Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Πελαργοί από τον Μάρτιο κατέκλυσαν την περιοχή του Έβρου στην οποία φιλοξενείται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Βόρεια Ελλάδα.
Κατά την ετήσια καταγραφή από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα για την αναπαραγωγή των Πελαργών καταγράφηκαν συνολικά 47 φωλιές με 118 νεοσσούς.
Οι περισσότερες φωλιές βρίσκονται στις Φέρες Έβρου (27 φωλιές – 64 νεοσσοί) και στο Ευρωπαϊκό χωριό Πελαργών τον Πόρο (11 φωλιές – 35 νεοσσοί). Στις υπόλοιπες περιοχές (Μοναστηράκι, Λουτρά, Άνθεια, Αρίστηνο, Δορίσκος, Απαλός, Μαϊστρος) παρατηρήθηκαν συνολικά 9 φωλιές με 19 νεοσσούς.
Δακτυλίωση Αγκαθοκαλημάνων στο Δέλτα του Έβρου
Καλοκαίρι και για πολλά είδη πουλιών η αναπαραγωγική περίοδος είναι σε εξέλιξη. Μελισσοφάγοι, Νεροχελίδονα, γλαρόνια, ερωδιοί, Στρειδοφάγοι και πολλά άλλα είδη μεγαλώνουν τα μικρά τους στο Δέλτα, δίνοντας ζωή στον υγρότοπο, παρά την αφόρητη ζέστη των τελευταίων ημερών.
Η Αγκαθοκαλημάνα είναι ίσως το πιο «θορυβώδες» πουλί αυτή την περίοδο, καθώς υπερασπίζεται με πολύ σθένος τη φωλιά και τα μικρά της. Είναι ένας καλοκαιρινός επισκέπτης στο Δέλτα του Έβρου και αφού αναπαραχθεί, επιστρέφει το φθινόπωρο στην Αφρική. Αρκετά ζευγάρια φωλιάζουν στο Δέλτα, πολλές φορές και πάνω από τριάντα, το οποίο είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για το είδος στην Ελλάδα, το βορειότερο άκρο εξάπλωσής της.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στο Δέλτα του Έβρου, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου δακτυλιώνει εκτός των πολλών άλλων ειδών και Αγκαθοκαλημάνες. Φέτος δακτυλιώθηκαν νεοσσοί τους οποίους ευχόμαστε να μας ξανάρθουν τα επόμενα καλοκαίρια για να κάνουν και αυτά τις δικές τους οικογένειες.