Προβληματισμός για τις εξελίξεις σχετικά με τον LNG Αλεξανδρούπολης

Προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που πριν από λίγες μέρες διέρρευσαν στον τύπο, αναφορικά με την αφαίρεση του έργου του LNG Αλεξανδρούπολης από την επικαιροποιημένη λίστα των μεγάλων ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή, που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και φαίνεται πως είναι θέμα ημερών, προκάλεσε έκπληξη, σύμφωνα με οικονομικά ΜΜΕ στους δύο επενδυτές Κοπελούζο και Λιβανό που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πρωτεύουσα του Έβρου. Μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες, οι δύο επενδυτές επισκέφθηκαν την περιοχή και συζήτησαν με τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητώντας να υπάρξει συνεργασία και προώθηση συγκεκριμένων ζητημάτων, ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το έργο.

Έτσι, μπορεί η εξέλιξη αυτή να προκαλεί δυσαρέσκεια και προβληματισμό, ωστόσο, επισήμως, οι δύο επιχειρηματικοί κολοσσοί δεν ανησυχούν, αφού ο κατάλογος των έργων δεν είναι τελικός, ενώ ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

Επίσης, πολλά θα κριθούν από την τεχνική μελέτη που είναι σε εξέλιξη, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη της επένδυσης δεν αναμένονται πριν από τα τέλη του έτους…
Την ίδια στιγμή που έβγαινε το σχέδιο της Gastrade, έμπαινε στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος το ξεχασμένο σχέδιο αξιοποίησης της υποθαλάσσιας αποθήκης στα νότια της Καβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό που αναφέρεται για τον έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, κινδυνεύει να μην ενταχθεί στη νέα λίστα, είναι ότι “καθυστερεί”.
Επίσης, καταγράφεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση του IGB, τη στιγμή που η Ελλάδα και η Βουλγαρία προτίθενται να προχωρήσουν μέσα στο φθινόπωρο στο τελικό market test πριν την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου.

Στην περίπτωση του αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας, Poseidon, και του East Med, ο ACER σημειώνει πως “αναπρογραμματίστηκαν”, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες.

(πληροφορίες από mononews.gr
και energypress.gr)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του