Παρουσίαση της νέας νουβέλας του Μισέλ Φάις “Lady Cortisol” στο Βιβλιοπωλείο Καφετζή

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της νέας νουβέλας του Μισέλ Φάις Lady Cortisol,  το Βιβλιοπωλείο  +βιβλία Καφετζή και οι Εκδόσεις Πατάκη συνδιοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με τον συγγραφέα ο δικηγόρος Χρήστος Βατσματζίδης και η φιλόλογος Κατερίνα Σχοινά, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου.

Η Lady Cortisol (κορτιζόλη ονομάζεται η ορμόνη του φόβου, της επιθετικότητας και της κατάθλιψης) είναι ένα μακρύ, παραληρηματικό κείμενο, όπου μια γυναίκα απαντά στις εξαντλητικές και καταιγιστικές ερωτήσεις ενός απροσδιόριστου άντρα. Ψυχιατρική συνεδρία, ανακριτική συνθήκη, πειραματικό εργαστήρι, παραισθητική ή μεταφυσική εμπειρία, ονειρικό παζλ. Κάπου ανάμεσα.

Ο συγγραφέας, διασχίζοντας μισοφώτιστες ζώνες της μνήμης, της επιθυμίας και της γλώσσας, διασταυρώνει κλίμα και τεχνικές θεατρικού μονολόγου με υπαρξιακό θρίλερ. Εξομολογητικός πυρετός, δυστοπικό άγχος, φάρσα της απόγνωσης. Ένα βιβλίο για τη δίψα του άδηλου εαυτού, σε μια εποχή ακραία και μεταβατική.

Για το βιβλίο, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη γράψει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου στο Βήμα της Κυριακής (8.1.2016):  «Ο Φάις έχει γράψει ένα βιβλίο με σοφά μελετημένη αρχιτεκτονική και εξαιρετικά δυνατές εσωτερικές εντάσεις. Ένα βιβλίο κοντά και ταυτοχρόνως αρκετά μακριά από την προηγούμενη πεζογραφία του». Ενώ η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά επισημαίνει στην Καθημερινή της Κυριακής (18.12.2016): «Σε μια εποχή αδιάκοπου λήρου, όπου οι πάντες ερωτούν και οι πάντες απαντούν, συνήθως ερήμην της ερώτησης και εν πλήρη αδιαφορία της απάντησης, κανείς δεν ενδιαφέρεται για κανέναν και κανείς δεν έχει να ανταλλάξει τίποτα με κανέναν. Το συνομιλείν, το διαλέγεσθαι έχει πεθάνει, μας λέει εξαντλητικά ο συγγραφέας. Κι αυτό είναι κάτι εξίσου γλωσσικό, ψυχικό, πολιτικό».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στο χώρο +βιβλία Καφετζή  (Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη, τηλ.: 225510.26093).

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο