Συνεχίζεται ο προβληματισμός για την υιοθέτηση νέων ζώνων NATURA 2000 και τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία της Θράκης. Για το θέμα έχει εκδώσει ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του, αλλά και την αγωνία του για το θολό τοπίο, ενώ ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης. «Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης», λέει από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά.
Πάντως, το θέμα συζήτησε διεξοδικά ο κ. Δημοσχάκης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, τον οποίον και ενημέρωσε για την κατάθεση ερώτησης, ώστε οι κάτοικοι του Έβρου να λάβουν επίσημες απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο σε ερωτήματα που έχουν τεθεί από τις τοπικές αρχές, μέσα ενημέρωσης, κατοίκους, αγρότες, επιχειρηματίες κλπ.
Ακολουθεί η Ερώτηση:
Η κοινωνία, οι φορείς και παράγοντες του Έβρου και της Ροδόπης βρίσκονται σε έντονη ανησυχία και αναβρασμό λόγω της ξαφνικής «απειλής» που προέκυψε στην αναπτυξιακή προοπτική του Νομού και της Θράκης εν γένει, λόγω της πιθανής ανακήρυξης όλου του παραλιακού μετώπου από το Δέλτα του Ποταμού Έβρου μέχρι τη Μαρώνεια περίπου και σε βάθος 8 χιλιομέτρων από την ακτή (με προτεινόμενο κωδικό GR1110013 και ονομασία «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΡΑΚΗΣ») στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, διότι, σύμφωνα με την αιτιολόγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρέπει να προστατευθούν δύο θαλάσσια είδη, η φώκαινα και η χελώνα καρέτα-καρέτα.
Όσο και αν η οικολογική ευαισθησία και η μέριμνα για το περιβάλλον αποτελούν προτεραιότητα κάθε σύγχρονης κοινωνίας και πολιτικής σκέψης, εν τούτοις, η άκριτη και άνευ σχεδιασμού υποβάθμιση των δυνατοτήτων της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής μιας περιοχής, μόνο ενδεχομένως πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης των κατοίκων.
Με δεδομένη την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης και τις αναπτυξιακές προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους όλων των φορέων και παραγόντων τους, εγείρονται σειρά ερωτημάτων για τα εμπόδια που μπορεί να θέσει η υιοθέτηση του προτεινόμενου νέου χαρακτηρισμού, είτε μέσω της αυξημένης γραφειοκρατίας λόγω περιβαλλοντικών όρων, είτε λόγω παντελούς απαγόρευσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, είτε ακόμα και μέσα από την αβεβαιότητα για την δυνατότητα πραγματοποίησης συγκεκριμένων επενδύσεων. Για αυτό ο κόσμος του Έβρου και της Ροδόπης θέλουν να γνωρίζουν με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Τι επιπτώσεις θα έχει η υιοθέτηση των νέων περιοχών σε ότι αφορά την αλιευτική δραστηριότητα και τις υδατοκαλλιέργειες;
2. Θα προκύψουν πιθανά ζητήματα με την κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών μεταφοράς και επεξεργασίας καυσίμων (αγωγός TAP, εγκαταστάσεις LNG κλπ.);
3. Η επιχειρηματική δραστηριότητα τι περιορισμούς και τι επιπρόσθετους όρους θα συναντήσει σε επίπεδο εμπορικό, βιοτεχνικό και βιομηχανικό στην περιοχή του παραλιακού μετώπου του Νομού;
4. Πως επηρεάζονται σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας του Νομού, όπως ο Τουρισμός και η Γεωργία-Κτηνοτροφία;
5. Με δεδομένο πως εδώ και μήνες γίνεται προσπάθεια να αναβαθμιστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού με τη υπόλοιπη χώρα (Νησιά ΒΑ Αιγαίου και Αττική), θα υπάρχουν περιορισμοί στην προσπάθεια αυτή;
6. Εν γένει, ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην λειτουργία και την ανάπτυξη των μεταφορών στην περιοχή, όπως ο Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και του Λιμένα της σε διαμετακομιστικό κόμβο και η προσέλκυση Κρουαζιερόπλοιων;
7. Έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ή έχουν προβλεφθεί προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλης μορφής χρηματοδότηση για τυχόν παρεμβάσεις τοπικών φορέων ή επαγγελματιών και επιχειρήσεων της περιοχής που θα είναι τυχόν απαραίτητες ή ως αντιστάθμισμα, εν γένει, τυχόν εμποδίων σε αναπτυξιακές δράσεις και δραστηριότητες στο Νομό;
Τέλος, με τι νομική μορφή θα υλοποιηθεί ο χαρακτηρισμός αυτός (Νόμος, Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική απόφαση) και έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή στη διαβούλευση των αρμόδιων και άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι, επαγγελματικός κόσμος;
Γκαρά: Δεν κατανοώ τις αντιδράσεις για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000
«Δεν κατανοώ τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Δήμου Αλεξανδρούπολης» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ κ. Νατάσσα Γκαρά με αφορμή τον προτεινόμενο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος ο οποίος δεσμεύει ολόκληρη σχεδόν τη θαλάσσια περιοχή της Περιφέρειάς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραϊανούπολης κ. Φαλέκα, συζητάμε το θέμα και συμφωνήσαμε μάλιστα και στην διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για να καταθέσουμε τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς, αλλά και τεκμηριωμένα στοιχεία για την συγκεκριμένη υπόθεση».
«Δεν είναι κάποιο νομοσχέδιο, υπάρχει η οδηγία από την Ε.Ε που δόθηκε σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα να καθορίσουν θαλάσσιες περιοχές που μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Natura» διευκρίνισε η κ. Γκαρά .
«Ενώ έχουμε πολύ μεγάλο θαλάσσιο πλούτο, έχουμε πολύ λίγες περιοχές σε καθεστώς Natura και έτσι ζητήθηκε να επαναπροσδιορισθούν οι περιοχές» είπε η κ. Γκαρά και πρόσθεσε: «όπου υπήρχαν έστω και ελάχιστα στοιχεία που μπορούσε να δικαιολογήσει η να αιτιολογήσει μια περιοχή που μπορεί πιθανόν να μπεί στο καθεστώς Natura,βγήκε σε διαβούλευση» ενώ υποστήριξε πως «δεν ήταν υποχρέωση να βγει σε διαβούλευση, όμως το υπουργείο επέλεξε να ανοίξει τον διάλογο, προφανώς για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενταχθούν και σε καθεστώς Natura οι συγκεκριμένες περιοχές που προτείνονται.»
«Έχουμε καταθέσει και εμείς τον προβληματισμό μας και την ένσταση μας γιατί η αιτιολόγηση κυρίως είναι ότι, έχει εμφανιστεί ένα είδος φώκιας, ενώ εμείς έχουμε πει από την εμπειρία μας και από όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία που υπάρχουν ότι, δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο τέτοιο φαινόμενο και δεν αιτιολογείται μια τέτοια περιοχή να ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς» είπε η κ. Γκαρά και τόνισε χαρακτηριστικά πως «μια περιοχή Natura δεν σημαίνει ότι απαγορεύει οποιαδήποτε επαγγελματική η εμπορική δραστηριότητα. Δεν επηρεάζονται οι δράσεις του λιμανιού, ούτε οι επαγγελματικές η τουριστικές δράσεις, διότι υπάρχουν βαθμίδες στις περιοχές Νatura.»
Η ίδια εκτίμησε πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να ενταχθεί σε καθεστώς Νatura, ενώ τόνισε πως δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα που έχει βγάλει το υπουργείο σε διαβούλευση, προκειμένου να είναι ισχυρό ένα επιχείρημα για να ενταχθεί η συγκεκριμένη περιοχή σε καθεστώς Νatura.
Τέλος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς την οικολογική εταιρεία και τους επιστημονικούς φορείς οι οποίοι μπορούν να τεκμηριώσουν και να δώσουν επακριβή στοιχεία για την περιοχή και για την διαδικασία που υπάρχει, να συμμετάσχουν στην διαβούλευση του υπουργείου, στην φόρμα που υπάρχει ηλεκτρονικά.