«Πρόσκληση» στους κάτοικους να εκμεταλλευτούν όλοι μαζί τα κοιτάσματα στην περιοχή των πετρωτών.
Γκουγκουσκίδου: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τον ορυκτό πλούτο του τόπου».
Σπάει την πολύμηνη σιωπή της η εταιρεία «Όλυμπος ΑΕ» η οποία επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί και να επενδύσει στην εξόρυξη ζεόλιθου στην περιοχή των Πετρωτών. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται με αφορμή τον δικαστικό αγώνα που έχει ξεκινήσει επιτροπή πολιτών από τον Έβρο, με σκοπό να αναλάβει η ίδια η τοπική κοινωνία την εξόρυξη και εκμετάλλευση του ορυκτού.
Η εταιρεία κάνει λόγο για ρίσκο που πήρε και παρουσιάζει όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα στην περιοχή, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι δικαστικές διαμάχες είναι ο καλύτερος τρόπος μπλοκαρίσματος της εκμετάλλευσης του Ζεολίθου, όπως αυτό αποδεικνύεται από την υπερδεκαετή αργία του και η τυχόν συνέχιση της ίδιας κατάστασης με τις δίκες είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι ολίγοι που κερδίζουν όμως πολλά»
Η ανακοίνωση της εταιρείας
“Όπως είναι γνωστό, το κύριο κοίτασμα των Πετρωτών, ένα πράγματι πολύ μεγάλο κοίτασμα Ζεολίθου, βρίσκεται εντός έκτασης 1500 στρεμμάτων, στην οποία έχει κάνει έρευνες το ΙΓΜΕ και υπάρχει υπερδεκαετής δικαστική εμπλοκή με ενδιαφερόμενη να το εκμεταλλευθεί ελληνική εταιρία. Όμως, εκτός του προαναφερόμενου κυρίως κοιτάσματος και εκτός της έκτασης που έχει ερευνηθεί από το ΙΓΜΕ, υπάρχει αρκετός αριθμός μικρότερου μεγέθους κοιτασμάτων με εμφανείς επιφανειακές ενδείξεις ζεολίθου.
Ένα από αυτά τα κοιτάσματα (έκταση 83 στρέμματα) ανέλαβε το ρίσκο η εταιρία μας να το διανοίξει και να το διερευνήσει ποιοτικά βάσει νόμιμης άδειας έρευνας, τηρώντας όλες τις κατά Νόμο διαδικασίες και δαπανώντας σημαντικά ποσά (εκτελέστηκε ερευνητικός δρόμος μήκους 1650 μέτρων μέσα σε εντελώς παρθένα δύσβατη ορεινή περιοχή, ερευνητικές εκσκαφές και πολύ μεγάλος αριθμός χημικών, ορυκτολογικών αναλύσεων και προσδιορισμών των φυσικών χαρακτηριστικών σε εργαστήρια των ΗΠΑ και Ευρώπης τα αποτελέσματα των οποίων θέσαμε υπόψη του αρμοδίου Υπουργείου).
Ήδη η εταιρία μας προχωράει στην συμπλήρωση των διοικητικών διαδικασιών για να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του ανακαλυφθέντος κοιτάσματος, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει σε πρώτη φάση (2 χρόνια) στο εργοστάσιο της εταιρίας μας που βρίσκεται στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης (περισσότερες λεπτομέρειες βλ. στο olympus-minerals.com). Η πρώτη αυτή φάση είναι απαραίτητη για κάθε νέο κοίτασμα του οποίου τα πλήρη ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν είναι γνωστά, πράγμα που ισχύει και διεθνώς. Εξάλλου η έρευνα της διεθνούς αγοράς απαιτεί χρόνο και δοκιμαστικά φορτία.
Στη συνέχεια, η επεξεργασία θα γίνει επί τόπου (δεν θα μας συνέφερε το αντίθετο, λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς μέχρι την Άσσηρο Θεσσαλονίκης), πράγμα για το οποίο έχουν δημόσια δεσμευθεί και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα.
Αυτά για το ιστορικό του Ζητήματος. Όσον αφορά την επιθυμία των κατοίκων να εκμεταλλευθούν οι ίδιοι τον Ζεόλιθο, θα πρέπει να τους έχουν πληροφορήσει οι γεωλόγοι τεχνικοί τους σύμβουλοι ότι υπάρχουν αρκετές άλλες παρόμοιες περιοχές στη γειτονιά τους όπου μπορούν να επαναλάβουν τα ίδια πράγματα που κάναμε κι εμείς (διάνοιξη – αναλύσεις) με την βοήθεια πάντα των τεχνικών τους συμβούλων – γεωλόγων, δεδομένου ότι όπως αναφέρουν έχουν εξασφαλισμένα και τα απαιτούμενα κεφάλαια για να δημιουργήσουν μια δεύτερη εκμετάλλευση.
Επίσης εν όψει της δημοπράτησης του κυρίου κοιτάσματος μπορούν να διεκδικήσουν και τμήμα του κοιτάσματος αυτού και μάλιστα με μεγαλύτερα αποθέματα.
Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο η απόκτηση αποκλειστικότητας εκμετάλλευσης οποιουδήποτε ορυκτού από ένα άτομο ,Εταιρεία ή ομάδα ατόμων αποτελεί μονοπώλιο και απαγορεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο πιο πολλές εκμεταλλεύσεις γίνουν, τόσο πιο πολύ θα πέσει η τιμή του Ζεολίθου, πράγμα που είναι απαραίτητο για την ευρεία χρήση του Ζεολίθου, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω υψηλής τιμής στην παραγωγή και την εμπορία (λεπτομερή στοιχείαείναι διαθέσιμα από την Εταιρεία μας).
Τέλος, για να ολοκληρώσουμε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα στον Έβρο η κατανάλωση Ζεολίθου αυξάνεται με μικρό ρυθμό αλλά σταθερά, η δε εισαγωγή και εμπορία Ζεολίθου (επικρατεί σχεδόν μονοπώλιο μιας παραγωγού εταιρίας γειτονικής Χώρας) αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Όσο για τις δικαστικές διαμάχες αυτές είναι ο καλύτερος τρόπος μπλοκαρίσματος της εκμετάλλευσης του Ζεολίθου, όπως αυτό αποδεικνύεται από την υπερδεκαετή αργία του και η τυχόν συνέχιση της ίδιας κατάστασης με τις δίκες είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι ολίγοι που κερδίζουν όμως πολλά”.
Η απάντηση Γκουγκουσκίδου
Στην παραπάνω ανακοίνωση απαντά η επικεφαλής της παράταξης «Ορεστιάδα Τόπος να Ζω» και νομική σύμβουλος των κατοίκων των Πετρωτών Μαρία Γκουγκουκίδου.
«Η δημοσιοποίηση των “απόψεων” της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε., η οποία επιδιώκει την εξόρυξη και εκμετάλλευση του ζεόλιθου των Πετρωτών, έρχεται σε μια στιγμή που αναμένεται η έκδοση, προσωρινών έστω, δικαστικών αποφάσεων, επί προσφυγών μας κατά σταδίων της διαδικασίας που ακολουθεί η ως άνω εταιρία για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, καθώς και σε μια στιγμή που επίκειται η επίσκεψή μας στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, η οποία θα οδηγήσει στη σύσταση της σχεδιαζόμενης από εμάς εταιρίας για την εξόρυξη, επεξεργασία και αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου στον ίδιο τον τόπο του, στον οποίο και ανήκει.
Οι “απόψεις” της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. είναι ανειλικρινείς και δεν συνάδουν με τις διαδικασίες που έχει έως σήμερα η ίδια δρομολογήσει και με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που της έχει ήδη εγκριθεί, η οποία αφορά τη θέση Κόκκαλο των Πετρωτών και περιλαμβάνει εκμετάλλευση λατομείου για την εξόρυξη ζεόλιθου, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 15 ετών, με εξορυκτική παραγωγή περίπου 10.000 τόνων ανά έτος, με μεταφορά όλου του πετρώματος στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης και με μίσθωμα το ευτελές ποσό των 14 ευρώ ανά στρέμμα για την πρώτη τριετία της μίσθωσης και το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα για το υπόλοιπο διάστημα της αρχικής δεκαπενταετούς μίσθωσης.
Επομένως οι ισχυρισμοί της ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. για δήθεν διετή μόνο επεξεργασία του πετρώματος στο εργοστάσιό της στην Άσσηρο, ενώ στη συνέχεια η επεξεργασία θα γίνει επί τόπου, είναι υποκριτικοί και παραπλανητικοί και προφανή στόχο έχουν τον προσωρινό κατευνασμό των αντιδράσεων.
Τον ίδιο στόχο είχε και η πρόταση της ως άνω εταιρίας, στις 27-7-2016, να καταβάλει, ωσάν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, στην Κοινότητα Πετρωτών το ποσό των 6.000 ευρώ ανά έτος και για μια τριετία, προκειμένου να σταματήσουν οι προσφυγές και να γίνει παραίτηση από τις ήδη εκκρεμείς, για να αποκατασταθεί τάχα το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Εμείς τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια ληστρικής εκμετάλλευσης αυτού από επενδυτές που μοναδικό στόχο έχουν το ιδιωτικό κέρδος.
Καθόλου δε δεν μας αφορούν προβοκατόρικες δηλώσεις περί συντήρησης της κατάστασης “ύπνωσης” του ζεόλιθου στην περιοχή μας, καθώς αυτές αφορούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιμάχονται πάνω από το ζεόλιθο των Πετρωτών εδώ και χρόνια και σίγουρα όχι τους κατοίκους ενός χωριού που μάχονται για την προάσπιση του τοπικού τους πλούτου, την ανάπτυξη της περιοχής τους και το μέλλον των παιδιών τους».
Εβριτης
Εχετε δει κανενα επενδυτη να μην εχει σαν στοχο το κερδος απο την επενδυση του; Εσεις δηλ. δεν θελετε να εχετε κερδη; θελετε ζημιες; Τοσα χρονια που εισαστε για να εκμεταλλευτητε το κοιτασμα; Και τωρα που φανηκε ιδιωτης επενδυτης πεσατε να τον φατε? Αυτοι οι αριστεριστικες ιδεοληψιες μας εχουν καταντησει, μαζι με αλλα, μια χωρα με ανεργους αλλα με καργα δημοσιους υπαλληλους?