Παρέμβαση της δικαιοσύνης για την πυροπροστασία της Σαμοθράκης ζητούν οι κάτοικοι

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων και επαγγελματιών Θέρμων ζητούν με εξώδικο από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία τους εκφράζουν οι κάτοικοι και επαγγελματίες της Σαμοθράκης, αναφορικά με την ανεπαρκή πυροπροστασία του νησιού. Μάλιστα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Θέρμων προέβη σε «εξώδικη αναφορά-κλήση ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου και πάσης αρχής», στην οποία αναφέρει πως δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και το άναμμα φωτιάς σε δασικές περιοχές, γεγονός που σε συνδυασμό με την παρουσία ελεύθερων κατασκηνωτών στο νησί, συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν αυτό το διάστημα.

Το εξώδικο του Συλλόγου κοινοποιείται προς :

1)         Τον Δήμο Σαμοθράκης, που κατοικοεδρεύει στην Σαμοθράκη και εκπροσωπείται νόμιμα.

2)         Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Έβρου.

3)         Το Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Σαμοθράκης, που εδρεύει στην Σαμοθράκη και εκπροσωπείται νόμιμα.

4)         Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης που εδρεύει επί του 1ου χλμ Αλεξανδρούπολης – Παλαγίας και εκπροσωπείται νόμιμα.

5)         Το Δασαρχείο Σαμοθράκης, που εδρεύει στην Χώρα Σαμοθράκης και εκπροσωπείται νόμιμα.

Ζητούν παρέμβαση της δικαιοσύνης

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, παρά το γεγονός ότι  υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, στην οποία υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη Σαμοθράκη, ως περιοχή με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, με απαγόρευση κυκλοφορίας και χρήσης χώρων αναψυχής εντός δασών και δασικών εκτάσεων, δεν εφαρμόζεται τίποτα. Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν, τα δάση του νησιού είναι γεμάτα με τουρίστες που κατασκηνώνουν ελεύθερα, μαγειρεύουν, καπνίζουν και διασκεδάζουν με κίνδυνο λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν να δημιουργηθούν εστίες πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Αναλυτικά το εξώδικο κατοίκων και επαγγελματιών αναφέρει τα εξής:

«Δυνάμει της με αρ. πρωτ. 1004/05-07-2018 Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ως Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π. δόθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων σε περιοχές με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Μεταξύ άλλων, υπαγορεύθηκε η απαγόρευση χρήσης όλων των χώρων αναψυχής Ν. Σαμοθράκης και η απαγόρευση μετακίνησης, διαμονής, ελεύθερης κατασκήνωσης και περιήγησης εντός των δασών και δασικών εκτάσεων. Επειδή, σήμερα 19/08/2018 στις δασικές εκτάσεις του νησιού, παρά τις απαγορεύσεις και την επικινδυνότητα, βρίσκουν ‘’φιλοξενία’’ πολυάριθμοι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Η δραστηριότητα θεωρείται μη ασφαλής από πολλές απόψεις, με κυρίαρχο, βάσιμο και ορατό τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο δάσος που θα αποβεί μοιραία τόσο για τους ανυποψίαστους τουρίστες όσο και για το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα τις προσεχείς ημέρες που  η θερμοκρασία κυμαίνεται από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου με μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους έντασης 5 μποφόρ και οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 55 km/h (πηγή πληροφοριών http://www.meteo.gr).

Επειδή, η εφαρμογή των αναφερόμενων στην με αρ. πρωτ. 1004/05-07-2018 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ως Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π. μέτρων υλοποιείται με μέριμνα των ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ- ΔΑΣΙΚΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ υπηρεσιών και σχηματισμών Στρατού ξηράς της Π.Ε. Έβρου.

Επειδή, δυστυχώς αυτήν την στιγμή τα δάση του νησιού είναι γεμάτα με τουρίστες που κατασκηνώνουν ελεύθερα, μαγειρεύουν, καπνίζουν και διασκεδάζουν με κίνδυνο λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν να δημιουργηθούν εστίες πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Επειδή, οι εικόνες και μνήμες των φονικών πυρκαγιών, καταστροφών και θρήνου συνανθρώπων μας στη νότια Ελλάδα είναι νωπές και έντονες και προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στον τόπο μας.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στα δέοντα και προβλεπόμενα κατ’ εφαρμογή της με αρ. πρωτ. 1004/05-07-2018 Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ως Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π.»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του