Πανελλαδικές 2016: Μεγάλο το ποσοστό επιτυχόντων και στον Έβρο

Στα πανεπιστήμια το 70% των υποψηφίων. Αύξηση παρατηρείται στις βάσεις των πολυτεχνικών τμημάτων, ενώ στα ΤΕΙ παρατηρείται κυρίως μείωση. Άνοδος βάσεων στις ιατρικές σχολές, βουτιά στις παιδαγωγικές.

Τέλος στην αγωνία εκατοντάδων υποψηφίων των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των βάσεων. Πολλοί είναι αυτοί που από σήμερα ονομάζονται φοιτητές και ξεκινούν ήδη να κάνουν όνειρα και να ψάχνουν … φοιτητική στέγη, άλλοι καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα.

Στον Έβρο, μεγάλο είναι το ποσοστό επιτυχόντων αφού από τους 988 συμμετέχοντες , πανηγύρισαν οι 684. Συνολικά σε όλη τη χώρα, από τους 105.548 υποψήφιους, συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι. Ποσοστό περίπου 70%.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’ και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

Η εικόνα των βάσεων

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%.

Μείωση σημείωσαν τα τμήματα, όπως είναι οι Αρχιτεκτονικές σχολές και τα τμήματα μουσικών σπουδών, στα οποία απαιτούνταν εξετάσεις ειδικών μαθημάτων, καθώς αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν το όριο της βάσης που χρειάζεται. Αύξηση παρατηρείται στις βάσεις των πολυτεχνικών τμημάτων, ενώ στα ΤΕΙ παρατηρείται κυρίως μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι περισσότεροι υποψήφιοι που δεν εισήχθησαν σε κάποια σχολή (μη εισαχθέντες) προέρχονταν από τον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.

Από τους επιτυχόντες υποψήφιους, οι 30.929 είναι κορίτσια και οι 27.526 αγόρια, ενώ 10.624 ήταν οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στην σχολή της πρώτης τους προτίμησης.  Επιπλέον, οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει και εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα, ούτως ώστε να έχουν επιλογή ενός επιπλέον επιστημονικού πεδίου ήταν 35.653. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι οι θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έμειναν κενές είναι μόλις 621 στην επικράτεια.

Η χαμηλότερη βάση

Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ, τη χαμηλότερη βάση έχει το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης με 1.560 μόρια.

Για τις παιδαγωγικές σχολές, η μεγάλη πτώση των βάσεων αιτιολογείται από το γεγονός ότι αποτέλεσαν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο και χρειαζόταν να εξεταστεί ο υποψήφιος σε επιπλέον μάθημα, κάτι που, μαζί με τη μειωμένη προοπτική άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης των σχολών αυτών.

Όσον αφορά τις νομικές σχολές, η νομική Αθηνών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κερδίζοντας μόλις 6 μόρια, ενώ νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής σημείωσαν πτώση 120 και 137 μορίων αντίστοιχα. Οι οικονομικές σχολές σημείωσαν πτώση, επίσης λόγω μειωμένης ζήτησης κατά την παρούσα συγκυρία, της οικονομικής κρίσης, ενώ οι πολυτεχνικές σχολές σημείωσαν μικρή άνοδο, όπως και οι σχολές μαθηματικών και φυσικών σπουδών.

Όσον αφορά στις Ιατρικές σχολές, λόγω καλών επιδόσεων σε φυσική και χημεία, οι βάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και σημείωσαν αύξηση.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νεο-ιδρυθέντος τμήματος ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αν και προσέφερε 30 θέσεις, αποτέλεσε προτίμηση 2.800 υποψηφίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, είπε ότι φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ηλεκτρονικά.

Η πρώτη φορά και η ανακοίνωση άνευ καθυστερήσεων

Φέτος, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, έγινε χωρίς καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι υπήρχαν πολλές κατηγορίες υποψηφίων ( του νέου και παλιού συστήματος) και για το λόγο αυτό τα εύσημα αποδίδονται στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Γ. Παντή και τον διοικητικό μηχανισμό του υπουργείου.

Προαναγγελία για νέο σύστημα εισαγωγής

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συνεχάρη όλους όσοι διαγωνίστηκαν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα θα βγει από την κρίση και ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στον αγώνα τους.

Ο Νίκος Φίλης σημείωσε πως το υπάρχον σύστημα εισαγωγής έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να υποβαθμίζεται το σχολείο την ώρα που ενισχύεται η παράλληλη εκπαίδευση και «αιμορραγούν» οικονομικά οι οικογένειες.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως στόχος του Διαλόγου για την Παιδεία είναι μεταξύ άλλων να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς βιασύνη αλλά και δίχως ολιγωρίες, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την αναμόρφωση του Λυκείου.

Σχετικά με την έναρξη της φετινής χρονιάς, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως έγινε έγκαιρη η προετοιμασία ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία απρόσκοπτα από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους. Τέλος, επανέλαβε πως τη ερχόμενη χρονιά θα τοποθετηθούν περίπου 21.000 αναπληρωτές στα σχολεία, όσα είναι, όπως είπε, τα κενά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr