«Παγώνει» το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό ως τις 15/2

 Δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για αναστολή στη διαδικασία παροχής ασύλου. Ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε τον Ιούλιο του ’16 στην Αλεξανδρούπολη τέθηκε σε καθεστώς διοικητικής κράτηση.

«Παγώνει» τελικά η παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό – συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μία μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.

Το διοικητικό Εφετείο αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου, που είχε δοθεί από την Επιτροπή Ασύλου, κάνοντας δεκτό το αίτημα ακύρωσης που είχε καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Με απόφαση του τμήματος Αλλοδαπών ο τούρκος συγκυβερνήτης συνελήφθη μετά από αυτή την εξέλιξη και τίθεται πλέον σε καθεστώς διοικητικής κράτησης έως ότου κριθεί οριστικά η αίτηση ακύρωσης στις 15 Φεβρουαρίου.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Το δικαστήριο θέτει τον όρο να απέχει η διοίκηση από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από τη χώρα παρά τη θέλησή του

Η ουσία της υπόθεσης για την παροχή η μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό θα απασχολήσει τη Διοικητική Δικαιοσύνη στις 15 Φεβρουαρίου που έχει οριστεί και η εκδίκαση της σχετικής αίτησης που έχει υποβάλλει το ελληνικό δημόσιο ενώ η διαδικασία για την παροχή η μη ασύλου είναι σε εκκρεμότητα και για τους άλλους επτά Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα και για τους οποίους – και τους οκτώ – ο Αρειος Πάγος έχει ταχθεί κατά της έκδοσης τους στην Τουρκία για λόγους μη διασφάλισης δίκαιης δίκης και τήρησης των στοιχειωδών διαδικασιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ακρόαση της Παρασκευής, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Σε αυτό το πλαίσιο το Δημόσιο ζητεί να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.

Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκή του Τούρκου στρατιωτικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Παράλλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του. Επισημάνθηκε, δε, ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο