Εγκαθίστανται υπερσύγχρονα μηχανήματα σταδιακά ως τον Μάιο – πιο γρήγορη η διάγνωση και παρέμβαση.
Άλλα δύο κρεβάτια της ΜΕΘ θα μπορούν να λειτουργούν με τις επικείμενες προσλήψεις νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Υπερσύγχρονα μηχανήματα αποκτά η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κάνοντας έτσι ένα «ποιοτικό άλμα» προς την ψηφιακή εποχή, ενώ η ενίσχυσή της με 7 νέους νοσηλευτές, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται να της επιτρέψει να λειτουργήσει 12 από τα 16 κρεβάτια, από τα 10 που λειτουργεί σήμερα.
Η παράδοση και εγκατάσταση των μηχανημάτων ξεκινά τις επόμενες μέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Μάιο. Η προμήθεια των μηχανημάτων έγινε μέσω ΕΣΠΑ και το συνολικό κόστος αγγίζει τις 550.000 ευρώ. Πρόκειται για δέκα αναπνευστήρες, νέας τεχνολογίας και δέκα συνοδά μόνιτορ, που θα περιλαμβάνουν δυο κεντρικούς σταθμούς παρακολούθησης των ασθενών, από τους πιο σύγχρονους που υπάρχουν. Παράλληλα, θα αντικατασταθούν 8 κλίνες της ΜΕΘ και 2 άκρως υπερσύγχρονες εξειδικευμένες κλίνες ΜΕΘ, ενώ η μονάδα θα εξοπλιστεί και με 40 αντλίες χορήγησης φαρμάκων. Επίσης πολύ σημαντική είναι η πρόσληψη 7 νοσηλευτών για τη ΜΕΘ, αφού, όπως ανέφερε ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Αδαμίδης, «δεν φτάνει μόνο να έχεις τα μηχανήματα πρέπει να υπάρχει και το προσωπικό, ώστε να τα αξιοποιήσεις στο έπακρο. Μόνο έτσι μία επένδυση έχει πραγματικά, ουσιαστικό όφελος για τους ασθενείς».
Ο κ. Αδαμίδης τόνισε πως το έργο αυτό οφείλεται αφένος στον καθηγητή κο Πνευματικό που είναι διευθυντής της ΜΕΘ. Ιδιαίτερη μνεία ο κ. διοικητής έκανε και στον αείμνηστο περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργο Παυλίδη, στο νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, αλλά και στον προϊστάμενο του γραφείου προμηθειών του νοσοκομείου Παύλο Ελευθεριάδη. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τις προηγούμενες διοικήσεις, τον κ. Λαζόπουλο, αλλά και τους προσωρινούς διοικητές κκ Πνευματικό και Καζάκο, καθώς, όπως είπε, «υπάρχει μια συνέχεια σε όλα, ο ένας συνεχίζει το έργο του άλλου. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ καθηγητής Ιωάννης Πνευματικός, έκανε λόγο για έναν μαραθώνιο περίπου 5 ετών, προκειμένου η όλη διαδικασία να έχει αίσιο τέλος και να επιτευχθεί η προμήθεια υψηλής ποιότητας και υψηλής τεχνολογίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη ΜΕΘ.
«Ήταν ένας δύσκολος διαγωνισμός, είχαμε να παλέψουμε με τη γραφειοκρατία, τις ενστάσεις, τη συνεργασία των διαφόρων φορέων, αλλά ευτυχώς όλα αυτά τελείωσαν και επίκειται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, σταδιακά, η παραλαβή του εξοπλισμού».
Ο κ. Πνευματικός ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κο Ελευθεριάδη, στον οποίο, όπως είπε, «αξίζουν εύσημα για την άριστη συνεργασία που είχε μαζί μου και με τους συνεργάτες μου, σε όλη αυτή τη διαδικασία», τον κο Αδαμίδη, που «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε είδε την αναγκαιότητα του έργου ως πρωταρχικού και έκανε κάθε προσπάθεια ώστε να επισπευθεί η διαδικασία για την παράδοσή του», τον κο Λαζόπουλο, την περιφέρεια ΑΜΘ, το προσωπικό της οποίας παρενέβη δραστικά ώστε να επανενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, όλους τους συνεργάτες και υπαλλήλους του νοσοκομείου που συνέβαλαν στην προσπάθεια.
Η σημασία του νέου εξοπλισμού
Ο εξοπλισμός της ΜΕΘ παραδόθηκε στο νοσοκομείο με την ‘μετακόμισή’ του στη Δραγάνα, το 2003. Λόγω της σωστής χρήσης, έχει αντέξει μέχρι σήμερα και είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο θεωρείται σε κάποια σημεία ως απαρχαιωμένος, ενώ πολλά μηχανήματα χρίζουν συνεχούς συντήρησης, κάτι που φυσικά κοστίζει πολλά χρήματα.
«Έτσι, το 2017 θα εγκαινιαστεί μία τελείως διαφορετική υπερσύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας, εξοπλισμένη από μηδενική βάση», ανέφερε ο κ. Πνευματικός, σημειώνοντας πως εφόσον υλοποιηθεί και η μικρότερου κόστους ηλεκτρονική συνένωση όλου αυτού του εξοπλισμού, τότε θα μιλάμε για μία online εντατική, χωρίς χαρτιά και έντυπα. «Αυτό θα σημαίνει μια πρωτοποριακή κατάσταση σε επίπεδο ΜΕΘ για τη χώρα μας», σημείωσε ο καθηγητής.
Αναφορικά με τις προσλήψεις, σημείωσε πως αυτές θα επιτρέψουν στη μονάδα να λειτουργήσει 12 από τα 16 κρεβάτια της, ενώ σήμερα λειτουργεί μόνο τα 10. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ακόμη και στις δύσκολες μέρες με τις ελλείψεις νοσηλευτών και τον παρόντα εξοπλισμό, δεν εστάλη κανένα περιστατικό σε άλλο νοσοκομείο. «Έχουμε πλήρη αυτάρκεια στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών… εφόσον επανέλθουμε και στα 12 κρεβάτια, θα καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες όλης της ΑΜΘ», κατέληξε ο ίδιος.