Πολύπλευρη συνεργασία ΔΠΘ με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Της Κικής Ηπειρώτου

Τις δυνάμεις τους ενώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με «ορμητήριο» το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Στους χώρους της παλιάς διοίκησης του αεροδρομίου θα λειτουργήσει Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, ενώ θα παραχωρηθούν γραφεία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και σε ερευνητικά κέντρα, επιμελητήρια της περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και άλλων χωρών, με στόχο τη συνεργασία του πανεπιστημίου με τον επιχειρηματικό κόσμο και την από κοινού αναζήτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε μέσα από τη χρηματοδότηση καινοτόμων δράσεων, να δοθεί μία άλλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης, στον εμβληματικό χώρο του παλιού κτιρίου διοίκησης του αεροδρομίου, το πανεπιστήμιο θα εγκαταστήσει από κοινού με την ΥΠΑ, μια σειρά από πρωτοποριακές δραστηριότητες και καινοτομίες, αρχής γενομένης από το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής για την πιστοποίηση των χειριστών αεροσκαφών. Παράλληλα, στο χώρο, το ΔΠΘ προγραμματίζει να «στεγάσει» μια σειρά γραφείων για ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, επιμελητήρια από Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την της συνεργασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Στόχος είναι να παρέχουμε ένα όραμα διεθνές με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, έτσι ώστε να παίξει πιο αποτελεσματικά το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης, εντός κι εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και αναπτυξιακή ωφέλεια για τον τόπο μας», σχολίασε ο κ. Τουλουπίδης.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιντζεράκος σημείωσε πως σε πρώτη φάση θα γίνουν κάποιες έρευνες στο  παλιό κτίριο για την στατικότητα και τις εργασίες που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν, ώστε να γίνει στη συνέχεια η εγκατάσταση του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής και των υπόλοιπων γραφείων. Μετέφερε τη θετική στάση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και υπογράμμισε πως η ΥΠΑ θέλει να ενισχύσει το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και να κάνει επενδύσεις γύρω από το αεροδρόμιο και σε σχέση με τον πύργο ελέγχου -που είναι εδώ και χρόνια αφημένος στη μοίρα του και θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για την αποπεράτωσή του- όπως και σε άλλα πεδία που από κοινού θα αποφασιστούν μέσα από τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουν ΔΠΘ και ΥΠΑ θα υποβληθούν προς έγκριση στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τον κ. Λιντζεράκο, πέρα από το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, υπάρχει σκέψη για διαδικασία εκπαίδευσης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μέσα από ένα μεταπτυχιακό, τύπου δημόσιας διοίκησης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, ώστε να μπορούν να απορροφώνται ως προσωπικό από την ΥΠΑ ως εργαζόμενοι και ως ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του