Σε αργία τέθηκαν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και μετά από θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, οι δύο γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου οι οποίοι διώκονται για παράνομες συνταγογραφήσεις που προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο.
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της αναστολής άσκησης καθηκόντων που είχε επιβάλει στους δύο γιατρούς ο Διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Αδαμίδης. Θα ακολουθήσει η πειθαρχική εκδίκαση της υπόθεσης τις επόμενες μέρες από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο. Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης διεξάγεται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
«Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ε. είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν όλα τα φαινόμενα διαφθοράς. Ευχαριστούμε τους ασθενείς που βοήθησαν με τις καταγγελίες τους στη διερεύνηση των υποθέσεων. Ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Ε. και το Υπουργείο εξασφάλισαν την ασφαλή, πλήρη και άμεση ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των καταγγελλόντων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση γιατροί υπηρετούσαν ο ένας στην Αλεξανδρούπολη και ο άλλος στο Διδυμότειχο και σε προφανή, κατά τη διοίκηση του ΠΓΝΕ συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποιούσαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων. Επίσης, χρησιμοποιούσαν ψευδείς διαγνώσεις προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη, ενώ χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές για σκευάσματα ειδικής διατροφής, με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που θα δικαιολογείτο μόνο αν ο Έβρος είχε πενήντα φορές μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως κατήγγειλε η διοίκηση του ΠΓΝΕ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένας και μόνον γιατρός φέρεται ότι κατόρθωσε να χορηγήσει σε διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές εκ των οποίων το 50% των υποτιθέμενων ασθενών κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο. Όπως αποκαλύφθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν είχε εξεταστεί στο νοσοκομείο και οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν ότι συνταγογραφήθηκαν φάρμακα στο όνομά τους.
Η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Σχόλια περί ‘διασυρμού’
Εντωμεταξύ, αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει σε μερίδα του ιατρικού κόσμου του Έβρου η κίνηση της διοίκησης του νοσοκομείου να ανεβάσει πριν από λίγες εβδομάδες στη Διαύγεια τις αποφάσεις αναστολής καθηκόντων των δύο γιατρών, στις οποίες αναφέρονταν τα ονοματεπώνυμά τους. «Η κίνηση αυτή συνιστά διασυρμό για δύο ανθρώπους για τους οποίους ακόμη δεν έχουν αποφανθεί τα αρμόδια όργανα και δεν έχει αποδειχθεί η ενοχή τους», λένε χαρακτηριστικά.