room-to-grow-bnner

«Πρεμιέρα» του νέου Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης με διαφωνία ακόμη και στα βασικά

Η επένδυση χρυσού, για την οποία όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να γίνει, απασχόλησε την πρώτη τακτική και αρκετά επεισοδιακή και εκρηκτική συνεδρίαση

Ρεπορτάζ: Της Κικής Ηπειρώτου

Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με μοναδικό θέμα την επικαιροποίηση της αρνητικής θέσης του οργάνου για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα. Αυτό, ήταν και το μοναδικό ζήτημα, στο οποίο συμφώνησαν οι δημοτικές παρατάξεις, μετά από μία επεισοδιακή και γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Κολιός, κήρυξε την έναρξη της πρώτης τακτικής συνεδρίασης της νέας δημοτικής περιόδου, διαβάζοντας δύο ξεχωριστά κείμενα με το ίδιο αίτημα-ζητούμενο, την επικαιροποίηση του «όχι» στα χρυσωρυχεία. Το ένα αίτημα υπέβαλε η παράταξη «Δήμος για όλους – Πρώτα εσύ», οι 4 σύμβουλοι της «ΑΝΑΣΑ» Αραμπατζής, Καρυπίδης, Κυριακίδης, Σεραφειμίδης και τα 4 μέλη της παράταξης του Βαγγέλη Μυτιληνού «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση».

Το άλλο αίτημα υπέβαλαν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή της παράταξης «Πόλη & Πολίτες», μαζί με τους 4 της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τον Παύλο Μιχαηλίδη από την «ΑΝΑΣΑ» και τους 2 της «Ενότητας για μία νέα πορεία».

Τα δύο αιτήματα

Κοινός τόπος και των δύο αιτημάτων ήταν η επικαιροποίηση του «όχι» στον χρυσό, με την παράταξη του κ. Ζαμπούκη και τους υπόλοιπους συμβούλους να θέτουν μέσω αυτού, ζήτημα περαιτέρω «θωράκισης» της περιοχής κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, με μέτρα όπως την κήρυξη του δάσους της Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, με εφαρμογή προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην περιοχή κ.ά. Μάλιστα, όπως ανέφερε αργότερα ο Δήμαρχος, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, συζητήθηκε και η πραγματοποίηση μίας εκδήλωσης στο Πέραμα το επόμενο διάστημα όπου φορείς και πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της εταιρείας χρυσού.

Χρονικά, το αίτημα επικαιροποίησης των 19, αφορούσε τη διεξαγωγή της συζήτησης και της λήψης απόφασης στην προχθεσινή συνεδρίαση, ενώ το αίτημα του κ. Λαμπάκη και των υπόλοιπων 20, αφορούσε μία ξεχωριστή συνεδρίαση το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των αιτημάτων, κι αφού ο κ. Κολιός, ζήτησε– δίχως αποτέλεσμα- αν υπάρχει κάποιος σύμβουλος που είναι σύμφωνος με την επένδυση  να τοποθετηθεί, προέκυψε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κολιού και των κ.κ. Λαμπάκη και Μιχαηλίδη, οι οποίοι ζήτησαν να τοποθετηθούν με τρόπο που δεν άρεσε στο προεδρείο, με αποτέλεσμα ο κ. Κολιός να ζητά να υπάρξει σεβασμός προς το σώμα και τη διαδικασία και οι διαμαρτυρόμενοι να τον κατηγορούν ότι τους αφαιρεί το λόγο κι ότι «εδώ μέσα δεν είναι παιδικός σταθμός».

Όταν ο χρυσός δεν ενώνει, αλλά χωρίζει

Αφού ξεπεράστηκε κι αυτός ο σκόπελος,  μέλη των παρατάξεων «ΑΝΑΣΑ» και «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» διερωτήθηκαν για ποιον λόγο ο κ. Λαμπάκης δεν ζήτησε και τις δικές τους υπογραφές στο αίτημα που υπέβαλε. Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπάκης υποστήριξε πως οι 19 που υπέγραψαν το άλλο αίτημα ενώθηκαν εναντίον των 21, με «σαμποτερίστικο τρόπο» και με «τεχνάσματα» εναντίον αυτών που εδώ και χρόνια αγωνίζονται κατά της επένδυσης. Ο τέως Δήμαρχος σημείωσε πως η δημοτική αρχή συζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, κατηγορώντας την ότι «σέρνεται για να πει ‘όχι’».  Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, όπου ο κ. Ζαμπούκης «έστειλε έναν αντιδήμαρχο» και δεν «καταδέχτηκε να παραστεί», ενώ, όπως είπε «ήταν στην πόλη κι έκανε βόλτες». Ακόμη, χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» το «όχι» της δημοτικής αρχής, επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμεί δημοψήφισμα, προκειμένου, όπως είπε «να πείσει τον πονεμένο λαό να πει το ναι… είστε ένα με τους χρυσοθήρες».

Στο σημείο αυτό, προέκυψε… έκρηξη. Οι σύμβουλοι Αραμπατζής και Κολγιώνης της δημοτικής αρχής, ζήτησαν από τον κ. Λαμπάκη να ανακαλέσει. Ο ίδιος απάντησε πως δεν ανακαλεί, αφού οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ζαμπούκη, προεκλογικά, ήταν ότι θα σκεφτόταν ένα δημοψήφισμα για το θέμα.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης από την ΑΝΑΣΑ, ο οποίος ζήτησε ξεχωριστή συνεδρίαση για το θέμα και όχι τη συζήτησή του σε μία συνεδρίαση με άλλα 25 θέματα. Όπως ανέφερε, υπάρχουν νέα δεδομένα και το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να συζητηθεί βιαστικά και πρόχειρα. Η τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη προκάλεσε την  αντίδραση του άλλοτε συντρόφου του Γιάννη Καρυπίδη, ο οποίος τον ρώτησε σε έντονο ύφος για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε και από τους υπόλοιπους συμβούλους της παράταξης να υπογράψουν το αίτημα Λαμπάκη. Ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε πως δεν ήταν δική του πρωτοβουλία το αίτημα, για να του απαντήσει ο κ. Καρυπίδης ότι λέει ψέματα κι ότι έχει γίνει πλέον «ουρά» (προφανώς της παράταξης Λαμπάκη).

Την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκαν υπογραφές ούτε από τη δική του παράταξη, εξέφρασε και ο κ. Μυτιληνός. Όπως είπε, «αυτοί μάλλον αγαπούν τον τόπο τους ενώ εμείς όχι, αυτοί δεν θέλουν το κυάνιο, ενώ εμείς το θέλουμε… Εμείς είμαστε οι κακοί στην κοινή γνώμη… Όλοι αγωνιστήκαμε… κανείς δεν θα οικειοποιηθεί αυτόν τον αγώνα».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος, επισήμανε πως χρειάζεται ξεχωριστό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, ενώ αναφορικά με την ομοφωνία απόψεων όλων των συμβούλων για το «όχι» στην επένδυση, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. Όπως σημείωσε, «ο κ. Μυτιληνός είναι αρνητικός με το κυάνιο, αν ήταν, για παράδειγμα, ζάχαρη θα έλεγε ναι; Επίσης, αν γίνει το έργο, ποιος θα το εκμεταλλευτεί; Ιδιώτης ή ο δήμος και ο λαός; Αυτά τα θέματα πρέπει να ξεκαθαριστούν».

Ο επικεφαλής της «Ενότητας για μία νέα πορεία» Δημήτρης Λαζόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κλίμα που επικράτησε στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, αφού, όπως διαπίστωσε, «διαφωνούμε και σε αυτά που συμφωνούμε», κάτι που δεν δημιουργεί καλούς οιωνούς για τις προοπτικές του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα ζωής, όπως ο χρυσός. «Έχουμε υψηλό καθήκον αντίστασης και αποτροπής αυτής της επένδυσης, το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές καταστάσεις».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν και οι αντιδήμαρχοι κκ Αραμπατζής και Κιζιρίδης, οι οποίοι εστίασαν στην ανάγκη ενότητας μεταξύ των παρατάξεων και όχι στις πρακτικές διάσπασης, που σίγουρα δεν δίνουν το ηχηρό και μαζικό μήνυμα που χρειάζεται να λάβει η απέναντι πλευρά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις άλλων συμβούλων.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, αναφερθείς σε όσα του καταλόγισε ο κ. Λαμπάκης για τη μη παρουσία του στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου, σημείωσε πως δεν έκανε βόλτες στην πόλη, αλλά ότι είχε διαρκώς συναντήσεις. Επισήμανε πως τον εκπροσώπησαν 2 αντιδήμαρχοι και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, λέγοντας με νόημα: «Κάποιος άλλος θα πρέπει να απαντήσει για το εάν εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη η παράταξή του και από πόσα μέλη της».

Παρατήρησε ακόμη πως υπάρχουν 2-3 διαφορετικές “antigold” ομάδες, θα πρέπει όμως να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί μία κοινή συνιστώσα. «Λέμε όχι στο χρυσό και στις προσπάθειες κάποιων να συντηρηθούν στην επικαιρότητα για το θέμα αυτό», είπε στο τέλος και δέχθηκε τα χειροκροτήματα των συμβούλων του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο