«Ποιος τορπιλίζει τη δημιουργία νέου Κέντρου Υγείας στη Σαμοθράκη;»

 Σοβαρή καταγγελία του πρώην δημάρχου Γιώργου Χανού. «Βρήκαμε οικόπεδο, συγκεντρώσαμε 1000 υπογραφές, έχουμε το ‘πράσινο φως’ από το υπουργείο Υγείας, αλλά ο κ. Βίτσας δεν προχωρά την υπόθεση για δικούς του λόγους»

Την πολύ σημαντική υπόθεση της δημιουργίας νέου Κέντρου Υγείας στη Σαμοθράκη διεκδικούν δυναμικά κάτοικοι του νησιού και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Χανός. Για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη βρει οικόπεδο κι έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το υπουργείο Υγείας, το οποίο υποστηρίζει το εγχείρημα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εμπλεκόμενοι, η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Υγείας της Χώρας υπέστη σοβαρές καταστροφές από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τότε άρχισαν να ‘φουντώνουν’ και πάλι οι συζητήσεις γύρω από την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κτιρίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού, μια και στο παλιό, ήδη υπήρχαν σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, λόγω ύπαρξης σχετικής χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, είχε ήδη αποφασιστεί να γίνουν μελέτες, με τη βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εγκριθεί το έργο μίας ολοκληρωμένης ανακαίνισης του κτιρίου. Όπως είχε μάλιστα υπογραμμίσει στο κοινό δημοτικό συμβούλιο των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ο δήμαρχος κ. Βίτσας, τον Ιανουάριο του 2017, υπήρξε διεκδίκηση δημιουργίας νέου ΚΥ, αίτημα που τότε είχε αποκλειστεί από το υπουργείο υγείας. Στη συνέχεια, προέκυψε η θεομηνία, με τις γνωστές επιπτώσεις στο ΚΥ και ακολούθησε η διάθεση ειδικού κονδυλίου για την αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, ενώ σημειώνεται πως το ΚΥ να λειτουργεί εδώ και μήνες στην Καμαριώτισσα.

Τους τελευταίους μήνες έχει συσταθεί μία επιτροπή στο νησί  η οποία συντονίζει τις προσπάθειες για τη διεκδίκηση και δημιουργία νέου Κέντρου Υγείας. Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Χανός, έχουν ήδη γίνει επαφές με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου  Υγείας κ. Δημάγγελο, ο οποίος συμφωνεί και  υποστηρίζει το εγχείρημα. Παράλληλα, έχει υπάρξει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση, συγκέντρωση 1000 υπογραφών, ενώ έχει εξευρεθεί και το οικόπεδο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Χανός, «ο κ. Βίτσας κωλυσιεργεί για δικούς του λόγους, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού στο υπουργείο Υγείας. Δεν χρειάζεται κανένα ραντεβού, αρκεί να κατέβει στην Αθήνα και να μιλήσει με τους αρμόδιους για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα του νησιού». Παράλληλα, ο κ. Χανός καταλογίζει ευθύνες και στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως αναφέρει, κωφεύουν.

«Υπάρχουν αποφάσεις δεσμευτικές του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα το έργο της επιτροπής, αλλά ο δήμαρχος δεν τις υλοποιεί και μας κοροϊδεύει. Είναι υπαιτιότητα του κ. Βίτσα και των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχωρά ένα έργο για τα οποίο υπάρχει πλέον το κατάλληλο οικόπεδο, η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου υγείας και η δέσμευση για χρηματοδότηση της κατασκευής του», αναφέρει ο κ. Χανός.

Επιστολή επιτροπής κατοίκων προς τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πολάκη

Τέλος, σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, η επιτροπή των κατοίκων, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πριν λίγους μήνες τη βούληση σας για τη δημιουργία νέου κέντρου υγείας  για την Σαμοθράκη, καθώς είμαστε το μόνο μέρος που δεν έχει νέο κέντρο υγείας. Αμέσως ξεκίνησαν προσπάθειες  για την άμεση υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου…

Ο δήμαρχος επικαλείται επί τρεις μήνες ότι δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού και όπως πληροφορούμαστε είχε απαντήσει  στην πρόσκληση του κ. Δημαγγελου απαξιωτικά. Επίσης έχει πει ότι έχει απευθυνθεί με επιστολή στον κ. Ξανθό.

Παρακαλούμε ιδιαίτερα  να παρακάμψετε οποιοδήποτε εμπόδιο και να εξαγγείλετε το νέο κέντρο υγείας όπως είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Δημαγγελο. Θα σας ευγνωμονούμε . Μην αφήνετε την απογοήτευση να μας πληγώνει άλλο».

 Κείμενο που υπογράφουν δεκάδες πολίτες της Σαμοθράκης

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο