Στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης – 8,6 εκ ευρώ η χρηματοδότηση της πρότασης.
Στοχευμένη και συγκεκριμένη προσέγγιση για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.
Πρώτη αναδείχθηκε η πρόταση του δήμου Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθεί με 8,6 εκ ευρώ για την υλοποίηση όσων προβλέπει. Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ανακοινώνοντας τα οριστικά αποτελέσματα της διαδικασίας, η οποία ανέδειξε επίσης τους δήμους Καβάλας και Δράμας, ως τους δύο άλλους «νικητές», συνεχάρη τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη για την πληρότητα της πρότασης του Δήμου.
Η Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία (2,7/4,0) σε ότι αφορά στο κριτήριο της Ποιότητας, ενώ παρουσιάζει υψηλή ωριμότητα και ετοιμότητα καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις που σχεδιάζονταν και ωρίμαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
14 μήνες διαβούλευσης – Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου
Σύμφωνα με το πόρισμα της διαχειριστικής επιτροπής της Περιφέρειας που αξιολόγησε τις προτάσεις 6 δήμων της ΑΜΘ, η πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης επικεντρώνεται στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης του λιμανιού και της παραλίας.
Η Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποτελεί μία στοχευμένη και συγκεκριμένη προσέγγιση, η οποία συντάχθηκε μετά από 14 μήνες διαβούλευσης με όλους τους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης.
Παράλληλα, η ΣΒΑΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης επιδιώκει την αύξηση των επισκεπτών και των τουριστών στην Αλεξανδρούπολη και προσβλέπει στην κοινωνική και οικονομική βελτίωση του Δήμου.
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν στη:
1. Διαμόρφωση χώρου παραλίας στην Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.
2. Ανάπλαση δυτικής χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.
3. Ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, προϋπολογισμού 2,95 εκατ. ευρώ.
4. Επέκταση υφιστάμενου ποδηλατόδρομου τμήμα Β (παραλιακή οδός), προϋπολογισμού 0,8 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στον άλλο δήμο του Έβρου, τον δήμο Ορεστιάδας, η πρότασή του απορρίφθηκε στο αρχικό στάδιο κι έτσι δεν συμμετείχε καν στη διαδικασία αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, πέντε έργα προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020 και υλοποιούνται (επιδιορθώσεις στο δίκτυο ύδρευσης, κατασκευή 4ου νηπιαγωγείου, κέντρο κοινότητας Δήμου Ορεστιάδας, βελτίωση υποδομών σε περιοχές διαβίωσης ευπαθών ομάδων).