Παρατηρητήριο Εγνατίας Οδού : 500% αύξηση στις οδικές αφίξεις από Τουρκία

 Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο αυτοκινητόδρομος στις τουριστικές ροές οδικώς. Τετραπλασιάστηκαν το 2015, σε σχέση με το 2008, οι οδικές αφίξεις στην Ελλάδα από τις χώρες των Βαλκανίων . Από πΓΔΜ και Βουλγαρία οι περισσότερες οδικές αφίξεις.

 Τετραπλασιάστηκαν το 2015, σε σχέση με το 2008, οι οδικές αφίξεις στην Ελλάδα από τις χώρες των Βαλκανίων, χάρη στις νέες δυνατότητες που διάνοιξαν η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονές της, με τη μεγαλύτερη εισροή σε απόλυτο αριθμό να αντιστοιχεί στους κατοίκους της πΓΔΜ και την πιο εντυπωσιακή αύξηση να καταγράφεται το ίδιο διάστημα στην προσέλευση των Τούρκων επισκεπτών (507,6%).

Παρότι το Παρατηρητήριο της Εγνατίας Οδού, από όπου άντλησε τα στοιχεία το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν καταγράφει στην παρούσα μελέτη τον λόγο επίσκεψης στη χώρα, το γεγονός ότι οι οδικές αφίξεις παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, ενδεχομένως αποκαλύπτει τον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Οδός στις τουριστικές ροές οδικώς.

«Η κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας Οδού, σε συνδυασμό με τους κάθετους άξονές της, προφανώς έχουν διευκολύνει πολύ τις οδικές αφίξεις. Λογικά η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με όφελος στο τουριστικό και γενικά το οικονομικό ισοζύγιο της χώρας, όταν ολοκληρωθούν περισσότερα διευρωπαϊκά έργα μεταφορών» ανέφεραν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Παρατηρητηρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το Παρατηρητήριο, οι οδικές αφίξεις στο διάστημα 2008-2015 προήλθαν ως επί το πλείστον από τις βαλκανικές χώρες, καθώς εκείνες από τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη ήταν κατά κύριο λόγο αεροπορικές.

Από πΓΔΜ και Βουλγαρία οι περισσότερες οδικές αφίξεις

Ως προς τις οδικές αφίξεις, οι χώρες των Βαλκανίων ξεκίνησαν το 2008 με 1.591.151, αριθμός που το 2015 τετραπλασιάστηκε -για το συγκεκριμένο έτος- σε 6.368.354. Οι βαλκανικές χώρες που φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις οδικές αφίξεις είναι κατά σειρά η πΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Αλβανία. Συγκεκριμένα, το 2015 οι αφίξεις από την πΓΔΜ στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, όταν το 2013 ήταν 1,6 εκατομμύρια, γεγονός που καθιστά τη γειτονική χώρα πρώτη σε αφίξεις (μη κατοίκων) στην Ελλάδα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, από την οποία το 2015 μετρήθηκαν 1.782.467 αφίξεις στην Ελλάδα, έναντι 587.726 το 2013.

Ωστόσο, λόγος γίνεται για απόκλιση των στοιχείων της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης μεταξύ αυτών που αναγράφονται στη χώρα μας και εκείνων που σημειώνονται από τις παραπάνω χώρες προέλευσης. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις αφίξεις λόγω αναζήτησης εργασίας, έστω και εποχικής, όπως για παράδειγμα το μάζεμα των ελιών. Ένας ακόμη λόγος στον οποίο αποδίδεται μερικώς η απόκλιση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι μέρος της ταξιδιωτικής κίνησης με είσοδο από Βουλγαρία και πΓΔΜ αφορά διερχόμενους επισκέπτες από άλλες χώρες» υπογραμμίζουν οι μελετητές στο κείμενο εργασίας με τίτλο «Διερεύνηση των οδικών και λοιπών αφίξεων μη κατοίκων Ελλάδας ανά μέσο μεταφοράς, σταθμό εισόδου και χώρα προέλευσης κατά τη χρονική περίοδο 2007-2016».

Αύξηση άνω του 500% στις οδικές αφίξεις από Τουρκία

Ακόμα, οι αφίξεις από την Τουρκία είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία οδικές, καθώς οι υπόλοιπες εμφανίζονται σχεδόν μηδενικές. Συγκεκριμένα, το 2008 οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 165.077 και μέχρι το 2015 έφτασαν σε 1.003.061. Πρόκειται για μεταβολή που αγγίζει το 507,6%. Κατά τα λοιπά, οι οδικές αφίξεις μη κατοίκων τη θερινή περίοδο παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη ετησίως από το 2007 έως και το 2015. Ειδικότερα, το 2008 υπάρχει μικρή πτώση της τάξης του 6,5% που τον επόμενο χρόνο άμεσα αλλάζει με ανοδική πορεία, έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου της Εγνατία Οδού το ίδιο έτος. Οι αφίξεις συνεχίζουν να αυξάνονται έως και το 2011, ενώ το 2012 σημειώνεται μικρή πτώση.

«Έως και το 2015, οι οδικές αφίξεις κατά τη θερινή περίοδο έχουν φτάσει σε ποσοστό 207,2% συγκριτικά με το 2009 που βρισκόταν σε ποσοστό 0,1%. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλη και σημαντική μεταβολή θετικής φόρτισης» επισημαίνουν οι μελετητές.

Τέλος, ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο άθροισμα των οδικών αφίξεων, με μεγάλη διαφορά από τον αντίστοιχο του δευτέρου. Αποτελεί κομμάτι του κεντρικού διευρωπαϊκού δικτύου και συνδέει τη χώρα μας με την Τουρκία. Ο επικείμενος μεθοριακός σταθμός συνέβαλε δραστικά, με βάση τα πρωτογενή δεδομένα, στο σταθερά αυξητικό χαρακτήρα των οδικών αφίξεων που προέρχονται από τις χώρες της Ασίας. Η Τουρκία αποτελεί την τρίτη κατά σειρά χώρα που συμβάλλει δραστικά στις χερσαίες αφίξεις ανά χώρα προέλευσης γεγονός που καταδεικνύει και το καθοριστικό ρόλο του επικείμενου μεθοριακού σταθμού, αναφέρεται στο κείμενο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο