efhmerida1

Περίπου 50 καταγγελίες τον χρόνο για άσκηση βίας κατά γυναικών στην Αλεξανδρούπολη

 Σύμμαχος των κακοποιημένων γυναικών το Συμβουλευτικό Κέντρο του δήμου Αλεξανδρούπολης. Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών 

Περίπου 50 καταγγελίες το χρόνο φτάνουν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο από το 2013 που άνοιξε τις πόρτες του μέχρι σήμερα έχει αναλάβει 270 περιστατικά άσκησης βίας κατά των γυναικών. Την ίδια ώρα, στην Κομοτηνή, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών που λειτουργεί εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν απευθυνθεί ζητώντας βοήθεια περισσότερες από 400 γυναίκες από τη Ροδόπη, την ανατολική Μακεδονία και Θράκη ακόμα και από το εξωτερικό.

Το πρόβλημα, φυσικά, δεν έχει μόνο τοπική διάσταση. Από τα στοιχεία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων προκύπτει ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 28.000 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο, εκ των οποίων το 80% αφορούσε καταγγελίες για έμφυλη βία. Η πλειονότητα των κλήσεων έγινε από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες. Τα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

«Ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη, τον πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τέτοιες πράξεις, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Και αναφερόμαστε στη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία), μέσα στην κοινωνία, όπως ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, καθώς και στη σωματεμπορία» λέει η γενική γραμματέας της Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Έντονο το φαινόμενο στην περιοχή μας

Για ένα φαινόμενο έντονο στην περιοχή μας, που, δυστυχώς, εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα ταμπού, έκανε λόγο ο κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Στεφανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ. Το  πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι ότι το 80% των θυμάτων δεν το καταγγέλλουν και συνεχίζουν να παραμένουν στην κακοποιητική σχέση.
Συνολικά, από το 2013 ως σήμερα, το Κέντρο έχει καταγράψει 270 περιστατικά άσκησης βίας κατά των γυναικών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 260 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Στόχος του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες, που είναι, ή έχουν υπάρξει θύματα βίας, καθώς και η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του δήμου Αλεξανδρούπολης συνεργάζεται με φορείς, υπηρεσίες ,συλλόγους, αλλά και πολίτες και αυτή η συνεργασία όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, «είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο υποστήριξης με όλους αυτούς τους φορείς από την αρχή και μέχρι σήμερα έχουμε έρθει σε επαφή με περισσότερους από 380 από αυτούς».
Παράλληλα, στην Κομοτηνή, το τοπικό Συμβουλευτικό Κέντρο, τα τελευταία 5 χρόνια έχει δεχθεί καταγγελίες από περισσότερες από  400 γυναίκες από τη Ροδόπη, ευρύτερα την Αν. Μακεδονία και Θράκη ακόμα και από χώρες του εξωτερικού.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας του στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Κομοτηνής έχουν απευθυνθεί για βοήθεια πάνω από 400 γυναίκες, όπως αναφέρει στο «Χρόνο» η ψυχολόγος του Κέντρου Λιζέτα Λιούρτα. “Απευθύνονται σε εμάς και τηλεφωνικά και απευθείας. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, συνήθως αυτό που γίνεται, είναι να πάρει μια γυναίκα τηλέφωνο να κλείσει ένα ραντεβού. Θα πάρει είτε η ίδια είτε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο και στη συνέχεια θα πάρει τηλέφωνο η ίδια και θα έρθει στο Συμβουλευτικό Κέντρο… Είναι γυναίκες οι οποίες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και έρχονται εφόσον έχουν υποστεί και σωματική βία, γιατί είναι η πιο αναγνωρίσιμη μορφή. Την ψυχολογική ή την οικονομική βία που είναι συχνή ή την κοινωνική δύσκολα την αντιλαμβάνονται, οπότε μετά από επεισόδια σωματικής βίας θα έρθουν σε εμάς».

 

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση

Προσπάθησε να σκεφτείς όσο πιο ψύχραιμα γίνεται την κατάσταση: κανένας δεν έχει δικαίωμα να ασκεί βία επάνω σου για οποιονδήποτε λόγο.

Οι γυναίκες εκπαιδεύονται από μικρές να τα βγάζουν πέρα σε δύσκολες στιγμές και έχουν μεγάλα αποθέματα δύναμης, ακόμα και αν δεν το αναγνωρίζουν. Σκέψου τη ζωή σου και θα δεις πως είσαι δυνατή.

Πίστεψε στις δυνάμεις σου!

Αν κρίνεις πως υπάρχουν περιθώρια, δοκίμασε να συζητήσεις μαζί του ήρεμα και φιλικά, αλλά αποφασιστικά. Ίσως αυτό βοηθήσει και τους δυο σας.

Πριν προχωρήσει η κατάσταση μπορείς να καταφύγεις μόνη σου ή μαζί του σε κάποια εξειδικευμένη υπηρεσία για συμβουλευτική ζευγαριού ή οικογένειας, δηλαδή βοήθεια ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού για προβλήματα σχέσεων.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να απευθυνθείς στα Κέντρα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρουν ορισμένες Γυναικείες Οργανώσεις. Εκεί, μπορείς να ενημερωθείς υπεύθυνα για τα δικαιώματά σου και για τις δυνατότητες που σου παρέχονται για να βοηθηθείς. Στα Κέντρα αυτά θα συναντήσεις γυναίκες με μεγάλη εμπειρία πάνω στο πρόβλημα της άσκησης βίας, που θα σεβαστούν την κατάστασή σου και θα δείξουν κατανόηση και εχεμύθεια.

Αν υπάρχει σοβαρή σωματική κακοποίηση και μπορείς να φύγεις, πήγαινε σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο ή σε σταθμό Α΄ Βοηθειών ή κάλεσε το 166 για να σε μεταφέρει εκεί.

Αν δεν μπορείς να φύγεις γιατί σε εμποδίζει ο άντρας σου, φώναξε βοήθεια ή κάλεσε το 100.

Μπορείς να πας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου για προστασία. Εκεί μπορείς να υποβάλεις μήνυση στον άντρα σου ή και όχι, ανάλογα με την κρίση σου. Μπορείς απλά να ζητήσεις να του γίνουν συστάσεις από τους αστυνομικούς. Πρέπει να υπολογίσεις και τον χαρακτήρα του συντρόφου σου που σίγουρα εσύ γνωρίζεις καλύτερα. Είναι σκόπιμο να ζητήσεις να καταγραφεί το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων του Τμήματος ή στα βιβλία του Νοσοκομείου, έστω και αν δεν σκοπεύεις να υποβάλεις μήνυση. Ίσως κάποτε χρειαστείς κάποιο στοιχείο.

Μπορείς επίσης να καταφύγεις στον εισαγγελέα, για να υποβάλεις μήνυση και να πάρεις εντολή για το Αστυνομικό Τμήμα να καλέσει τον άντρα σου για συστάσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν ο σύντροφός σου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, ο εισαγγελέας μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. Επίσης, από τον εισαγγελέα μπορείς να πάρεις σημείωμα για να εξεταστείς από ιατροδικαστή.

Αν θέλεις να απομακρυνθείς από το σπίτι σου, έστω προσωρινά, είναι καλό να προχωρήσεις στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για μετοίκηση.

Αν έχεις πάρει μαζί σου τα παιδιά, πρέπει να προχωρήσεις σε ασφαλιστικά μέτρα για να αποκτήσεις την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών και προσωρινή διατροφή.

Αν θέλεις να απομακρυνθεί ο άντρας σου από το σπίτι, πρέπει να κάνεις αίτηση για μετοίκηση του. Τη σκοπιμότητα ή μη των παραπάνω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωσή σου, θα σου την αναλύσει μια δικηγόρος ή νομικός που βρίσκεται στο Κέντρο για Κακοποιημένες Γυναίκες.

ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΕΣΥ.

Εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης διοργανώνει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, στις 7:00 το απόγευμα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, ομιλία με θέμα:

«Βία κατά των Γυναικών: Η λέξη που δε λες…».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν: η κα Μαρία Κουρτίδου, Παιδοψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κομοτηνής, η κα Παναγιώτα Παρδαλίδου-Δουλάμη, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, η κα Αρχοντία Κύρογλου, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και η κα Ευγενία Τσαντσάνη, Βοηθός Νοσηλευτή και εξυπηρετούμενη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το συντονισμό της ομιλίας θα κάνει ο Δημήτρης Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας που υλοποιεί το Συμβουλευτικό Κέντρο και η οποία θα φιλοξενηθεί στη σοφίτα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης από τις 25/11/2017 έως τη 1/12/2017.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο του Συμβουλευτικού Κέντρου, Β΄ ΚΑΠΗ (1ος όροφος), Καρτάλη 2 και στο τηλέφωνο 2551025629.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr