Παραδίδεται το τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες του κάθετου άξονα του Έβρου

Μετά από περίπου 13 χρόνια, τα 14 χλμ του πιο πολυσυζητημένου τμήματος δόθηκαν δοκιμαστικά στην κυκλοφορία. Ενστάσεις Πέτροβιτς και έλευση Σπίρτζη την Πέμπτη για επίσημη παράδοση του δρόμου, χωρίς κορδέλες και πανηγυρισμούς.

Το πιο πολυσυζητημένο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού στον Έβρο, το Μάνδρα-Ψαθάδες, δόθηκε πριν λίγες μέρες δοκιμαστικά στην κυκλοφορία, ενώ αναμένεται επίσημα να παραδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Το τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες σχεδιάστηκε την δεκαετία του ’90 και η πρώτη σύμβαση υπεγράφη τον Γενάρη του 2004 και υποτίθεται θα ολοκληρώνονταν 4 χρόνια μετά. Ωστόσο, η πρώτη κατασκευαστική εταιρεία που το ανέλαβε έκλεισε και υποκαταστάθηκε από άλλη το 2012. Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί, όπως και οι καθυστερήσεις. Πότε η ροή της χρηματοδότησης, πότε τα καιρικά φαινόμενα, πότε διάφορα εμπόδια και πισωγυρίσματα, με αποτέλεσμα το εν λόγω τμήμα του κάθετου άξονα ίσως να διεκδικεί την πρωτιά σε αριθμό παρατάσεων σε σχέση με άλλα οδικά έργα της χώρας. Φυσικά, το πιο σημαντικό ήταν όλα αυτά τα χρόνια, το ένα τροχαίο συνέβαινε μετά το άλλο, αφήνοντας πίσω 12  νεκρούς και 45 τραυματίες.

Το πιο πολυσυζητημένο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού στον Έβρο, το Μάνδρα-Ψαθάδες, δόθηκε πριν λίγες μέρες δοκιμαστικά στην κυκλοφορία

Έλευση Σπίρτζη

Τελικώς, οι δηλώσεις του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη τον περασμένο Μάρτιο στα εγκαίνια του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατία Οδού «Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» ότι το τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2017 βγήκαν αληθινές. Όσον αφορά το τελευταίο τμήμα του έργου, Μάνδρα-Αρδάνιο, σύμφωνα με εκείνες τις δηλώσεις του υπουργού, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2018, με αρχές του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στον Έβρο, προκειμένου να παραδώσει επίσημα το τμήμα στην κυκλοφορία, δίχως πανηγυρισμούς και φανφάρες, όπως τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η παράδοση του δρόμου είναι πέρα από πολύ καθυστερημένη, απολύτως αυτονόητη και ‘κουβαλά’ ένα πολύ βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Αυτοψία στο υπό παράδοση τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες, έκανε την Πέμπτη ο Αντιπεριφερειάρχης  Έβρου, Δημήτριος Πέτροβιτς, συνοδευόμενος από στελέχη της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Αυτοψία και ενστάσεις Πέτροβιτς

Αυτοψία στο υπό παράδοση τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες, έκανε την Πέμπτη ο Αντιπεριφερειάρχης  Έβρου, Δημήτριος Πέτροβιτς, συνοδευόμενος από στελέχη της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», εταιρείας που φέρει την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου.

Το υπό παράδοση τμήμα μήκους 14 χλμ., που δόθηκε δοκιμαστικά στην κυκλοφορία, περιλαμβάνει την παράκαμψη Λαβάρων, με δυο κόμβους (Λαβάρων – Κισσαρίου) και Αμορίου. Τα στελέχη της Εγνατία Οδός Α.Ε. διαβεβαίωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη πως οι εργασίες θα συνεχιστούν για την ασφάλεια και ασφαλτόστρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου.

Ο κ. Πέτροβιτς επεσήμανε ότι το έργο σχεδιάστηκε όχι μόνο για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών, ένα όρο που όμως ακόμη δεν πληροί.

Κική Ηπειρώτου

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του