Παρέμβαση του Στρατού για να κλείσουν τα αναχώματα του Έβρου

Πρωτοβουλία αποκατάστασης των αναχωμάτων του Έβρου, στα πιο επικίνδυνα σημεία, στην ‘καρδιά’ του χειμώνα, θα αναλάβει ο Ελληνικός Στρατός, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στόχος είναι να μην αποβούν… μοιραίες οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία ανάδειξης των εργολάβων που θα υλοποιήσουν τα σχετικά έργα, για τις οποίες, οι ευθύνες έχουν γίνει ‘μπαλάκι’ μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας, για άλλη μία φορά…

Για το θέμα μίλησε χθες, στην πρωινή εκπομπή του Δέλτα FM «Οι Απέναντι», ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, ο οποίος συνέστησε στην Περιφέρεια να είναι περισσότερο προετοιμασμένη και συγκροτημένη, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει πολλά εκατομμύρια για την αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχει μία επικινδυνότητα σε σχέση με τα αναχώματα. Έχουμε ήδη δώσει εντολή να δουν το θέμα οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Δ’ Σώμα Στρατού, προκειμένου να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ήθελα να επισημάνω ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών, περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, έχουν δοθεί από την αρχή καλοκαιριού χρήματα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης από την Περιφέρεια. Πρέπει και η Περιφέρεια να συνδράμει σε αυτή την ιστορία και να είναι περισσότερο προετοιμασμένη κάθε φορά που προκύπτουν τέτοια θέματα. Εμείς, προφανώς, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του Ελληνικού Στρατού, της στήριξης που δίνει σε όλη την περιοχή, θα λάβει τα μέτρα του για να διευκολύνει και να προφυλάξει την περιοχή από τις πλημμύρες. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, ώστε να δουν τα σημεία, μαζί με την Περιφέρεια που έχει την ευθύνη στην περιοχή, αν και θεωρώ ότι ο Στρατός ξέρει πολύ καλά πού βρίσκονται τα επικίνδυνα σημεία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Όμως, θέλω να επισημάνω, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει πολλά χρήματα για τα αναχώματα και πρέπει και οι τοπικές αρχές να είναι πιο συγκροτημένες και προσεκτικές για αυτές τις περιπτώσεις».

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι υπήρξε ολιγωρία από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ο κ. Ρήγας επισήμανε: «Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να εκτιμήσω την κατάσταση. Αλλά, θεωρώ ότι, όταν έχουν δοθεί χρήματα, -και γνωρίζω τα ποσά- και παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα σήμερα, όπου καλείται ο ελληνικός στρατός να συνδράμει, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να αξιοποιούνται οι πόροι με καλύτερο τρόπο. Το Δ’ Σώμα Στρατού θα βοηθήσει τις επόμενες μέρες ώστε να μην έχουμε προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Ρήγας σχολίασε τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τις αρχές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, στην ατζέντα των οποίων , σταθερά, βρίσκεται και η καλύτερη δυνατή συνεργασία για το θέμα της υπερχείλισης του ποταμού Έβρου και της διαχείρισης της λεκάνης απορροής, με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς. Ο Υπουργός σημείωσε πως το Υπουργείο Υποδομών είναι το πλέον κατάλληλο να απαντήσει για τα ακριβή ποσά που έχουν δοθεί και για τα έργα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στον Έβρο, για τη θωράκιση της περιοχής, σχολιάζοντας για μία ακόμη φορά τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα η Περιφέρεια: «Θεωρώ πως η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και Περιφέρειας είναι εκ των ουκ άνευ, δεν είναι ανάγκη να το πω, άρα, δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».

Γ.Π.-Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του