εικόνες από τον κόμβο Λαβάρων της Εγνατίας Οδού που εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες δίχως να έχει εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκισή του

Της Κικής Ηπειρώτου

Την ορμητική του πορεία προς τις εκβολές του συνεχίζει τις τελευταίες ώρες ο ‘υπερφορτωμένος’ ποταμός Έβρου, ο οποίος πλημμύρισε πάνω από 90.000 στρέμματα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και φέρνοντας αγρότες και κατοίκους, για πολλοστή φορά, σε απόγνωση.

Το μεγαλύτερο τμήμα του νομού είναι από την περασμένη Πέμπτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χθες, για 9η ημέρα, η στάθμη του ποταμού παρέμενε πάνω από το όριο συναγερμού, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να παραμένουν επί ποδός. Το Σάββατο, αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου βρέθηκε στο φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ,  για άμεση εκτίμηση της κατάστασης. Την Κυριακή, έγινε άλλη μία τεχνητή εκτόνωση του ποταμού στον κάμπο Σουφλίου, αφού η πίεση των υδάτων στα αναχώματα ήταν και πάλι τεράστια. Μέχρι χθες το μεσημέρι, το πρόβλημα είχε μεταφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή του Πετάλου, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις το φαινόμενο κινούνταν σε πιο ήπια επίπεδα, με τις προσπάθειες όλων των αρμοδίων να επικεντρώνονται στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση του φαινομένου, μέχρι αυτό να εκτονωθεί με τον πλέον φυσικό τρόπο, δηλαδή την κατάληξη του ποταμού στη θάλασσα.

ο ‘υπερφορτωμένος’ ποταμός Έβρου, ο οποίος πλημμύρισε πάνω από 90.000 στρέμματα

Καταστροφές σε καλλιέργειες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περισσότερα από 90.000 στρέμματα εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από τα νερά του ποταμού, σε όλο το μήκος της παραποτάμιας ζώνης του νομού. Από αυτά, τα 40.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα, με χειμερινά σιτηρά, μηδική, σπαράγγια, σκόρδα και χειμερινά κηπευτικά, ενώ τα υπόλοιπα 50.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη γη, στην οποία οι αγρότες ανέμεναν να σπείρουν αυτήν την περίοδο. Αναγγελίες ζημιάς έγιναν από τον ΕΛΓΑ για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης και μέχρι τις 10 Απριλίου οι πληγέντες αγρότες θα πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις τους. Ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος των ζημιών θα υπάρχει μόνο όταν θα αποστραγγιστούν τα νερά, δηλώνει η υπηρεσία του ΕΛΓΑ στον Έβρο, που διευκρινίζει ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβάλει ο Οργανισμός θα αφορούν μόνο στις ζημιές των καλλιεργειών. Μετά την αποστράγγιση των υδάτων θα είναι δυνατή και η καταγραφή των ζημιών σε αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα και άλλες υποδομές.

Με βάρκες στην Εγνατία ;

Απίστευτες εικόνες έκαναν τα τελευταία 24ωρα το γύρο του διαδικτύου από τον πλημμυρισμένο ανισόπεδο κόμβο Μάνδρας- Ψαθάδων, στο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, το οποίο εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2017. Η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, για την οποία φώναζαν επί χρόνια κάτοικοι και φορείς επιβεβαιώθηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο, με τις εικόνες του δρόμου ‘χαμένου’ στα νερά.

Σημειώνεται πως ο υπουργός, στα εγκαίνια του έργου, όταν ρωτήθηκε για την παράλειψη αυτή, είχε αποδώσει ευθύνες στους προηγούμενους, λέγοντας: «Θα πρέπει να ανατρέξετε σε αυτούς που δεν έβαλαν αντιπλημμυρικά έργα στην εργολαβία το 2003 και να τους ρωτήσετε γιατί δεν είχαν βάλει σε σ’ αυτό το έργο και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα».

Η κατάσταση σ εένα έργο που εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες (φωτο sakis bebelis)
στο φράγμα Ιβαίλοβγκραντ

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του