efhmerida1

«Περαιτέρω στήριξη της δημόσιας υγείας στον Έβρο»

Περιοδεία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού – θετικός στην αποσύνδεση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου από αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Ούτε μπλακ-άουτ, ούτε υγειονομική βόμβα το ΕΣΥ – Σταθεροποιείται και ηθικοποιείται, σημείωσε ο υπουργός.

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και παλαιότητας του εξοπλισμού έθεσαν υπόψιν του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αλλά και φορείς της υγείας της περιοχής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, σημείωσε πως το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε διαδικασία σταθεροποίησης, αφού διαψεύστηκαν οι προφητείες ότι θα καταρρεύσει, χάρη στις προσπάθειες, κυρίως, των εργαζομένων. Τον κ. Ξανθό υποδέχθηκαν με συνθήματα και πανό, κάποιοι από τους εργαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτές, δίχως ωστόσο να δημιουργηθεί ένταση.

Στην αίθουσα του αμφιθεάτρου, ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Αδαμίδης καλωσόρισε τον υπουργό, ενώ ο αναπληρωτής διοικητής Σταύρος Τζωίδης παρουσίασε τον απολογισμό δράσεων του νοσοκομείου τους τελευταίους μήνες, τους άμεσους στόχους, τις καινοτόμες δράσεις που προωθούνται και τις προτάσεις της διοίκησης για άμεσες προσλήψεις, αύξηση προϋπολογισμού και σύνταξη νέου οργανισμού. Ο κ. Τζωίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους γιατρούς, νοσηλευτές και τους υπαλλήλους, οι οποίοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, «αλλά αυτό δεν φτάνει για να κερδίσουμε το αύριο και να θεσπίσουμε κανόνες και δομές μακριά από αγκυλώσεις παρελθόντος».

Αρκετές οι τοποθετήσεις φορέων, γιατρών, νοσηλευτών.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής επιτροπείας, είναι αν μπορούμε να στηρίξουμε σύστημα υγείας. Υποστήριξε πως πλέον έχει διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος, μέσα από τη σταδιακά αναβαθμισμένη λειτουργία των δομών υγείας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο γεγονός των προσλήψεων, για πρώτη φορά μετά από 5-6 χρόνια «παγώματος», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι όλα γίνονται οριακά και πολύ κάτω από τις αυξημένες ανάγκες. Επισήμανε ακόμη πως ο κύκλος της εγκατάλειψης, της αποδιοργάνωσης και της απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης, της συγχώνευσης των δομών, της κατάργησης οργανικών θέσεων, της διαθεσιμότητας και του κινδύνου απολύσεως και κλεισίματος των περιφερειακών νοσοκομείων, έχει κλείσει. «Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, γιατί αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία», είπε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας ως τεράστιας σημασίας παρέμβαση την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Παρεμβάσεις – τοποθετήσεις εργαζομένων και φορέων

Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ, ο κ. Μπαντής ζήτησε ενίσχυση του προσωπικού και διαφορετική αντιμετώπιση για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σημείωσε ακόμη πως «εκεί που ήμασταν έτοιμοι για κατάργηση και αυτοκαταστροφή, είδαμε να διορίζονται άνθρωποι, να έρχονται νέα υλικά».

Από την ΕΙΝΟΚΥΘ ο κ. Δραγουμάνης έκανε λόγο για καίριες ελλείψεις σε ιατρικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λειτουργία της νευροχειρουργικής κλινικής μόλις με 2 γιατρούς. Έθεσε ακόμη το μισθολογικό των γιατρών, ενώ μίλησε για τις χρόνιες παθογένειες στην ιατρική εκπαίδευση, με ειδικευόμενους γιατρούς εξαρτημένους από φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να συνεχίσουν τη μετεκπαίδευσή τους. Ζήτησε να υπάρξει άμεσα διάλογος για το θέμα.

Ο Πρόεδρος των νοσηλευτών Έβρου Γιώργος Ποντισίδης αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων, τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχουν 740 νοσηλευτές αλλά υπάρχουν μόλις 510, ενώ τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία έχει απωλέσει 20% του δυναμικού της.

Από τον σύλλογο καρκινοπαθών και φίλων Εβρου Συνεχίζω, η Αναστασία Σπυρίδου αναφέρθηκε στο έργο και τους στόχους του συλλόγου, ζητώντας να βρεθεί άμεσα μία λύση για τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ακτινοθεραπεία για αρκετούς μήνες περίπου 750 άτομα, λόγω της απομάκρυνσης του παλιού μηχανήματος και της τοποθέτησης του νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος είναι δωρεά του ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

Ο πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών Τάσος Κοντακίδης σημείωσε πως εδώ και 30 χρόνια οι σύλλογοι του Έβρου δραστηριοποιούνται για να καλύψουν ανάγκες. Ζήτησε η διαδικασία αιμοληψίας να μείνει μόνο δημόσιο, κι όχι στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ για τον έλεγχο του αίματος ζήτησε να βρίσκεται μόνο κάτω από δημόσια σκέπη. Είπε ακόμη πως κάθε αιμοδότης πρέπει να έχει κάρτα.

Από το τμήμα Αλεξανδρούπολης του Ερυθρού Σταυρού ο Γιώργος Κουκουράβας σημείωσε πως από το 2013 ο σύλλογος δραστηριοποιείται με εξωστρέφεια, ενώ από το 2014 υπάρχει συνεργασία με το νοσοκομείο, μέσα από ένα σύμφωνο, «χωρίς να παρεμβαίνουμε, θέλουμε απλώς να γίνουμε χρήσιμοι».

Για τα μηχανήματα που χρήζουν αντικατάστασης στη μονάδα αιμοκάθαρσης μίλησε η πρόεδρος των νεφροπαθών Αλεξανδρούπολης Αμαλία Ζαρκάδη. Όπως ανέφερε, από τα 25 μηχανήματα που σε δυο βάρδιες εξυπηρετούν 100 ασθενείς, το νοσοκομείο βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας 3 μηχανημάτων, κάτι που όπως είπε δεν είναι αρκετό. Τόνισε ακόμη πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων, ζητώντας να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα κέντρο μεταμοσχεύσεων.
Από τη νοσηλευτική υπηρεσία ακούστηκαν παράπονα για τα οφειλούμενα ρεπό και τις άδειες και για τη μεγάλη κούραση του προσωπικού, η οποία καταβάλλονται υπεράνθρωπος προσπάθειες για να μην επηρεάζει τη νοσηλεία των ασθενών.

Μόνο 9 από τους 25 μόνιμους τραπεζοκόμους που υπήρχαν παλαιότερα έχουν μείνει σήμερα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του παραϊατρικού προσωπικού, οι θέσεις καλύπτονται μόλις κατά 65%.

Τον κ. Ξανθό υποδέχθηκαν με συνθήματα και πανό, κάποιοι από τους εργαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτές, δίχως ωστόσο να δημιουργηθεί ένταση.

Οι (δευτερ)απαντήσεις του Υπουργού

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Ξανθός σημείωσε πως υπάρχει απόλυτη κατανόηση για το μόχθο και την αγωνία του προσωπικού. Επισήμανε πως υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες και στους διαθέσιμους πόρους, ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, μόνο μέσα από την εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου, που θα ιεραρχεί τις ανάγκες και θα δίνε προτεραιότητα στην ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
«Αυτό είναι κάτι που δεν έγινε ποτέ στα σοβαρά σε αυτή τη χώρα, ήταν το μεγάλο έλλειμμα τη περιόδου της υποτιθέμενες ευημερίας και το πληρώνουμε σήμερα με πολύ δραματικό τρόπο… πιστεύω πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την ωριμότητα να μην αναπολούμε τις περιόδους της ασυδοσίας, της προκλητής ζήτησης και της σπατάλης της προηγούμενης περιόδου… είναι μεγάλο μας στοίχημα η ισότιμη φροντίδα όλων, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική κατάσταση του καθένα».
Παράλληλα, αναφορικά με τις ανάγκες σε εξοπλισμό, τόνισε ότι οι δυνατότητες για χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ είναι πλέον περιορισμένες, γι’ αυτό και το υπουργείο προσανατολίζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε με ένα δάνειο με πολύ μικρούς τόκους, να μπορέσει, σε βάθος δεκαετίας να προβεί σε σειρά σημαντικών προμηθειών που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα, τόνισε πως έγινε μία μεγάλη προσπάθεια και τελικά απετράπη ο κίνδυνος μπλακ-άουτ του εθνικού συστήματος υγείας, παρά τις περί του αντιθέτου προφητείες. «Αυτό έγινε επειδή οι εργαζόμενοι έχετε καταλάβει την αξία και τη σημασία της δημόσιας περίθαλψης για τους πολίτες και την κοινωνία κι επειδή σέβεστε το ρόλο και την επαγγελματική σας υπόσταση», είπε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας πως από εδώ και στο εξής, ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος ηθικοποίησης του συστήματος, με θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες. Ανέφερε ακόμη ότι δίδεται βαρύτητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όπου αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα, μια και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του το ΕΣΥ ήταν νοσοκομειακο-κεντρικό.

Θετικό το υπουργείο για την αυτονομία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό.

Απουσία πανεπιστημιακών

Ο κ. Ξανθός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ερωτηθείς για την απουσία πανεπιστημιακών από τη συνάντηση, σημείωσε πως ήταν επιλογή τους να μην τοποθετηθούν δημόσια, αφού είχαν προσκληθεί σημειώνοντας ότι θα είχε στη συνέχεια ειδική συνάντηση με τον πρόεδρο της ιατρικής σχολής. Αναγνώρισε ωστόσο υπάρχουν τριβές και αντιπαλότητες σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία μεταξύ πανεπιστημιακών και ΕΣΥ, τονίζοντας ότι θα γίνει προσπάθεια εξομάλυνσης αυτών των προβλημάτων, σε συνεργασία και με το υπουργείο παιδείας, κάτι που θα αποτυπωθεί, όπως είπε και στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Θετικό το υπουργείο για την αυτονομία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Όπως είπε ο κ. Ξανθός μετά τη συνάντηση με το προσωπικό και τους φορείς, υπάρχει μία συνολική απαίτηση να προχωρήσει πιο γρήγορα το πολιτικό σχέδιο που είναι σε εξέλιξη και που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με την κάλυψη διαχρονικών αναγκών που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει την καθολική φροντίδα των πολιτών, χωρίς διακρίσεις.

«Αυτή η περιοχή για λόγους κοινωνικής συνοχής αλλά και για εθνικούς λόγους χρειάζεται ειδική μέριμνα των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους. Εμείς λέμε όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση και ναι στην στήριξη και αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών».

Αναφερθείς στο διαχρονικό αίτημα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου για διοικητική αποσύνδεσή του από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, είπε ότι κατά την επίσκεψή του σε αυτό, υπήρξε μία πολύ τεκμηριωμένη απαίτηση για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος. Όπως είπε, είναι μία συζήτηση που έχουμε ανοίξει και σε άλλες περιοχές, έχοντας την προσέγγιση της αποσύνδεσης, αφού, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, στην πλειονότητα η διασύνδεση αυτή ήταν αρνητική για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Σημείωσε ωστόσο ότι τα αιτήματα πρέπει να εξεταστούν με θετική διάθεση και για κάθε απόφαση θα χρειαστεί νομοθετική πρωτοβουλία και σχετικές ρυθμίσεις.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr