Παγκόσμια προβολή της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού

Στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, στα όρια των Νομών Ροδόπης και Έβρου, θα πραγματοποιηθεί η 10η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα». Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος κατά την έναρξη των εργασιών της 9ης Γ.Σ. που έλαβε χώρα στα αρχαία Θέατρα του Άργους και της Αρχαίας Επιδαύρου. Ο κ. Μπένος αιτιολόγησε την απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό η πολιτιστική διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας θα αποτελέσει παγκόσμιο γεγονός.

Για τον σκοπό αυτό κλήθηκε στη Γενική Συνέλευση ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της πολιτιστικής διαδρομής και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Σωματείου Σταύρο Μπένο, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη και τον Γιάννη Λασκαράκη για την έμπνευση, την επεξεργασία της πρότασης και την ένταξή της σε πρόγραμμα για την χρηματοδότησή της. Προηγουμένως ο κ. Μπένος κάλεσε στο βήμα τον Γιάννη Λασκαράκη ως εμπνευστή της πολιτιστικής διαδρομής της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρότασης, από την πρώτη ιδέα το 2013, την επεξεργασία και την παρουσίασή της στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην 7η Γενική Συνέλευση του 2014.

Χαρακτήρισε την πολιτιστική διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας σαν ένα ταξίδι στον χώρο και στο χρόνο, μια και διέρχονταν από σπουδαίες πόλεις και μνημεία, που στα 2.500 χρόνια της Ιστορίας της, καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους από την προϊστορική περίοδο, την κλασσική αρχαιότητα, τους μακεδονικούς χρόνους, την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, την Οθωμανική κυριαρχία, τους νεώτερους χρόνους. Αλλά και στα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην διαδρομή του χρόνου, στα ιστορικά πρόσωπα που την διέσχισαν και στους μύθους και τις παραδόσεις που σχετίζονται με αυτά.

Ο καθηγητής κος Λαμπρινουδάκης και η ομάδα του που τιμήθηκαν για το έργο τους.
Ο καθηγητής κος Λαμπρινουδάκης και η ομάδα
του που τιμήθηκαν για το έργο τους.

Χειροκροτήθηκε η πρόταση για την αναβίωση της διαδρομής του Οδυσσέα από την Τροία, μέσω Ίμβρου και Σαμοθράκης, στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκονταν η χώρα των Κικόνων.

Η Γενική Συνέλευση περιλάμβανε την ξενάγηση στο μεγάλο αρχαίο Θέατρο και στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, από τον καθηγητή της Αρχαιολογίας κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, που είναι μέλος του Διαζώματος και επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στο Ασκληπιείο, το κέντρο της Ιατρικής επιστήμης της αρχαιότητας.

Εκδηλώσεις και ξενάγηση έλαβαν χώρα και στο αρχαίο θέατρο του Άργους, με την παράσταση ενός χωρικού από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, από τη θεατρική ομάδα της «Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης»

Ο Σταύρος Μπένος στην ΓΣ.
Ο Σταύρος Μπένος στην ΓΣ.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης (που εκ παραδρομής και λόγω του χώρου αρκετοί την αποκάλεσαν «εθνοσυνέλευση»), παρουσιάστηκαν εκπληκτικές μελέτες, από εθελοντές μέλη του Διαζώματος σχετικά με την ψηφιακή στρατηγική, την ψηφιακή απεικόνιση και την τρισδιάστατη αποτύπωση των μνημείων, την παγκοσμιοποίηση των πολιτιστικών διαδρομών, την σύνδεση των μνημείων με την βιοποικιλότητα του χώρου, το πρόγραμμα CrowdFunding(χρηματοδότηση των μνημείων από τους πολίτες) κ.ά.

Τέλος η Συνέλευση, η οποία ήταν και απολογιστική και εκλογική επέλεξε το νέο διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τετραετία και τροποποίησε το καταστατικό του Σωματείου για αύξηση των μελών του Δ.Σ. από επτά μέλη σε εννέα. Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν η κυρία Λυδία Κονιόρδου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Δ.Σ. υπήρξαν 336 έγκυρα ψηφοδέλτια και εκλέχθηκαν οι Βασίλης Λαμπρινουδάκης (ψήφοι 317), Σταύρος Μπένος (315), Πέτρος Θέμελης (292), Γιώργος Κουρουπός (247), Παναγιώτης Νταής (168), Κώστας Μπολένης (140) και Γεωργία Μανωλοπούλου (138). Μετά την έγκριση του νέου καταστατικού θα εκλεγούν και τα δύο επί πλέον μέλη του Δ.Σ.

Ο Γιάννης Λασκαράκης και Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στο βήμα της συνέλευσης.
Ο Γιάννης Λασκαράκης και Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στο βήμα της συνέλευσης.

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με τον Σταύρο Μπένο, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος για Πρόεδρος του Διαζώματος, μας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνέλευσης και μας γνωστοποίησε ότι από σήμερα ξεκινάει η προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης του 2017 στην Μαρώνεια και ότι η διάρκειά της θα είναι πενθήμερη, αντί για τριήμερη, ώστε οι σύνεδροι να επισκεφθούν τα τμήματα της Αρχαίας Εγνατίας στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης, να μεταβούν στη Σαμοθράκη και να επισκεφθούν όλα τα σπουδαία μνημεία της Περιφέρειας από την Θάσο μέχρι τον Έβρο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο