«Πράσινο φως» στο σχέδιο για την σωτηρία της ΕΒΖ

Το «πράσινο φως» και επίσημα στο σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, μέσω της δανειακής αναδιάρθρωσης από την πιστώτρια Τράπεζα, που αφορά και σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, άναψε η γενική συνέλευση της ΕΒΖ, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 36,43 εκατ. ευρώ.

ζάχαρηΗ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με την καταβολή μετρητών, μέχρι του ποσού των 36.438.722,10 ευρώ και με την έκδοση έως 121.462.407 νέων ανωνύμων μετοχών ονομαστικής αξίας κάθε μίας 0,30 ευρώ έκαστη.

Έτσι, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα ανέρχεται πλέον σε 47.463.394,80 ευρώ, διηρημένο σε 158.211.316 ανώνυμες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης. Αναφορικά με το σχέδιο για την καταρχήν διάσωση της εταιρείας και στη συνέχεια της ανάπτυξής της, μέσω της δανειακής αναδιάρθρωσης από την Τράπεζα Πειραιώς, η γενική συνέλευση ενέκρινε και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την απομείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 49,58 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

-Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ.

-Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ.
-Επιχειρηματικό ακίνητο στην Αθήνα, στην οδό Σκουφά 52, έναντι τουλάχιστον 260.000 ευρώ. -Ημιτελές επιχειρηματικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κουντουριώτη 9, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.

-Γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μητροπόλεως 34, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας, έναντι 2,73 εκατ. ευρώ.

-Επιχειρηματικό ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έναντι 3 εκατ. ευρώ.

-Το σύνολο των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιριών στη Σερβία CRVENKA και SAJKASKA, έναντι συνολικού τιμήματος τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι στην εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, που παρουσιάστηκε στους μετόχους, η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος, κάτι με το οποίο συμφωνεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά διαφωνούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ, αποφασίστηκε και η επέκταση των σκοπών της εταιρείας στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και της διαχείρισης ακινήτων, ώστε αν στο μέλλον τα εργοστάσια που θα μείνουν στη διάθεσή τους μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά, να μην υπάρχει καταστατικό κώλυμα.

Λαφαζάνης: «Μέγα σκάνδαλο» οι αποφάσεις για τη «διάσωση» της ΕΒΖ

“Μέγα σκάνδαλο” χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, γραμματέας της ΛΑ Ε, τις πρόσφατες αποφάσεις του δ.σ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, υποστηρίζοντας ότι “όχι μόνο δεν διασώζουν την ΕΒΖ αλλά και της αφαιρούν πνεύμονες που θα μπορούσαν να την αναζωογονήσουν”.

Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη:

‘’Οι αποφάσεις που πήρε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση και το Δ.Σ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την τύχη της βιομηχανίας, συνιστούν μέγα σκάνδαλο και όχι μόνο δεν διασώζουν την ΕΒΖ αλλά και της αφαιρούν τους πνεύμονες που θα μπορούσαν να την αναζωογονήσουν.

Είναι κρίμα ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως πολιτικός υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς και ενέκρινε το σχέδιο της τελευταίας για την ΕΒΖ, το οποίο στο μόνο που αποβλέπει είναι στην διασφάλιση των ιδιοτελών συμφερόντων της τράπεζας από ανύπαρκτα, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, δάνεια προς την ΕΒΖ.

Αποτελεί τραγωδία για την ΕΒΖ ότι βγάζει στο ‘’σφυρί’’ όλα τα φιλέτα της βιομηχανίας, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς καν να έχει η ΕΒΖ το παραμικρό όφελος.

Ιδιαίτερα το ξεπούλημα από την ΕΒΖ, όπως αποφασίστηκε, των δύο υπερκερδοφόρων θυγατρικών της εταιρειών ζάχαρης στη Σερβία, που μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλο στήριγμα για ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΒΖ, συνιστά έγκλημα και στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας.

Με τις προσπάθειες που, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κατέβαλα στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πριν ο Αλ. Τσίπρας παραδοθεί, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο, διέσωσα και έβαλα σε λειτουργία την ΕΒΖ.

Δυστυχώς, τώρα, η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί να στηρίξει τη βιομηχανία και το μέλλον της, πράγμα που είναι δυνατό και ρεαλιστικό για το καλό του τόπου, την παραγωγική του ενίσχυση και το καλό της αγροτικής παραγωγής, των αγροτών και των εργαζομένων στη βιομηχανία ζάχαρης, επέλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου σε βάρος της βιομηχανίας, η οποία στραγγαλίζεται και κινδυνεύει να μην έχει μέλλον.

Τα κυβερνητικά σχέδια μπορεί και πρέπει να μην περάσουν.

Αυτήν την ώρα χρειάζεται ενωμένη κινητοποίηση και αντίσταση απέναντι τους.’’

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο