Πολλοί επισκέπτες, λίγη κατανάλωση στον Έβρο για τις γιορτές

Αυξημένο ήταν και φέτος το τουριστικό ρεύμα από τις γειτονικές χώρες προς τον Έβρο, για το εορταστικό δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, οι περίπου 80.000 αφίξεις δεν μεταφράστηκαν αυτή τη φορά σε καταναλωτική κίνηση, αφού η πίεση στην ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας δεν αφήσε πολλά περιθώρια για έξοδα στους ξένους επισκέπτες μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε και παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το χρονικό διάστημα από 22-12-2017 έως και 7-1-2018, συνολικά 79.909 άτομα πέρασαν από τα συνοριακά σημεία διέλευσης Κήπων, Καστανέων και Ορμενίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των οδικών αφίξεων για τον Δεκέμβριο του 2016, στα τελωνεία Κήπων, Καστανεών και Ορμενίου, όλο το μήνα, είχαν σημειωθεί 93.768 αφίξεις.

Για τις γιορτές του 2017, οι επισκέπτες από την γείτονα Τουρκία ανήλθαν στους 21.071, ενώ οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία, στους 9.383. Όσον αφορά τον αριθμό των οχημάτων, κατεγράφησαν 18.378 ΙΧΕ αυτοκίνητα και 508 τουριστικά λεωφορεία.

Αναλυτικά, από το συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων διήλθαν 43.150 επισκέπτες, οι 12.652 εκ των οποίων ήταν Τούρκοι, 9.026 ΙΧΕ αυτοκίνητα και 394 λεωφορεία.
Στις 25.587 ανήλθε ο αριθμός των επισκεπτών από το τελωνείο των Καστανέων, εκ των οποίων οι 7.315 Τούρκοι και οι 2.062 Βούλγαροι. Από το συγκεκριμένο συνοριακό σημείο διέλευσης πέρασαν 6.588 ΙΧΕ αυτοκίνητα και 42 λεωφορεία.

Τέλος, από το τελωνείο Ορμενίου εισήλθαν στη χώρα το συγκεκριμένο διάστημα, 11.172 άτομα και ειδικότερα, 1.104 Τούρκοι και 7.321 Βούλγαροι, καθώς και 2.764 ΙΧΕ αυτοκίνητα και 72 λεωφορεία.

Δεν κινήθηκε η αγορά

«Μπορεί οι αφίξεις να αυξάνονται συνεχώς, αυτό όμως δεν συνεπάγεται αυτομάτως και αύξηση της κατανάλωσης» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ.

Επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία των καταγραφών, στις οποίες έχει προχωρήσει ο Εμπορικός Σύλλογος, ο κ. Χατζημιχαήλ σημείωσε, ότι αυτά «καταδεικνύουν ότι έχουμε μία μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως και δραματική και μάλιστα, ακόμη και σε κλάδους παραδοσιακούς. Για πρώτη φορά δεν έχουμε κατανάλωση από τουρίστες και κυρίως από Τούρκους, προϊόντων νέας τεχνολογίας, τα οποία ήταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι η μείωση της κατανάλωσης ακολουθεί την πορεία της ισοτιμίας ευρώ-τουρκικής λίρας, ο μέσος όρος της οποίας τη χρονιά που πέρασε ήταν περίπου στο 1/4,5».

Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία

«Οι πληρότητες όσον αφορά το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς ήταν σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί δείχνουν μία δυναμική, ενώ παραδοσιακά πιο μειωμένες ήταν οι πληρότητες των Χριστουγέννων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.

Εξηγεί πως παραδοσιακά τα Χριστούγεννα είναι μία οικογενειακή γιορτή, ακόμη και για τους Έλληνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους. «Παραδοσιακά είναι πιο μειωμένες οι πληρότητες των Χριστουγέννων, οι οποίες κυμάνθηκαν στα αναμενόμενα, και από τις άλλες χρονιές, επίπεδα, που τα τελευταία χρόνια, μετά την κρίση, είναι βεβαίως χαμηλά» σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, συμπληρώνοντας πως τα εν λόγω στοιχεία «μας βάζουν και σ’ έναν προβληματισμό, στο πώς πρέπει να κάνουμε τη στόχευσή μας, την καμπάνια μας».

Χαρακτηρίζει τη μείωση της κατανάλωσης, από πλευράς Τούρκων επισκεπτών, ως λογικό επακόλουθο της πίεσης που τους δημιουργεί η ισοτιμία της τουρκικής λίρας. «Το θέμα είναι ότι παρά τη συγκεκριμένη δυσκολία, οι Τούρκοι επισκέπτες συνεχίζουν να επιλέγουν την περιοχή μας και αυτό σημαίνει για εμάς ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε αυτό το ρεύμα να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά και γιατί όχι, ν’ αποταθούμε και σε πιο υψηλά εισοδηματικά στρώματα τα οποία επηρεάζει λιγότερο η συναλλαγματική ισοτιμία» συμπληρώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του