Περιπέτεια τέλος, ξεκινά το έργο του οδοφωτισμού με LED

της Κικής Ηπειρώτου

Αίσιο τέλος είχε για τη δημοτική αρχή η πολύμηνη περιπέτεια για το μεγάλο έργο της προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και των Φερών και σε 44 οικισμούς του καλλικρατικού Δήμου.

Χθες το πρωί, παρουσία του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που χρηματοδότησε το 25% του έργου και του Προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Δήμου και αναδόχου εταιρείας

Υπενθυμίζεται πως για το έργο των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, που τελικά αναλαμβάνει να υλοποιήσει η τοπική εταιρεία Dasteri Systems Α.Ε., είχε γίνει δημόσια καταγγελία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών που ζητούσε την ακύρωση του διαγωνισμού, κρίνοντας ότι ‘φωτογράφιζε’ συγκεκριμένη εταιρεία και θέτοντας θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στη συνέχεια, κυρίως από αθηναϊκά ΜΜΕ, υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων για «περίεργους διαγωνισμούς» σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξανδρούπολης. Το θέμα έφτασε μέχρι τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τη διαφάνεια αυτών των διαγωνισμών. Η παρέμβαση αυτή του κ. Χατζηδάκη είχε προκαλέσει την έκρηξη του δημάρχου, ο οποίος τον κατηγόρησε πως εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

Τελικώς, χθες το πρωί, στο γραφείο του δημάρχου υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της εταιρίας DASTERI SYSTEMS A.E. με αντικείμενο την προμήθεια με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED». Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, τους οποίους ο κ. Λαμπάκης ευχαρίστησε θερμά, όπως επίσης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ. Βασίλειος Τσολακίδης.

Γιορτή αλλά… και μηνύσεις

Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως «σήμερα γιορτάζουμε το φως, σε λίγους μήνες  θα έχουμε στην Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες και σε 44 οικισμούς ποιοτικότερο φωτισμό. Και φως, σημαίνει πολιτισμός». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο τεράστιο κέρδος για το δήμο και τους πολίτες του από αυτό το έργο, το οποίο θα αποσβεστεί σε περίπου 5 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα για μείωση των δημοτικών τελών. Υπογράμμισε ακόμη πως από τους 3 μήνες καθυστερήσεων λόγω καταγγελιών και λάσπης ο δήμος και οι δημότες έχασαν περίπου 200 χιλ ευρώ από τη μη υλοποίηση του έργου στον χρόνο που θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη λάσπη που δέχθηκε η δημοτική αρχή, αλλά και στο άπλετο φως που ακολούθησε, με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαίωσε τις ενέργειες του δήμου. Σημείωσε ακόμη πως όλοι στην Αλεξανδρούπολη νιώθουν υπερήφανοι για την τοπική αυτή εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο, η οποία λειτουργεί με καθαρότητα, δίνοντας δουλειά σε 85 άτομα, μόνο μέσα στην Αλεξανδρούπολη.

«Τους την επιστρέφω τη λάσπη, μαυρίζοντάς τους το πρόσωπο. Είτε είναι πολιτικοί είτε οικονομικοί μοχλοί συμφερόντων. Και βέβαια από τους πολιτικούς αυτούς,  πομπούς της λάσπης, θα ζητήσω όπως πρέπει εκ του νόμου και εκ της ηθικής, την ηθική μου αποκατάσταση γιατί κανείς δεν μπορεί να αμαυρώσει την τιμή και την πόλη μου, εδώ που έχω φτάσει και μάλιστα προερχόμενος από φτωχή οικογένεια. Θα πληρώσει, οποίος δεν τολμήσει να μου ζητήσει συγνώμη».

Τέλος, ο δήμαρχος μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τον Κων/νο Βαρλαμίτη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και για τον Βασίλη Τσολακίδη του ΚΑΠΕ, οι  οποίοι, όπως τόνισε «τιμούν τη θέση τους, κι αν υπήρχαν κι άλλοι σαν αυτούς, η Ελλάδα θα έβγαινε πιο γρήγορα από αυτή την οικονομική δυστοκία και λαός μας θα γινόταν γρηγορότερα ευτυχισμένος».

Σημαντικά τα οφέλη

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Δαστερίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση της Dasteri Systems Α.Ε. για την υπογραφή της σύμβασης, επισημαίνοντας πως «θα μπορέσουμε να αποδείξουμε στον ίδιο μας το δήμο, όπως και στο πανελλήνιο, ότι μπορούμε να εκτελέσουμε απόλυτα και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται ένα έργο που θα είναι πολύ προσοδοφόρο και φωτεινό – ας το πούμε κι έτσι- για τους πολίτες και τη δημοτική αρχή. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία, η οποία προτίμησε να μείνει και να παλέψει στη χώρα της στα χρόνια της κρίσης, χωρίς να φύγουμε σε ουτοπικούς προορισμούς, όπως έκαναν άλλες εταιρείες».

Ο κ. Βαρλαμίτης, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έκανε λόγο για μία μεγάλη στιγμή για το δήμο Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως το Ταμείο, από την πλευρά του, χρηματοδότησε το 25% του έργου (το υπόλοιπο 75% προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) με πολύ καλούς όρους για το δήμο, καλύτερους σε σχέση με την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί πριν περίπου 1 χρόνο.

«Αυτό που θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι ότι το όφελος που προκύπτει είναι τέτοιο που θα καλύψει και το κόστος χρηματοδότησης και οποιοδήποτε άλλο κόστος τυχόν υπάρξει. Το ετήσιο όφελος για το δήμο υπολογίζεται στις 250.000 ευρώ… Το Ταμείο, τα τελευταία χρόνια έχει εγκρίνει και υλοποιεί προγράμματα, για όλους τους δήμους, πάνω από 300 εκ ευρώ. Σημαντικό μέρος σε αυτά τα προγράμματα έχουν αυτά που λέμε έργα ενεργειακής βελτίωσης, με πολύ μεγάλο μέρος τα προγράμματα  ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού. 45 δήμοι έχουν ενταχθεί ήδη και 5 βρίσκονται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης. Από αυτά δημιουργείται συνολικό οικονομικό όφελος για δήμους και τοπικές κοινωνίες, το οποίο υπολογίζουμε στο 1 εκ ευρώ, ενώ παράλληλα μειώνεται η εκπομπή ρύπων κατά 15.500 τόνους το χρόνο».

Τσολακίδης: Πρωτοπορία σε θέματα ενέργειας

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλης Τσολακίδης σημείωσε πως το έργο της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο έργο σε όλη την Ελλάδα, που εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω αντικατάστασης των παλιών συστημάτων οδοφωτισμού.

«Ταυτόχρονα όμως εγκαινιάζουμε και μια νέα φιλοσοφία στις σχέσεις φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μίας πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία μας δεν γίνονται διακρίσεις. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχουμε σκοπό να εξοικονομήσουμε περισσότερα από 120 εκ ευρώ το χρόνο, όταν όλοι οι δήμοι προχωρήσουν στην  υλοποίησή του».

Ο κ. Τσολακίδης σημείωσε πως ο δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοπορεί σε θέματα ενέργειας, ορίζοντας μάλιστα ειδικό θεματικό αντιδήμαρχο για τα  θέματα αυτά, τον Γιάννη Φαλέκα. Τόνισε πως το ΚΑΠΕ θα είναι στο πλευρό του δήμου για ό,τι χρειαστεί και ευχήθηκε να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα στα θέματα της ενεργειακής αναβάθμισης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο