«Ποσειδών»…Άλλος ένας αγωγός φυσικού αερίου θα περνά από τον Έβρο

Επιμέλεια Κική Ηπειρώτου

Άλλος ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τον Έβρο, οδεύει προς υλοποίηση. Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Ιταλίας με την κωδική ονομασία «Ποσειδών», που θα ενώσει τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών και θα ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου για να καταλήξει στο Οτράντο της Ιταλίας. Ο ελληνοϊταλικός αγωγός θα τρέχει δίπλα ακριβώς από τον TAP και η «Ποσειδών» έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του σχεδίου του ITGI καθώς ξεκινά από τους Κήπους και όχι από την Κομοτηνή, όπως προέβλεπε το παλιό σχέδιο.

Η εταιρία που «τρέχει» το επενδυτικό σχέδιο (Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ) κατέθεσε στις 6 Ιουνίου αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να της χορηγηθεί Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στα πρότυπα του αγωγού TAP.

Η ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. είναι κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της Edison και ουσιαστικά ο αγωγός των 976 χλμ. θα αποτελεί τη συνέχεια του TurkishStream, που θα μεταφέρει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου της Gazprom στην Ε.Ε., παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Το επενδυτικό σχέδιο, που εκτιμάται σε 2 με 3 δισ. ευρώ, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές και ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερή τους φάση. Πέραν αυτού, προωθείται και σε μία εποχή κατά την οποία η Ουάσιγκτον έχει βάλει στο στόχαστρο τα ρωσικά ενεργειακά έργα, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα με τον τρόπο αυτό ασκεί πολιτικές πιέσεις σε χώρες της Ε.Ε.

Τονίζεται δε, ότι ο «Ποσειδών» θα μεταφέρει ρωσικό αέριο και θα πηγαίνει δίπλα δίπλα στον TAP, ο οποίος θα διακινεί ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ο τελευταίος υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες και είναι το αγαπημένο project των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στο Euro2day.gr στελέχη της «Ποσειδών», «ο αγωγός είναι καθαρά επιχειρηματικό έργο και υλοποιείται προκειμένου η Ιταλία να έχει εναλλακτική δίοδο του φυσικού αερίου της Gazprom». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «η γειτονική χώρα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραλαμβάνει το ρωσικό καύσιμο με δίκτυο αγωγών, το οποίο περνά από την Ουκρανία. Η κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού χρησιμεύει ώστε να αντικατασταθούν αυτές οι ποσότητες που έρχονται από τα βόρεια της χώρας. Ή αν δεν αντικατασταθούν, να μειωθούν».

Η διαδρομή

Ο αγωγός «Ποσειδών» περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγού, μετρητικών σταθμών, σταθμών συμπίεσης, βαλβιδοστασίων, καθώς και λοιπού εξοπλισμού. Το χερσαίο τμήμα του αγωγού «Ποσειδών» εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).

Ο αγωγός θα διασχίσει τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο